NADDERUD (aftenposten.no): Det er ikke ofte Stabæk-fansen har sunget ”Stabæk leker”. Etter fem kamper uten mål – og seks uten seier – er bæringene for lengst klare for spill i førstedivisjon neste år. Søndag gjorde de alt for at Sogndal skulle slå følge, og sendte gjestene ned på playoff-plass

— Manglet tenning

Jonas Olssons menn jaktet sin andre Østlands-skalp på rad og fornyet kontrakt i eliteserien etter seier over Vålerenga i forrige seriekamps siste sekund. Hvittrøyene hadde likevel ikke vunnet to strake kamper siden Vålerenga og Molde ble beseiret i april.

Etter 0-6 for Lillestrøm forrige runde, hadde Stabæk gjort leksene. Vertene ledet med to mål halvveis i første omgang, og Sogndal klarte aldri å tette luka.

Sogndal-keeper Kenneth Udjus ser alvorlig på situasjonen etter en kveld der både Fredrikstad og Sandnes Ulf overraskende vant sine kamper mot to av eliteseriens beste lag. Det putter Sogndal i trøbbel etter tapet for akterutseilte Stabæk.

- Vi har alt å spille for, og taper en kamp der vi for én gangs skyld er favoritter. Den roller takler vi ekstremt dårlig. Når både Fredrikstad og Sandnes Ulf vinner, ble dette en elendig kveld for oss, sier Udjus, som forlater Sogndal til fordel for Lillestrøm etter siste seriekamp. I den kampen venter tidligere arbeidsgiver og vestlandsrival Brann i et oppgjør som blir avgjørende i kampen om fortsatt eliteserietilværelsen

Før avspark på Nadderud merket sisteskansen en lavere tenning i garderoben enn vanlig.

- Jeg synes det var merkelig etter å ha slått Vålerenga forrige uke. Vi har hatt en god treningsuke før vi snubler totalt her. Det er som å stryke til eksamen, sier Udjus.

Livlig Boli

Fremst i rekken av søndagens festbremser sto Franck Boli. Ivorianeren åpnet ballet før 20 minutter var spilt med en velplassert avslutning etter et godt oppspill. Stabæks nummer 11 kunne gått av banen med både to og tre scoringer i første omgang, men Udjus stod i veien i bortemålet. Sogndals toppscorer tok derimot ansvar i feil ende, da Ulrik Flo var sistemann på frisparket til Bjarni Eiriksson og doblet Stabæk ledelse før hvilen.

Har nedrykksnerver

Det måtte en pauseprat til for at Sogndal skulle våkne for alvor, og for at Flo skulle score i riktig ende. 24-åringen sørget for at Stabæk fortsatt må se tilbake på sesongåpningen mot Aalesund for å finne sist gang de holdt nullen på hjemmebane. Flo, som scoret to av tre mål da Sogndal slo Stabæk på hjemmebane tidligere i sesongen, hamret ballen i vinkelen fra kort hold like etter en times spill. Hans niende scoring for sesongen holdt likevel ikke for de hvite som ikke fikk ytterligere uttelling av sluttspurten.

Nå venter Brann på hjemmebane i siste kamp, et lag Flo innrømmer at han foretrekker å møte under andre omstendigheter

- Vi føler på nervene nå, men vi skal jobbe for å nullstille oss. Forhåpentligvis kan vi slå godt fra oss neste uke mot et Brann-lag som ligger i ingenmannsland, sier Flo.

Trener Jonas Olsson er skuffet, men nekter for at hvittrøyene undervurderte Stabæk.

- Nei, vi vet hvordan det er å ligge i bunnstriden. I dag fungerte det ikke for oss. Nå må vi glemme kveldens opplevelse og levere en god hjemmekamp neste uke, sier Olsson.

Sogndal ligger på plassen bak Sandnes Ulf før siste serierunde. Rogalendingenes forsprang er på ett poeng.

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport.