Skistjernen Therese Johaug lurer på om det er misunnelse eller hevnlyst som gjør at noen mennesker har behov for å komme med negative ytringer overfor andre.

— Hele tiden er det folk der ute som vil mene noe, men jeg velger ikke å bry meg om det, sier hun.

Johaug har valgt å ignorere kommentarfelt i sosiale medier.

— Jeg føler at jeg står trygt i det jeg gjør, men vet jo at mange får meldinger om kroppen sin. Selv om man er en offentlig person, er det ikke greit at man blir utsatt for kommentarer som oppleves som støtende og i verste fall direkte truende. Derfor støtter jeg Kari Traas prosjekt fullt ut, sier Johaug og sikter til at den olympiske freestylemesteren skal ha pressekonferanse i Oslo torsdag, da hun starter en kampanje mot netthets.

Målet er at jenter og kvinner skal bygge hverandre opp og ufarliggjøre trollene.

- Ufattelig tragisk, sier norsk friidrettsprofil om fedmehetsen hun ble utsatt for. Les mer her.

Fikk med flere på laget

41-åringen fra Voss har sett seg lei på uvesenet og ønsker flest mulig jenter på laget.

Hun har fått med en rekke profiler som støtter opp om tiltaket. Foruten Johaug og Ingvild Flugstad Østberg er det terrengsyklist Gunn-Rita Dahle Flesjå, tidligere alpinist Nina Løseth og friidrettsutøver Ingvild Måkestad Bovim, for å nevne noen.

Kari Traa ønsker en folkebevegelse mot netthets. Foto: NTB SCANPIX

— Vi skal vise at vi blir tøffere og sterkere av å jage trollene til skogs, sier Traa, som også har fått laget en video der åtte jenter går på catwalken med T-skjorter som viser karikaturer av anonyme nettroll, som hennes støttespillere har klart å avdekke profilen til. Den håper Traa blir en hit på YouTube. Langrennsdronningen Marit Bjørgen skulle gjerne vært foruten all oppmerksomheten etter ”muskelbildene”. Les mer her.

Åtte av disse jentene, som både er Idoldeltagere, skuespillere, modeller og personlige trenere, har selv opplevd å få negative ytringer.

— Vi må aldri la frykt stå i veien for våre drømmer, sier Traa, som har brukt mye av tiden sin til å jobbe med jenter i idretten, og derfor ligger de hennes hjerte nærme.

Ønsker en folkebevegelse

— Jeg håper at vi kan få i gang en folkebevegelse, der målet er å fortelle troll der ute at det de driver med er teit, at de skal slutte med det, men at vi også må få slike stygge meldinger til å prelle av. Jeg tror at hvis vi kan få jenter til å være stolte av seg selv, så vil slike meldinger ikke gå så inn på dem.

- Gjør du dette for å få eksponert ditt eget varemerke og tjene mer penger?

— Jeg ønsker å bry meg og ta samfunnsansvar. Uansett hva jeg hadde kommet med ville noen mene at dette handler om business og reklame. For meg er det ikke det. Det er mange andre måter å bruke penger på hvis målet er å øke omsetningen. Jeg har jobbet med jenter i idretten etter at jeg ga meg, og vil gi noe tilbake. Og jeg vil vise at man skal overse ufine meldinger, og da må jenter bli trygge.

- Har du selv opplevd noe som ikke var hyggelig på nettet?

— Jeg konkurrerte i en tid da sosiale medier ikke var så vanlig, og det er jeg glad for. Men jeg fikk høre at jeg hadde så stygg stemme, sier Traa.

Edin unngår hatske meldinger

Da håndballspiller Anja Hammerseng-Edin fikk høre at det lå ute hatske meldinger om henne på internett, bestemte hun seg for å droppe å lese dem.

Anja Hammerseng-Edin (t.v) og Heidi Løke under en kamp mellom Larvik og Györ i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

— Det skjedde særlig i starten da jeg ble sammen med Gro (nå Hammerseng-Edin) og da vi skulle danne familie og få Mio. Jeg tok da et aktiv valg om ikke å lese det folk skriver. Jeg ville heller fokusere energien mot dem jeg er glad i.Edin er en av mange idrettsutøvere, som i likhet med andre kvinner som tør å ta plass i det offentlige rom, er blitt utsatt for hets.

Flere kvinnelige modeller, skuespillere, artister og kvinner i ledende posisjoner er ikke ukjent med å få kropp og utseende kommentert negativt på ulike sosiale plattformer. De blir utsatt for å få anonym sjikane, rasistiske kommentarer, bli trakassert og truet.

