Sjakk-Norge går mot et potensielt veiskille i år. Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson har gjort det klart at han ønsker å bli en del av Norges Idrettsforbund, noe som ifølge sjakkforbundet vil bidra til en økning i den årlige inntekten på 2,5 millioner kroner.

Det forslaget møter imidlertid massiv motstand. Hovedårsaken er de såkalte barneidrettsbestemmelsene til idrettsforbundet, som blant annet vil hindre sjakktalenter under 13 år å spille turneringer utenfor Norden.

— Magnus Carlsen skulle blitt tatt ut til voksenlaget i Sjakk-OL allerede som 11-åring! Han hadde nivået inne allerede da, sier Simen Agdestein.

— Hvis vi hadde måttet følge barneidrettsbestemmelsene i idrettsforbundet, hadde ikke det gått. Da måtte vi bare gitt blaffen, legger Agdestein til.

Han er ikke bare Norges tredje beste sjakkspiller, men har også vært hovedtrener på sjakkavdelingen ved Norges Toppidrettsgymnas siden 1998. Der har han blant annet bidratt til å utvikle de to nordmennene som per i dag er foran han på verdensrankingen: Jon Ludvig Hammer og verdensmester Carlsen.

- Talentene vil bli knust

I et intervju med sjakkmagasinet «New in Chess» i sommer spurte Agdestein retorisk «Vil vi virkelig alliere oss med primitive aktiviteter som fotball og langrenn?». Han vil imidlertid ikke oppfattes som en motstander av at sjakkforbundet skal meldes inn i idrettsforbundet.

Simen Agdestein er ikke bare en svært god sjakkspiller. Han har også spilt for A-landslaget i fotball. Her gjør Agdestein seg klar for et parti under sjakk-OL i Tromsø. Foto: NTB SCANPIX

— Jeg ville definert meg selv som en tviler. Man vet ikke helt hva dette innebærer, men det får definitivt konsekvenser for oss. Skal vi melde oss inn må i hvert fall fordelene være større enn ulempene, sier Agdestein.Tviler gjør ikke Frode Merkesvik. Han er leder av Askøy Sjakklub Ungdom, og har vært sentral i mobiliseringen av motstand mot innmelding i idrettsforbundet.

— Da må barna i Askøy Sjakklubb spille kosesjakk til de er 13 år. Når de da kastes ut i konkurranser vil de bli knust. Jeg kan eventuelt hyre inn eldre spillere til å spille mot barna utenfor konkurranse, men dette vil bli dyrt, sier Merkesvik.

Han anser perioden mellom 8 og 13 år som den viktigste for i en sjakkspillers utvikling.

— Magnus Carlsen begynte da han var 8-9 år, og han var stormester som 13-åring, sier han.

Merkesvik har vært en av pådriverne for å arrangere det ekstraordinære årsmøte i Ungdommens Sjakkforbund (Norges Sjakkforbunds ungdomsorganisasjon), som vil finne sted 15. november i Stavanger.

Norges Sjakkforbund vil nemlig trolig være avhengige av å få med seg ungdomsorganisasjonen om de skal melde seg inn i idrettsforbundet. Det betyr at dersom kretsene går inn for å stanse dette på det ektraordinære årsmøte i Stavanger, vil Merkesvik og de andre motstanderne av innmeldingen få viljen sin.

- Absolutt ikke mandat til å gjennomføre det

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson har tidligere sagt at barneidrettsbestemmelsene er den største utfordringen ved å slutte seg til Norges Idrettsforbund. Når spurt om motstanden mot innmeldingen i idrettsforbundet svarer Aulin-Jansson slik:

— Det er klart det er ulike meninger.

- Føler du at dere har mandat til å sende søknaden?

— På nåværende tidspunkt absolutt ikke. Vi arrangerer diskusjonsmøter rundt om i landet, der saken skal diskuteres, sier Aulin-Jansson.

Foreslår å starte eget forbund

Ole Valaker er daglig leder i Søråshøgda Skolesjakklubb, og har også jobbet som Nettavisens sjakkekspert i flere år. Han støtter Frode Merkesviks syn, og spår at Idrettsforbundet-disputten kan føre til at en gruppe ser seg tvunget til å bryte ut av sjakkforbundet

Magnus Carlsen i duell mot sjakklegenden Garri Kasparov under en turnering i Reykjavik i 2004. Kasparov var på det tidspunktet rangert som verdens beste. De to spilte to kamper på Island, den første endte med remis, den andre med Kasparov-seier. Foto: NTB SCANPIX

— Sjakken kan bli splittet. Det er veldig høy temperatur. Dersom det skulle bli et ja, kan det føre til at noen bryter ut og lager et eget sjakkforbund, sier Valaker.- I Danmark finnes det noe som heter dansk skolesjakk, og vi kan jo opprette noe lignende for å beskytte barnesjakken, legger han til.

Den ideen har Aulin-Jansson lite forståelse for.

— Barneidrettsreglene menes å være til barnets beste. Jeg ser at det for sjakkens del er noen ulemper ved å følge dem, men jeg ser også at det er mange hundre tusen barn som gjør det allerede, og fra tid til annen får vi frem en Petter Northug eller Martin Ødegaard.

