Stoltenberg etterlater seg barna Camilla og Jens. Nato-generalsekretæren reiste torsdag hjem etter et Nato-toppmøtet i Brussel og rakk dermed hjem før faren døde.

– Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie, opplyser familien til NTB.

Thorvald Stoltenberg var i en årrekke en viktig norsk diplomat og en profilert politiker for Arbeiderpartiet. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, før han ble utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993.

– Ingen oppgave for liten, ingen for stor. Slik var Thorvald unik, og slik vil jeg huske ham, som min flotte utenriksminister og nære venn og kollega gjennom så mange år, sier Brundtland om sin mangeårige partifelle.

Viktig fredsmekler

Nåværende Ap-leder Jonas Gahr Støre omtaler Stoltenberg som en ledende ambassadør for solidaritet og troen på menneskers evne til å finne fredelige løsninger.

Han sier også at Stoltenberg var høyt elsket.

– For mange i og utenfor Norge er det i dag som om en av våre nærmeste er gått bort. Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald, sier Støre.

Stoltenberg var FNs fredsmegler i det tidligere Jugoslavia mellom 1993 og 1995, et tidspunkt der Balkan-krigen sto på for fullt. Der tjenestegjorde han med Kai Eide, som beskriver ham som et varmt medmenneske og en dyktig diplomat.

– Thorvald var genuint opptatt av det å bringe fred. Han hadde en sterk egenskap til å ikke gi seg, en egenskap som gjorde at han fikk politikere i tale, uansett hvor uenige de måtte være med ham. Han var også en mann som forsto kompromissenes betydning, sier Eide til NTB.

Sørget over datteren

Stoltenberg beskrev selv bortgangen til datteren Nini som sin største sorg. 51 år gammel døde hun i juni 2014. Før den tid markerte hun seg som en viktig stemme i narkotikadebatten i Norge, og var svært åpen om sine egne rusproblemer.

Far Thorvald var svært opptatt av at datteren skulle oppfattes som noe mer enn en narkoman

– Jeg er jo pappaen til Nini, og som pappa er jeg opptatt av at mange skulle skjønne hvor strålende hun var, sa han under lanseringen av boken «Nini» skrevet av Lars Lillo-Stenberg tidligere i år.

I 2009 og 2010 ledet Thorvald Stoltenberg et regjeringsoppnevnt utvalg for å vurdere tiltak for å bedre rusomsorgen for de mest hjelpetrengende narkotikaavhengige i Norge. Heroinassistert behandling var blant tiltakene som ble vurdert – og et tiltak Stoltenberg støttet.

Hjalp rusmiljøet

Fra 1999 til 2008 var Thorvald Stoltenberg president i Norges Røde Kors. Der engasjerte han seg også for rusmiljøet og mennesker på siden av samfunnet.

– Mange ting vil bli stående, men det kanskje viktigste er alle aktivitetene som ble utviklet for å hjelpe mennesker som sliter med rus, psykiske problemer eller som nettopp har kommet tilbake fra soning, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors til NTB.

Også Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, er tydelige på Stoltenbergs betydning.

– Thorvald Stoltenberg var en viktig stemme i ruspolitikken og hans omsorg for en sårbar gruppe i samfunnet var med på å løfte temaet på den politiske dagsorden. Thorvald ga et ansikt til alle de tusener av pårørende som kjemper for sine kjære med rusproblemer. Våre tanker og medfølelse går til hans familie, sier fungerende generalsekretær Pernille Huseby.