Det første man bør gjøre når man skal innrede et rom, er å tenke på hva man ønsker at rommet skal utstråle, og hvilken stemming eller funksjon rommet skal ha.

Mørke farger tar mye lys, men noen ganger er det kanskje akkurat det man ønsker? Mørke farger skaper en fin dybde og lunhet, og kan være avslappende å oppholde seg i.

Ofte tenker man at et rom vil se mindre ut jo mørkere det blir, men det kan også få helt motsatt effekt. Du kan få en dybde, og øyet kan bli lurt til å ikke helt vite hvor veggen slutter. Lar man i tillegg listene, veggene og taket få samme farge, får man glidende overganger og mindre forstyrrelser, som er med på å gi en større romfølelse.

Det er mye enklere å skape et koselig og lunt rom med mørke farger enn med helt lyse

Foto: Camilla Ribe
Med riktig belysning og gode fargesammensetninger gir mørke farger karakter til rommet. Foto: Camilla Ribe

Kjenner du at det er litt for voldsomt å gå i gang med hele stua, gå for et lite rom først. Sjansen er stort for at det rommet vil framstå som et lite smykkeskrin i hjemmet ditt.

De nye malingstypene som er super matte, gir også en helt ny fløyelsmatt effekt, som fungerer veldig bra på mørke farger.

Det er enkelt å gi boligen et personlig preg med mørke farger. Foto: Camilla Ribe

Det kan være like komplisert å kombinere grånyanser som sterke kulører. Pass på og vær bevisst hvilke nyanser man velger. Ønsker du kalde, nøytrale eller varme farger? Og evt passer disse sammen med sofaen, teppe eller andre møbler du har fra før? Kombinerer du kalde, varme eller nøytrale farger sammen, kan du risikere at noen av fargene vil se skitne ut, og det ønsker man ikke.

Tør å gå «all in» med de mørke fargene. Mørkt på mørkt kan gi lune og helhetlige rom Foto: Camilla Ribe

Selv bruker jeg aldri de helt svarte fargene, da jeg syntes at fargen blir mye mer livlig, lun og spennende hvis man går ned noen hakk på fargeskalaen. Det er også viktig å huske at jo høyere glanset på malingen, desto mørkere vil fargen framstå.

  • Husk at mørkt ikke bare er sort, og at helt sort kan virke litt hardt og kaldt .

  • Ikke gjør det halvveis. Skal du først ha mørke farger, våg å gå for en virkelig mørk nyanse.

  • Tenk på belysning. Både naturlig lys og nok kunstig belysning er viktig.

  • Du går fint an å kombinere mørke vegger med lysere interiørdetaljer også, men pass på at kontrastene ikke blir for store hvis du vil ha et rolig uttrykk.

Lykke til med en mørk, mystisk og vågal forandring!

Har du spørsmål eller ønsker flere interiørtips følg meg gjerne på instagram: @richardribe