— Jeg er ikke enig i at barneidrettsreglene er skadelige, sier sjakkpresidenten.

Carlsen: - Jeg kunne aldri blitt best

Mens Aulin-Jansson altså har åpnet for at sjakken skal bli en del av idrettsforbundet, møter han mye motstand - ikke bare på grasrotnivå.

Når spurt om han kunne blitt verdens beste i sjakk dersom han måtte følge barneidrettsbestemmelsene, svarte Magnus Carlsen følgende i et intervju med VG for rundt to år siden:

— Det kunne jeg ikke. For å si det sånn: Jeg kunne ikke ha blitt stormester da jeg var 13. Carlsen fattet først interesse for sjakk da han spilte mot sin søster Ellen som 8-åring. Fem år senere målte Carlsen krefter med storheter som Anatolij Karpov og Garri Kasparov.

Aryan Tari er et av Norges største sjakktalenter. Foto: Pål Vegard Hagesæther

En annen norsk spiller som har vist lovende tegn i ung alder er 15-åringen Aryan Tari. Han begynte å spille som femåring, og er i disse dager blant de yngste deltagerne i junior-VM i Pune, India, der han har én remis og to seire etter tre runder.I et intervju med Aftenposten under sjakk-OL i Tromsø, der Tari spilte på det norske andrelaget, hevdet 15-åringen at det ville verdt en katastrofe dersom sjakken må innrette seg etter barneidrettsreglene.

— Det er viktig for utviklingen av unge spillere å få møte god nok motstand, og å kunne spille NM er bare positivt. Jeg har bare gode erfaringer med å konkurrere, sier han.

Vil søknaden bli stoppet?

Dersom sjakken går inn under barneidrettsbestemmelsene vil resultatlistene i barneturneringer ikke kunne være rangert etter hvem som fikk flest poeng. I stedet må resultatlistene rangeres på en annen måte, for eksempel alfabetisk.

Dette er en av grunnene til motstanden mot å sende inn en søknad til idrettsforbundet.

Men er motstanden såpass stor at søknaden vil bli stoppet?

— Jeg har ikke mulighet til å gradere sannsynligheten for det, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson.

Motstandsmann Ole Valaker spår at det ikke vil bli flertall i Ungdommens Sjakkforbund, noe som vil sette en stopper for søknaden til Idrettsforbundet.

— Jeg har snakket med veldig mange i ungdommens sjakkforbund, og jeg kan ikke begripe hvordan det skal bli flertall, sier Valaker.

Tvil rundt fysisk aktivitet-krav

Dersom debatten i sjakkmiljøet ender i en søknad til idrettsforbundet, er det fortsatt en vei å gå. Idrettsforbundet må nemlig godkjenne søknaden.

Idrettspresident Børre Rognlien har hele veien holdt fast ved at det «må være et element av fysisk aktivitet» for at en idrett skal tas opp i idrettsforbundet. Det er fortsatt knyttet usikkerhet rundt om hvorvidt flyttingen av sjakkbrikker kan oppfylle dette kravet.

— Vi blir stadig møtt med det fysiske kravet, sier Simen Agdestein.

I løpet av Jøran Aulin-Janssons tid som sjakkpresident har mediedekningen av sjakk eksplodert. Her snakker Aulin-Jansson med tidligere fotballspiller Martin Andresen, etter åpningsshowet under sjakk-OL. Foto: NTB SCANPIX

— Jeg liker ikke at vi må stå med luen i hånden for å få lov til å være med. De må være entusiastiske om å få oss med, for at vi skal være entusiastiske til å bli med, sier Agdestein.

Sjakkforbundet må søke før 1. desember for at en eventuell søknad skal kunne behandles på idrettstinget i 2015. Sjakkforbundet har innkalt til ekstraordinær kongress for å beslutte om de skal søke eller ikke. Den kongressen vil finne sted 9. november.

Sjakkforbundet arrangerer i disse dager møter over hele landet for å informere om idrettsforbundsaken. Disse informasjonsmøtene arrangeres i åtte byer. Møtene i Hamar, Oslo og Fredrikstad har funnet sted, mens møtene i Tromsø, Stavanger, Trondheim, Tønsberg og Bergen skjer senere i oktober.

Forbundet har samlet tidspunktene for møtene her (ekstern lenke).

Slik fungerer barneidrettsbestemmelsene:

BARN UNDER SEKS ÅR:

  • Kan ikke delta i arrangementer

BARN MELLOM SEKS OG TI ÅR:

  • Kan kun delta innen egen krets

  • Skal ikke rangeres etter poengfangst på resultatlister

  • Alfabetiske lister der antall poeng for hver spiller angis, er tillatt.

BARN MELLOM ELLEVE OG TOLV ÅR:

  • Barnespilleren kan konkurrere, også utenlands (begrenses til Norden og Nord-kalotten)

  • Det kan benyttes resultatlister rangert etter poeng

BARN ELDRE ENN 13 ÅR:

  • Omfattes ikke av barneidrettsbestemmelsene.

Les mer om sjakkforbundets tolkning av barneidrettsbestemmelsene her (ekstern lenke).