SPILTE HELE KAMPEN: Anthony Annan. Foto: MARCOS BRINDICCI
GUDS HÅND: Zdravko Kuzmanovic' hånd sørget for straffespark og seier til Ghana. Her får han gult kort etter hendelsen. Foto: Chris Brunskill

– Alle afrikanere støttet oss i dag, og vi vant denne kampen for dere alle , jublet Asamoah Gyan etter kampslutt.

– Ghana hadde litt mer flaks enn oss. Det var tragisk med utvisningen og straffesparket. Vi glapp litt på konsentrasjonen, sa Serbias spiss Marko Pantelic.

Åpningskampen i gruppe D var et oppgjør mellom to outsider-lag, som med litt hell kan nå langt i dette verdensmesterskapet. Serbia vant sin kvalifiseringspulje, og sørget for at Frankrike måtte ut i play-off, mens Ghana tapte finalen i Afrikamesterskapet for Egypt tidligere i år.

Første omgang ble en forholdsvis kjedelig affære, hvor ingen av lagene klarte å produsere noen store målsjanser. Ghana ville mest, og anført av en god Kwadwo Asamoah hadde det afrikanske laget god kontroll på serberne.

Annan fra start

Nærmest for ghaneserne var Gyan, men Rennes-spilleren fikk ikke nok kraft bak headingen. Serbia skuffet stort, og et langskudd fra strategen Dejan Stankovic var det farligste europeerne klarte å produsere. Ballen fikk en lei sprett rett foran Richard Kingson, men Ghanas keeper var heldig og klarte å stoppe ballen.

(Artikkelen fortsetter)

SPILTE FOR SITT TREDJE LANDSLAG: Dejan Stankovic har spilt for Jugoslavia og Serbia og Montenegro. I dag debuterte han for Serbia (Foto: Scanpix).

Rosenborgs Anthony Annan var ikke veldig synlig, men 23-åringen produserte et frispark slik vi har sett han har gjort i eliteserien i år. Annan brukte armene litt for mye i en duell med Nikola Zigic.

Andre omgang var betydelig friskere. Serbia fikk den første muligheten, da Milan Jovanovic kom seg fri på venstrekanten. Men i stedet for å legge ballen tilbake inn i feltet, valgte den Liverpool-klare spilleren å skyte selv fra skrått hold.

Snaue ti minutter ut i omgangen hadde Ghana kampens til da største sjanse. Prince Tagoe la inn, André Ayew ventet på bakre stolpe, men 20-åringen fikk ikke styrt stupheadingen på mål.

Kampen bølget frem og tilbake. Serbia svarte. Marko Pantelic la et godt innlegg fra høyre, og spissen Zigic nærmest bommet på ballen fra fem meter. Rett etterpå headet Ghana-spissen Gyan rett utenfor.

Rødt kort

Snaut 20 minutter før slutt ble det enda vanskeligere for Serbia. Aleksandar Lukovic pådro seg et unødvendig gult kort for hands. Kortet var hans andre, og dermed rødt og marsjordre. Ghana presset da ytterligere på for å få scoringen de ønsket.

UTVIST: Aleksandar Lukovic måtte forlate banen etter to gule kort. Det så ikke ut til å svekke Serbia — som spilte bedre etter utvisningen (Foto: Scanpix).

Serbia falt ikke sammen da de ble 10 mann. Laget skapte faktisk deres største sjanse i undertall. Milos Krasnic avsluttet et godt angrep, og burde nok scoret. Men Kingson, som i dag ble 32 år, reddet mesterlig.

Men drøyt fem minutter før full tid falt avgjørelsen. Zdravko Kuzmanovic tok en Maradona-kopi fra 86-VM i Mexico. Men denne gangen så dommeren det, og blåste straffe for Ghana. Gyan var sikker fra straffemerket, og scoret enkelt.

– Jeg håper de kan tilgi meg. Jeg er veldig lei meg for det jeg gjorde. Det var en tabbe, det var slett ikke meningen. Jeg prøvde å nå ballen med hodet, men den traff hånden min, sa Kuzmanovic etter den skjebnesvangre handsen.

– Det var min feil, og alt jeg kan si er «unnskyld».

Rett før slutt kunne Gyan doblet, men Rennes-spissen satte ballen i stolpen. Men det ble likevel jubel. Ghana vant 1-0, og Annan & Co. har fått en drømmestart på mesterskapet. Seieren var Afrikas første i årets fotball-VM.