Har mange støttespillere

Mellomdistanseløper Ingvild Måkestad Bovim synes tiltaket er flott, og vil gjerne støtte opp om det.

— Selv om man er sterk, blir man tappet for energi ved at noen sender inn kommentarer som er negative, sier hun.

Måkestad Bovim har opplevd det, lagvenninne Isabelle Pedersen gjorde det denne uken.

Hekkeløper Isabelle Pedersen, her i aksjon under Hamar Grand Prix tidligere i år. De siste dagene har hun fått mye oppmerksomhet etter at hun tok et oppgjør med netthets. Foto: NTB scanpix

— Hun fikk en helt unødvendig melding på Instagram, og jeg kommenterte for å vise at hun ikke skal stå alene, sier friidrettsutøveren.Meldingen, som Pedersen selv kommenterte til NRK, avsluttet blant annet slik:

« … imponerende at en person som ser så uatletisk ut løper så kjapt».

Til NRK sier hekkeløperen: - For to år siden hadde jeg sittet og grått i dusjen. Å komme med slike kommentarer er så ufattelig tragisk.

Bergensjenta tror at den typen kommentarer om kropp og utseende kan være utslagsgivende for at jenter sliter med spiseforstyrrelser.

Skjønner ikke hvorfor

Therese Johaug, som akkurat nå deltar i Toppidrettsveka, synes det er viktig at kvinner skjermer seg. I landslaget har det vært noen som har fått pes. Marit Bjørgen har måttet tåle kommentarer om kropp og muskler.

— Jeg skjønner ikke vitsen ved å skulle få andre ned. Nettrollene burde gå i seg selv, De som hetser må tenke seg om, sier Johaug.

— Hvis man ikke har noe positivt å si, så hold kjeft. Ja, vi har ytringsfrihet, men bruk den ikke til å slenge dritt, sier tidligere skihopper Anette Sagen.

Får støtte

Førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU har forsket på sosiale medier i flere år. Hun er positiv til kampanjen.

— Kvinner som uttaler seg i det offentlige rom er ofte utsatt for trolling.

Hun har opplevd det selv også, å bli uthengt og hetset, så hun valgt å droppe blogging i en periode.

— Det er et velkjent fenomen å henge ut kvinner på grunn av utsagn og utseende. Nettroll latterliggjør andre mennesker og vi ser at de påvirker hverandre. Hvis et menneske er negativ i et kommentarfelt, blir terskelen lavere for at nye kommer til og fortsetter. De opplever det som om de er i en gruppe, og tar dermed ikke personlig ansvar. Da spiller det liten rolle om de står frem anonymt eller med en offentlig profil.

6 prosent er blitt mobbet på Facebook

Skog har selv gjennomført en undersøkelse som viser at 6 prosent av unge mennesker i alderen 9 til 26 år er blitt mobbet på Facebook, mens 40 prosent har lagt merke til at andre er blitt mobbet på det samme sosiale mediet. 3 prosent av de 905 respondentene har mobbet selv.

— Finnes det noen måte å komme uvesenet til livs på?

— En måte er å ignorere den enkelte som kommenterer, og det måtte jeg gjøre, fordi det er så sterkt å oppleve. Noe annet er en slik kampanje som Kari Traa setter i gang, gjøre noe for å synliggjøre problemet. Jeg har tro på at det går an å løfte det opp som et problem. Dette handler om bevisstgjøring

Skog mener at grensen for å hetse er blitt lavere.

— Det skyldes jo de sosiale mediene, at det er så mange arenaer der alle kan si sin mening.

Menn er verst

— Kvinner er mest utsatt for dette hatet. Det nye som har skjedd er at alle i dag kan ytre seg. Ensomme og forlatte menn som sitter på rommene sine, kan boltre seg, sier mannsforsker Jørgen Lorentzen, direktør for stiftelsen Hedda.

— Det er lite forskning på feltet, fordi det er så nytt, men tall fra Sverige forteller at det i hovedsak er unge og eldre menn som er troll.

- Hvorfor tror du de ytrer seg slik?

— Jeg skulle gjerne hatt deres historier og ønsker at det forskes mer på hvorfor de har dette behovet. Slik jeg ser det er det et par måter å redusere problemet på. Det ene er at ingen kommentarer skal være anonyme, og at debatter på nett i avisene må følges enda nøyere redaksjonelt. Vi kan ikke beskytte oss mot alt, men jeg skulle ønske at de som opplever hets går til anmeldelse. Sjikane er rett og slett ikke lov, sier Lorentzen.