Jordmorforbundet mener det bryter med retningslinjene når gravide ikke får velge.

Rachel Nordtømme ønsker å gå til kontroll hos kommunal jordmor i Trondheim, men desemberkullet blir så stort at hun må stå på venteliste. Den tidligere hekkeløperen går til kontroll hos lege, men vil aller helst også til jordmor.

Førstegangsfødende

I retningslinjene for svangerskapsomsorg står det presisert at kvinnen selv bør få velge om hun vil gå til allmennlege eller jordmor, eller en kombinasjon.

— Jeg vil gjerne ha de trygge samtalene hos jordmor. Hun er jo spesialist på svangerskap og fødsel. Jeg er førstegangsfødende, sier Nordtømme.

Nordtømme har skrevet om dette på sin blogg. Dette er en blogg der hun blant annet skriver om trening i graviditeten. I helgen fortalte hun at hun ikke får time hos jordmor, fordi det ikke er kapasitet. Den tidligere hekkeløperen venter barn med motocross-kjæresten André Villa (33).

Stadig flere gravide bruker doula.

— Her om dagen skulle jeg ringe til helsestasjonen for å bestille min første svangerskapskontroll til jordmor. Til nå har jeg bare vært hos legen én gang og på ultralyd. Jeg kom til noen hyggelige damer på helsestasjonen, men da kunne de informere meg om at det dessverre var fullt på alle helsestasjonene i byen på “desemberkullet”. Dermed ble jeg satt opp på venteliste, skriver Rachel Nordtømme, som presiserer at hun hadde gledet seg til å snakke med jordmor.

Ble paff

Nordtømme har termin i midten av desember. Hun er i svært god form, har ikke engang hatt svangerskapskvalme, og er i jobb som sportsjournalist i Adressa.

Rachel Nordtømme er fornøyd med fastlegen sin, og skriver på bloggen at han er veldig flink og hyggelig.

— Men han er jo allmennlege, og sikkert ingen ekspert på hverken graviditet eller fødsel.

Den førstegangsfødende ble paff over at hun ble satt på venteliste.

- I ettertid har jeg tenkt: Folk som skal føde i desember, vil jo fortsette å være gravide like lenge som meg, og betyr det at jeg aldri får kommet inn til jordmor? spør hun på bloggen.

Venter du barn, og usikker på navnevalget?

Innrømmer jordmormangel

Seniorrådgiver i rådmannens fagstab i Trondheim kommune. Mette-Harriet Berntsen bekrefter at det er mangel på jordmødre i Trondheim kommune.

— Det stemmer at vi ikke klarer å gi jordmortjeneste til alle gravide. Alle har krav på en god svangerskapsomsorg. Vi har kapasitetsproblemer og kan ikke gi alle som ønsker det mulighet til å gå hos jordmor, men alle har tilbud om å gå til kontroll hos fastlegen sin.

- Hva tenker du om Nordtømmes behov for den trygge samtalen med nettopp jordmor?

— Hun må prøve å få til den gode samtale med fastlegen sin.

Berntsen sier det er uheldig at gravide blir satt venteliste.

— Men pr. dags dato er kapasiteten sprengt. Det er kjent for oss og det vil vi ta med oss i budsjettarbeidet i 2016. Jordmorforbundet mener dette bryter med Retningslinjer for svangerskapsomsorgen fra 2005 som anbefaler at kvinner skal kunne velge om de vil gå til oppfølging hos jordmor, lege eller hos begge, og sier det er ansatt færre enn 300 jordmødre i den kommunale svangerskapsomsorg som dekker flere enn 60000 gravide årlig.

Les også:

Har du tips om denne saken? Send oss en epost

Ikke unikt

— Forholdene i Trondheim er ikke unike, det er jordmormangel i hele landet. Oppfølging av jordmor i svangerskapet skal være et reelt alternativ for alle gravide kvinner, men dette er dessverre ingen reell mulighet i dag. Med så få stillinger pr. kommune er det sannsynlig at det ikke er et likeverdig tilbud om oppfølging av jordmor til gravide kvinner i Norge, sier leder av Jordmorforbundet NFS, Hanne Schjelderup-Eriksen.

Leder av Jordmorforbundet NFS, Hanne Schjelderup-Eriksen

Jordmorforbundet mener regjeringen må prioritere den kommunale jordmortjenesten i de årlige budsjettene for å sikre en opptrapping i tråd med Stortingets ambisiøse mål for jordmortjenesten.

Schjelderup-Eriksen har stor forståelse for Rachel Nordtømmes frustrasjon over sprengt kapasitet i den kommunale jordmortjenesten, og frykter at det med for få jordmødre ikke er et likeverdig tilbud om oppfølging av jordmor til gravide kvinner i Norge.

Ikke overraskende mener jordmorsjefen at denne yrkesgruppen er viktig for den gravide.

— Svangerskapsoppfølging som i all hovedsak utføres av jordmor gir bedre fødselsutfall for majoriteten av gravide kvinner. Både mor og barn har en rekke fordeler av slik oppfølging, ifølge nye resultater fra anerkjente The Cochrane Library.

Schjelderup-Eriksen sier at blant annet bruken av epidural, bedøvelse som settes inn mellom ryggvirvlene, er mindre utbredt når mor har gått til kontroll hos jordmor.

— Forskerne ser også at gravide som går til jordmor sjeldnere opplever at fødselslege må tilkalles for å forløse babyen med tang eller sugekopp.

Les også: