Molde mistet plassen til Start i cupens semifinale fordi oppmannen glemte å føre opp Martin Andresen på dommerkortet. Kongsvinger gjorde samme forglemmelse mot Kjelsås i 1. divisjon og tapte etter protest.

Likevel beholder Vålerenga poenget i kampen mot Bryne til tross for at klubbens oppmann Lasse Holm vedgår å ha endret på dommerkortet etter kampstart. Bevisst fusk skal altså tillates, mens forglemmelser skal straffes med tapt semifinale og tapte seriepoeng.

Snakk om å forskjellsbehandle og snakk om å gjemme seg bak formalitetskrav forårsaket av forbundets egne. Det var nemlig dommer Rune Pedersen via kamprapporten, som skulle gjort Bryne oppmerksom på at reserven Fredrik Thorsen var strøket på dommerkortet, og at innbytter Knut Henry Haraldsen var ført opp i ettertid. Oppføringer etter kampstart er stikk i strid med forbundets regelverk (merkelig nok presisert av dommerkonsulent Reidar Bjørnestad bare få dager etter episoden på Ullevaal stadion).

Bryne la inn protest mot at de faktiske forhold stemte med mistanken om at Haraldsen ikke var spilleberettiget. Senere har NFF gjemt seg bak at protesten ikke ble levert inn tidsnok. Jærklubben som har hevdet sin rett på linje med Start og Kjelsås, står igjen som taperen. Hovedstadsklubben som ynder å kalle seg Oslos stolthet, har allerede betalt boten på 5000 kroner i bot for administrativt rot og dysset saken ned for å holde den unna dagsorden.

Fotballforbundets lov— og fagsjef Thor Grønnerud er igjen i sentrum. I slutten av fjoråret og i begynnelsen av 2000 trenerte han Lyns urettmessige jubel-beskyldninger mot assistentdommer Jan Øyvind Ulseth. Grønnerud måtte gi seg til slutt. Tidligere har han sørget for steil holdning og korte tidsfrister ved behandling av Brynes profflisens.

Det passet ikke med like korte tidsfrister da Vålerenga nå sto på den andre banehalvdelen. Feilinformasjon om konsekvensen ved en protest; at Bryne maksimalt kunne oppnå omkamp, er bare ett av momentene som stiller Grønnerud i dårlig lys.

Forbundstinget må vedta en endring av regelverket når det møtes om halvannet år. Når til og med jussens egne strides om hvilke lover som skal anvendes, er noe fundamentalt galt med utformingen av regelverket. Advokat Gunnar Martin Kjenner slår strid om ordet spillerberettigelse mens jusprofessor Geir Woxholt ikke er i tvil om at Bryne burde hatt samme behandling som Start og Kjelsås.

Det er heller ikke jeg, men la det i hvert fall bli slutt på at forbunds papirflyttere skal dele ut poengene etter kampene. Gi i stedet bøter som svir. La fotballen råde ute på matten, og få opp fair play-plakater på kontorene i forbundets lokaler på Ullevaal. Da er det håp for Bryne ved neste korsvei.

carl.gunnar.gundersen@ stavanger-aftenblad.no