NFF har to år på rad utredet forslag til å kutte antall lag i eliteserien og å innføre sluttspill. Nå gir de opp.

— Fotballstyret vil ikke foreslå noen endringer i antall lag eller hvordan fotballen i den øverste divisjonen skal spilles, sier fotballpresident Yngve Hallén.

Ola Bernhus:

Vraking i forrige uke

Det var torsdag i forrige uke at styret i Norges Fotballforbund (NFF) diskuterte forslagene til en radikal endring av Eliteserien i fotball. Det endte med at det samme fotballstyret, for andre år på rad, ikke kommer til å fremme noen sak til forbundstinget.

— Det var klare tilbakemeldinger i høringsprosessen som førte til beslutningen. Det er ingen vits å fremme et forslag for fotballtinget som vi vet ikke vil få tilslutning, sier Hallén.

Fotballpreisdent Yngve Hallén mener at forslaget om å gjøre noe radikalt med øverste divisjon kom for raskt. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Fotballpresidenten mener at en av årsakene til at man ikke har lykkes er utålmodighet .Rekordsum:

— Vi har gått for fort frem. De kreftene som ønsker en ny Tippeliga har gått for fort frem. Motstanderne har derfor fått for lett spillerom, sier Yngve Hallén.

Fire store ville ikke

Med denne beslutningen er det klart at fire av de største klubbene i norsk fotball ikke er blitt hørt. Vålerenga, Rosenborg, Molde og Viking var klubber som ønsket en reduksjon av antall lag på det øverste nivået. Det kan bli lenge til neste gang et slikt forslag kommer på fotballtingets bord.

Få fullstendig oversikt:

— Det vil ikke bli fremmet noe forslag til fotballtinget på å fortsette prosessen, sier Hallén.

Dermed er striden om hvordan det skal spilles fotball og hvor mange som får være med i den øverste divisjonen lagt til side for denne gang. Men Hallén er sikker på at den kommer tilbake.

— Hvis vi virkelig ønsker å gjøre noe, må vi ta tiden til hjelp og få alle til å skjønne at det er til beste for både dem og norsk fotball, sier Hallén.

Store endringer nedover i systemet

Selv om det ikke blir noen endring i toppen vil det på fotballtinget i år bli lagt frem et forslag om radikale endringer av seriesystemet under 1. divisjon (OBOS-ligaen).

Forslaget går ut på å innføre et nytt nivå under 1. divisjon (OBOS-ligaen) med to avdelinger hver på 14 lag. Den nye 3. divisjon kommer til å ha seks regionale avdelinger hver med 14 lag. I dag er det fire avdelinger i 2. divisjon.

En av grunnene til at dette grepet blir foreslått er at det i dag er hele fire lag som rykker ned fra 1. divisjon (OBOS-ligaen).

Det blir sett på som en hemsko for utviklingen av stabile lag under de beste lagene. Samtidig er det så mange lag som er involvert i nedrykk at mange trenere velger å satse på eldre og rutinerte spillere i tøffe bunnoppgjør. Det betyr igjen færre muligheter til å gjøre 1. divisjon til en utviklingsarena for unge lovende spillere.

Lang utredning

I hele fjor sommer sommer og høst jobbet en komité, ledet av visepresidenten i NFF, Bjarne Berntsen, med å utrede mulige nye løsninger for det norske seriesystemet. Seriekomiteens forslaget til endringer ble sendt ut på høring i oktober.

Deres forslag til endringer har vært ute på høring hos alle klubber og var til behandling i fotballstyret i oktober. Den gang ble det ikke fattet en endelig beslutning om de ønsket å fremme forslaget til Fotballtinget som blir holdt siste helgen i februar.

Andre året på rad

I 2014 engasjerte interesseorganisasjone for toppklubbene, Norsk Toppfotball, den nederlandske konsulentselskapet Hypercube. Etter en lang og grundig analyse kom de med et forslag høsten 2014 om å endre seriesystemet radikalt med færre lag i øverste divisjon, sluttspill og flytting av cupfinalen.

Forslaget ble møtt med massiv motstand. Det endte med at Fotballstyret heller ikke da sendte noe endringsforslag til fotballtinget.

I stedet ble den før nevnte seriekomitéen nedsatt, ledet av Bjarne Berntsen. Nå er altså også deler av deres forslag avvist av fotballstyret.

Slik blir det

Her er en oversikt over hvordan seriesystemet blir under eliteserien dersom fotballstyrets forslag får gjennomslag på fotballtinget. Forslaget går ut på at 2016 skal være overgangsåret.

Det vil si at antallet lag i dagens 2. divisjon skal halveres i løpet av sesongen.

1.-divisjon (OBOS-ligaen):

16 lag.

To lag rykker direkte opp. De fire neste lagene på tabellen spiller playoff nr 3 mot nummer 6 og nummer 4 mot nummer 5. Vinnerne av de to kampene spiller så deretter om å få møte det tredje siste laget i Eliteserien (Tippeligaen).

De to nederste lagene rykker direkte ned.

Det tredje siste laget spiller playoff mot vinneren av kampene mellom de to toerne i 2.-divisjon.

2. divisjon (Oddsen-ligaen):

Består av to avdelinger med 14 lag i hver avdeling. Dette blir ett nytt nivå i den norske fotballpyramiden.

Vinnerne rykker direkte opp.

Nummer to spiller playoff om retten til å møte laget som ble tredje sist i 1.-divisjon.

De tre siste lagene i hver avdeling rykker direkte ned.

3.-divisjon:

Består av seks regionale avdelinger med 14 lag i hver avdeling.

Vinnerne rykker direkte opp, de tre siste direkte ned.

4.-divisjon:

Består av 18 regionale avdelinger med 14 lag i 15 avdelinger og 12 lag i tre avdelinger.

Vinnerne rykker direkte opp.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri: