Dette til tross for at klubben har redusert kostnadene med nesten 60 millioner de siste to årene.

De dystre tallene er bakgrunnen for at klubben nå varsler ytterligere besparinger på 30 millioner kroner, som blant annet medfører en nedbemanning på ti årsverk.

– Det vil få konsekvenser for bemanningen i alle avdelingene i klubben, sier konstituert daglig leder Tove Moe Dyrhaug til Adresseavisen.

Sammen med styreleder Terje Svendsen la hun i går frem Rosenborgs foreløpige 2011-regnskap som viser et underskudd på 26,3 millioner kroner. Klubbens langsiktige mål er at «norsk drift» – ballklubbens økonomiske virksomhet fratrukket inntekter fra europacupspill, spillersalg og datterselskaper – skal gå i balanse.

I fjor ble det i stedet et underskudd på 49,4 millioner kroner, mens det tilsvarende underskuddet i norsk drift i 2010 var på hele 71,2 millioner. Inntektene ble redusert med snaut 13 millioner sammenlignet med fjoråret, fra 149,3 til 136,5 millioner kroner.

–Det er spesielt kampdagsinntektene som står for et betydelig fall, både billetter, butikk og VIP-inntekter, og dette traff oss spesielt hardt i andre halvår, sier Svendsen.

5500 færre tilskuere

Billettsalg utgjør klubbens nest største inntektskilde etter sponsoravtaler, men fra 2007 til 2011 har tilskuersnittet per kamp gått ned fra rundt 19900 til 14500. Mange tv-sendte søndagskamper pekes på som én av årsakene, men RBK-ledelsen medgir at sviktende sportslige resultater også medvirker.

– Vi må erkjenne at vi ved inngangen til 2011 ikke tok høyde for inntektsnedgangen som vi opplevde i fjor. I etterpåklokskapens lys skulle vi tatt i hardere , sier Svendsen, som sammen med resten av styret vedtok de nye innstrammingene på et møte mandag kveld.

Ambisjonen er igjen at totalresultatet skal gå i balanse i 2012, men de forventer ikke noen kortsiktig økning i inntektene.

Styrelederen sier likevel at en kostnadsreduksjon på 30 millioner vil være «bortimot tilstrekkelig» for å nå målet om et nullresultat, men kan ikke utelukke ytterligere kutt.

–Vi har også noen tiltak som ble satt i verk i høst, som bare hadde delvis effekt i 2011. Vi får også noe hjelp derfra, sier Svendsen.

Får søke om sluttpakke

De ansatte ble informert om innsparingene på et allmøte klokken 13 i går. Ifølge Dyrhaug innebærer de også redusert aktivitetsnivå og en reorganisering av klubben. De ansatte må forberede seg på nye og flere arbeidsoppgaver, samtidig som noen blir overflødige. RBK-ledelsen ønsker at nedbemanningen skal skje frivillig.

I første omgang vil alle fast ansatte få tilbud om å søke om sluttpakke i et «overgangsvindu» fra 26. januar til 18. februar, med mulighet for fem måneders etterlønn. Dersom ikke mange nok søker, vil styret gjøre en vurdering om nye tiltak. Men Dyrhaug sier at klubbens kjerneaktivitet vil bli prioritert.

–Dette er en vanskelig situasjon som vi ønsker å håndtere på en så ryddig måte som mulig, sier hun.

Spillersalg for 14 mill.

RBK hadde i fjor europacup— og spillersalgsinntekter på henholdsvis 5,5 millioner og 14 millioner kroner. Svendsen sier tidligere regnskap har blitt berget av engangsinntektene, men at de nå må gjøre seg mer uavhengige av penger fra e-cup og spillersalg.

– Vi må ha en solid økonomi i bunn. Så får vi heller glede oss over inntektstoppene som gir oss overskudd, sier Svendsen.