— Dette var en uttalelse jeg ikke ville at vi skulle sende ut, men flertallet ville det annerledes. Etterpå var jeg med på å omformulere teksten. Og når jeg hadde vært med å formulere uttalelsen kunne jeg ikke godt stemme imot at vi sendte den ut, sier Mette Gundersen (Ap).

Hun er medlem i Kringkastingsrådet, og var torsdag med på å sende ut en uttalelse hvor NRK blir rådet til å lage mer høyrevridd humor.

I uttalelsen heter det blant annet: «NRK er en av de få aktørene i Norge som har kompetanse og ressurser nok til å bygge opp et satiremiljø med ståsted på høyresiden, i tillegg til den nåværende satire med ståsted på venstresiden.«

Krevde nedleggelse

Kulturredaktør Sara Sørheim i Aftenposten kvitterte samme ettermiddag med å kreve Kringkastingsrådets nedleggelse.

Siden har kritikken og harselasen haglet mot kringkastingsrådets vennlige råd til NRK:

«Et ideologisk selvmord», skriver Anders Heger.

Bård Tufte Johansen sier til Dagbladetat «Hei, vi er en gjeng som har fått i oppdrag å lage høyrevridd humor» er et like dårlig utgangspunkt som «hei, jeg er den nye kvoterte lesbiske kvinnelige lederen deres».

I NRK truer komiker Steinar Sagen med å slutte dersom han får føringer fra ledelsen om å lage mer høyrevridd humor. Dette sier han til Aftenposten.

Hustad og Ørjasæter

Kringkastingrådets utspill kom etter flere klager på NRK-satire med angivelig venstreslagside. Særlig vakte det reaksjoner da Asle Toje nylig fikk gjennomgå i radioprogrammet «Salongen». Etter dette har Toje og Jon Hustad gått til boikott av NRK slik at de nekter å stille opp for kanalen. Dette har rikssynser Elin Ørjasæter uttrykt den største forståelse for.

Ørjasæter er tilfeldigvis også ett av medlemmene i Kringkastingsrådet sammen med Mette Gundersen. Sistnevnte sier til Fædrelandsvennen:

— Det er ikke til å komme fra at rådet har fått en helt annen sammensetning nå med den nye regjeringen. De fleste medlemmene er oppnevnt av regjeringen, mens jeg selv er inne på den kvoten som opposisjonen i Stortinget har, sier Gundersen.

Høyresammensatt råd

I rådet sitter nå foruten Gundersen og Ørjasæter disse: Vebjørn Selbekk (redaktør av den kristne avisa Dagen), Beate Bø Nilsen, (Høyre-politiker fra Sortland), Torgeir Uberg Nærland, (forsker), Sigvald Hansen, (Ap-politiker Nissedal), Afshan Rafiq (Høyre-politiker Oslo), Marvin Wiseth, (Høyre-politiker Trondheim), Finn Egil Holm, (generalsekretær i Frp), May-Helen Molvær Grimstad, (KrF-politiker Ålesund) og Torvild Sveen (Sp-politiker Gjøvik). Leder av rådet er Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Har ingen vitser

— Dersom NRK nå skulle følge rådet om å «etablere et satiremiljø med ståsted på høyresiden»: Hvordan ser du for deg at det skulle foregått?

— Det må du nok spørre Per Edgar Kokkvold om. Jeg vet det ikke.

— Er det slik at høyresiden er mer hårsår enn venstresiden?

— Det er et godt spørsmål.

— Ja eller nei?

— Jeg vil bare svare at det er et godt spørsmål. Det ligger i satirens natur at den sparker oppover og mot makthaverne, og nå har vi jo også en situasjon hvor høyresiden sitter med makta, sier Gundersen.

— Har du noen eksempler på god høyrehumor?

— Nei.