Hvert sjette barn i Norge tisser på seg om natten og hele 70 prosent av dem som lider av sengevæting er gutter. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av YouGov for DryNites.

DryNites står bak produkter som passer godt til barn som har problemer med for eksempel sengevæting.

Undersøkelsen viser at 74 prosent av foreldrene begynte å bekymre seg for sengevætingen før barna var fylt fem år, 37 prosent da barna var 4 år eller yngre. I følge barnelege Lars Krogvold ved Oslo Universitetssykehus (OUS) er dette altfor tidlig.

Det er ikke før barnet er 5-6 år at man kan begynne å vurdere om det trenger behandling eller ikke.

— De aller fleste barna er ikke klare for behandling i helsevesenet før i 6-års alder. Det er viktig at barnet selv er motivert. Er en 5-åringen motivert kan man selvfølgelig prøve. Er det derimot bare foreldrene som er motivert, er det nytteløst. Før det er nattbleier et godt alternativ. Helsevesenet er der for å hjelpe når barnet er klart, sier barnelege Lars Krogvold i en pressemelding.

Redd for mobbing

Halvparten av foreldrene i undersøkelsen er redd for at barna skal bli mobbet for sengevætingen, likevel er det bare 10 prosent som sier at barna deres faktisk har blitt mobbet. Mer diskrete og bedre bleier, behandlingsformer og mer informasjon tilgjengelig har betydning for hvor mye foreldre og barn bekymrer seg.

— Foreldre i dag snakker mer fritt om problemet. De diskuterer det med venner og forholder seg stort sett mer åpent og praktisk til utfordringen. Slik var det ikke når de selv var små, og led av sengevæting. I 70 prosent av tilfellene er sengevæting arvelig, så mange foreldre har vært gjennom det i en tid hvor det ikke var samme kunnskapen rundt det, og heller ikke like gode behandlingsmetoder. At det er mer åpenhet hjelper helt klart barna, forteller Lars Krogvold, OUS.

Mange myter om årsakene

Ti prosent av foreldrene i undersøkelsen tror at sengevæting skyldes psykiske problemer eller mistrivsel. 20 prosent av foreldrene er bekymret for om barna skal få psykiske mén av sengevætingen.

— Det er ikke noe som tyder på at sengevæting skyldes psykisk ubalanse. Det er en myte. Det er derfor positivt at bare ti prosent tror det. Realiteten er at barna ikke klarer å la vær å tisse i sengen. Det er fysiologisk betinget, men likevel frustrerende for barna og foreldrene, sier Lars Krogvold.

Sengevæting har i de fleste tilfellene en fysiologisk årsak hvor riktig behandling kan hjelpe. I de fleste tilfellene skyldes sengevætingen at barnet har for høy urinproduksjon, eller for liten blære. Årsaken avdekkes ved hjelp av samtale, enkle tester og vannlatningsskjema. Ut fra resultatene velges behandlingsform, som kan være medisin eller tissealarm. I noen få tilfeller kan sengevæting skyldes andre forhold. Dette avdekkes ved flere undersøkelser.

Gutter rammes hardest

Det er et kjent fenomen at Guttene er hyppigst rammet av sengevætingog det finnes mange teorier, men ingen god medisinsk forklaring på hvorfor det er tilfellet.

— Det er flere teorier rundt hvorfor gutter rammes hardere. I forskningen ser man på hvilke modningsprosesser kjønnene går gjennom, og om blæren er mer modnet hos jentene enn hos guttene. Vi vet at gutter generelt sett er senere utviklet enn jenter, og det kan ha noe å gjøre med det. Men vi vet det ikke med sikkerhet, sier Krogvold ved OUS.

— Det viktigste er at vi fortsetter å øke kjennskapen til problemet hos foreldre, slik at de vet hvordan de selv kan hjelpe med å løse barnets problemer, avslutter han.

---- ## Råd for hvordan håndtere sengevæting

• Ta kontakt med fastlegen! Han/hun kan kartlegge hva som forårsaker sengevætingen, og hvilken behandling som er best egnet.

• Er barnet under fem år, ikke stress for mye med det. Barnet trenger å være motivert for å gjøre noe med sengevætingen, og er barnet under fem år har det ofte ikke denne motivasjonen. La barnet bruke bleier om natten.

• Snakk med barnet om uhellene. Forklar at han/hun ikke kan noe for det. Det er viktig å være åpne om temaet så barnet ikke får skyldfølelse

• Sengevæting kan gå ut over barnets selvtillit. Vær oppmerksom, støttende og trøst barnet.

• Når barnet skal på overnatting, legg nattbleien i bunnen av soveposen. På den måten kan barnet lett ta bleien av og på uten at det er synlig for venner.

(Kilde: DryNites)