Les stor guide til Sør-Thailand:

Landsbyen Ao Nang imponerer ingen. Turistsenteret i Krabi-området preges av overprisede restauranter, simple souvenirbutikker og altfor mange pågående skreddere. Stranden er grei nok – ikke mer – med grovkornet sand og litt plagsom båttrafikk.

Så hvorfor er vi her?

Fra hotellene i Ao Nang er det bare en kort tur med longtailbåt til noen av Thailands aller mest billedskjønne øyer og badestrender.

Gå til temasiden om Thailand

En drøm

Ko Hong er en av de saftigste bitene i godteposen som består av omkring 100 øyer i Krabi-provinsen. Tre kvarter med båt fra turistsjappene, og du føler deg som i et tropisk paradis.

Dette er virkelig postkortklisje-en: Båten putrer inn i en beskyttet vik omkranset av stupbratte klipper. Vi hopper i land og setter føttene på en deilig, myk sandstrand. Kokospalmene vaier i vinden, og det varme, turkise vannet venter innbydende.

— Øya er en drøm. Det er så idyllisk her, sier Delphine og Hannes fra Belgia.

— Se der! peker Delphine. En meterlang varan vralter av gårde bortover stranden til turistenes forbauselse. Noen rekker å knipse et bilde før øglen forsvinner ut i vannet.

Stjernested

Karakteristisk for Krabi-området er de loddrette kalksteinsklippene med istappformede dryppsteiner (stalaktitter). Fjellsidene ser ut som moderne kunst, malt i variasjoner av grått, brunt, oker og svart. Mellom fjellsidene ligger grønn, frodig jungel - og altså noen av Thailands vakreste strender.

Krabi har lenge vært en stigende stjerne på turisthimmelen, og du kan fly dit direkte fra Gardermoen med charterfly. I motsetning til Phuket, slipper du både solsenger, strippebarer og motorisert vannsport når du besøker Krabi.

Trangt paradis

Paradisøya er et navn som passer godt i dette farvannet. En trang vik med en knøttliten strand klemt inne blant bratte stup er øyas store attraksjon.

En gjeng med svensker plasker i det klare vannet. Svensker møter du mange av på disse trakter, akkurat som ellers i Sør-Thailand.

Til tider kan det bli trangt om plassen i dette lille paradiset. Når vi besøker øya, teller vi seks speedbåter og fem longtailbåter med støyende motorer og ivrige turister.

— Her har marinepolitiet en stasjon. De passer på nasjonalparken her og redder turister som får problemer, forteller turguiden Wuttichai Bua-In.

Lenger sør, og nærmere Ao Nang, ligger Railey-halvøya med Krabis aller mest kjente strender. Halvøya er gjemt bak steile fjellsider - båt er eneste adkomstmiddel.

Her venter flere strender: Phra Nang-stranden har den mest betagende beliggenheten i hele Thailand, ifølge Lonely Planets guide til landet. Rai Leh Vest er mest utbygget, mens backpackerne gjerne slår seg til på Ton Sai-stranden.

Til topps

Det vrimler av fjellklatrere på Railay, som har 45 klatreruter. På toppen venter en førsteklasses utsikt over de majestetiske klippene og sandstrendene.

— Det er kjempemorsomt! Du burde prøve, sier Marianne Obermüller fra Tyskland, som vi treffer sammen med en gruppe klatrere.

— Se til venstre. Se til høyre. Gå tilbake, messer instruktørene. De står nede på bakken med tauet og sikrer mens de ferske klatrerne kjemper mot frykten ti meter over bakken.

— Mentaliteten er det vanskeligste når du vil lære å klatre. Mange kjenner ikke til sikkerheten. Med tauet som hindrer deg fra å falle, er du veldig trygg, sier Narin Ramwong. Han har vært klatreinstruktør i nesten ti år.

Kongelig ferie

Blir fjellklatring for skummelt, er det også mulig å padle kajakk blant klippene rundt Railay – eller bare ligge rett ut på stranden under palmene mens du nyter utsikten mot klippene som stuper ned i sjøen.

— For 30 år siden dyrket bøndene ris, kokosnøtter og ananas her. Nå er det blitt bungalower i stedet, sier turguide Wuttichai Bua-In.

Den gang kostet en bungalow 50 bath (10 kroner). Mye har skjedd siden. For noen år siden gjestet kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit supereksklusive Rayavadee Resort på Phra Nang-stranden. Her betaler du over 4000 kroner natten for de billigste rommene - i lavsesongen.

Men det koster fortsatt ingenting å legge seg ned på Thailands vakreste strender. Vårt råd: Hopp rett til Krabi hvis du vil strandhoppe i Sør-Thailand.

(Denne artikkelen ble første gang publisert 15.11.2008. Oppdatert 3.11.2010).