NEW YORK: — Magnus elsker sjakk. Derfor vil han at så mange som mulig skal kunne oppdage sjakkens verden, sa far til Magnus Carlsen, Henrik Carlsen da siste nytt fra Carlsen-leiren ble lansert midt under det 3. partiet.

Men det handler ikke bare om å spre sjakken. Det ligger penger i vellykkede apper.

— Denne appen har et langt større marked en Play Magnus-appen. Vi snakker om flere millioner nedlastinger, sier administrerende direktør i Play Magnus, Kate Murphy.

Har høye mål

Den første appen er lastet ned en million ganger. De fleste nedlastinger kommer fra nettopp USA. Derfor kom lanseringen midt i kjernemarkedet, i sjakkbyen New York.

Appen er gratis å laste ned, men skal du kunne utnytte mulighetene fullt ut må du kjøpe et abonnement.

— I bransjen er det vanlig å regne med at 2-3 prosent av de som laster ned en app også kjøper et abonnement, sier Kate Murphy..

— Med denne appen kan alle lære seg sjakk uansett nivå, sier Kate Murphy.

Første lansering i Sotsji

Under forrige VM-kamp mot Vishy Anand for to år siden lanserte Magnus Carlsen og hans selskap Play Magnus en app. I denne appen kunne du spille mot Carlsen på det nivået han hadde på de forskjellige nivåer gjennom ungdommen.

Men det var ett problem.

— De spørsmålet jeg har fått oftest om Play Magnus er jeg kommet forbi Magnus som åtteåring, sa Magnus via forhåndslaget video da den nye appen ble lansert en halv time ut i det tredje VM-partiet.

Magnus Carlsen satt musestille inne i spillesalen, men administrerende direktør i Play Magnus, Kate Murphy, presenterte den nye appen. Den har fått navnet Magnus Trainer.

Det er en app ment for å trene sjakkspillere i alle aldre til å bli bedre enn Magnus Carlsen som niåring.

Midt i smørøyet

At VM-kampen går i New York gir lanseringen av den nye appen langt bedre pressedekning enn da PlayMagnus-appen ble lansert nærmest i stillhet i Sotsji for to år siden.

Selskapet Play Magnus er 53 prosent eid av Magnuschess AS. Sistnevnte eies av Magnus Carlsen (85 prosent) og Henrik Carlsen (15 prosent). De har i dag 13 ansatte, men skal i forbindelse med den nye appen utvidet med fire-fem ansatte. De har hovedkontor i Oslo.