Åtte kvinner viste frem sine arr og sår og danser sexy til heftig etterligning av musikkvideoen «Call on me».

Alle de involverte har hatt sykdommen, eller er under behandling. Stiftelsen Aktiv mot kreft ville sette fokus på kreft og trening, allerede i sykdomsperioden. I ettertid er musikkvideoen blitt hyllet, men også kritisert. Og nå også anmeldt.

Førstelektor Runi Børresen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, en av landets eksperter på spiseforstyrrelser, mener at kroppshysteriet forsterkes. Hun har nå anmeldt videoen til forbrukerombudet, for å finne ut om den er kjønnsdiskriminerende.

Hun mener kvinner blir definert kun som kropp, og bieffekten er at unge sårbare kvinner rammes. Børresen bruker ordet gullbarbie – og sikter til at videoen er kandidat til å vinne en pris.

Uenig

To av hennes kollegaer ved samme skole, Birger Opstad og Marit Gundersen, som begge er førsteamanuensis og eksperter på markedsføring, mener derimot at kreftkampanjen har mange sterke sider. Den er så god at den gjerne må få en pris: Gullfisken, eller Stellaprisen for årets beste reklamefilm.

BLOGGER: Aftenposten-journalist Mette Bugge.

De er overbevist om at folk blir nysgjerrige og at de som er rammet og pårørende får en positiv opplevelse rundt et tema som for mange er skremmende. Mange ser humoren. Da er man kommet langt for å oppnå forutsetningene som må ligge til grunn for å skape eller endre en holdning, mener de.

Rollemodellen

Da Grete Waitz fikk diagnosen kreft i 2005, sa hun et par år senere ja til Helle Aanesen, som hadde ideen til Aktiv mot kreft. Aanesen deltok i New York Marathon, og så det engasjementet amerikanerne har rundt store arrangementer og veldedighet. Hun ville gjøre det samme i Norge, valgte kreftsaken, og fikk Waitz på laget. Aanesen skjønte at skal man komme noen vei, må man ha en frontfigur som er kjent.

Hun kunne ikke valgt en bedre samarbeidspartner.

Løp foran

Waitz, som døde i april 2011, var en foregangskvinne. Tidlig ute med løping, ikke minst lange løp, i en tid da kvinner fortsatt ikke skulle gå ned i kjelleren.

FRIIDRETTSLEGENDE: Grete Waitz, her i et bilde fra 2009, døde i 2011. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hun ble Norges første verdensmester i friidrett, og har fem VM-titler i terrengløp, men det var som maratonløper at hun ble mest kjent. Ni seire i New York Marathon gjorde henne verdensberømt.Som banebryter, og den aller første verdensmesteren i friidrett i 1983, fikk hun stor innflytelse på utviklingen av kvinneidretten. Jeg var selv med på Grete Waitz-løpet mange år, et årlig mosjonsarrangement som fikk kvinner i alle aldre og fasonger til å stille i treningsdrakt og joggesko.

Yngre mennesker kan vel knapt fatte at det i 1996 var nesten 49.000 kvinner som deltok på dette løpet. Det var på sin plass da Kongen i 2008 gjorde henne til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for «hennes betydning som rollemodell».

Pådriver

Hvorfor jeg nevner alt dette? Fordi rollemodellen Waitz etter sin død også har påvirket veien videre når det gjelder fysisk aktivitet. Aktiv mot kreft har fått en boost med denne videoen. Stiftelsen er blitt kjent, budskapet er kommet frem, «alle» har fått med seg at trening er en gevinst fysisk og mentalt, også for mange av dem som er rammet av en alvorlig sykdom.

Kanskje kan ikke alle trene underveis, men i slutten av en behandlingsperiode og i tiden etterpå betyr det mye for kropp og ikke minst sinn å kunne bevege seg, og gjerne sammen med andre. Hittil er det åpnet Pusterom, treningssteder for kreftrammede menn og kvinner, på syv av landets sykehus. Aanesens plan er at det skal bli to til før jul.

Stiftelsen har hittil samlet inn nesten 80 millioner kroner.

Aanesen og Grete Waitz' ektemann Jack er overbevist om at løperdronningen ville ha applaudert tiltaket. Hun ville ha likt videoen. Waitz hadde humoristisk sans, og prøvde gjerne nye veier.

Selv tiltak som er utradisjonelle, og som spiller på sex og sensualitet, kan brukes til en god sak.

Det må være lov til å ha glimt i øyet, når budskapet er så viktig.