Come on you Spurs, synger publikum rundt White Hart Lane. Før kampstart kan man kjenne en atmosfære som får kroppen til å få frysninger. Kan spillerne klare presset når denne kampen er så viktig? Jo, de kunne det denne gang. Selv når motstanderen Arsenal er beseiret, da er alt bra.

Første gang på stadion

Første besøk til Nord-London var i 1980. Lagets manager, Keith Burkinshaw, reiste til Argentina for å kjøpe spillere, som var med å vinne VM på hjemmebane i 1978. Etter mange samtaler, fikk han endelig to av spillerne sine underskrifter. Osvaldo Ardiles, den elegante midtbane-stjernen, med presise pasninger og blikk for spillet, ble en suksess. Han slo gjennom, og Tottenham fikk oppturer.

Midtbaneeleganten Osvaldo Ardiles. Foto: Foto: Kjell Magne Kristensen.

Mer ukjente Richardo Villa, angriper, ble ikke den store spilleren. Selv om Villa scoret to ganger i FA-cupfinalen mot Manch. City i 1982, er han i dag nærmest glemt.

Tottenham v Liverpool 1980

Uten billett, står man fast. Sendte brev til klubben om mitt ønske. Mitt vertskap i Watton at Stone utenfor London, fikk brev fra klubben. Dessverre kunne

klubben ikke skaffe billetter, men supportere har mulighet utenfor stadion. Selvsagt var det en skuffelse, men billetter ble ordnet. Min bekjent ringte til klubben og la fram om kjøp av to billetter. I løpet av en time kom positiv tilbakemelding.

Viktig oppgjør for fansen

Kampen ble som vi håpet og forventet. Mye fart, taklinger som det luktet svidd av, og spenning. Liverpoolskeeper, Ray Clemence, som senere i karrièren ble kjøpt av Spurs, var meget dyktig. Landslaget for England brukte hans tjeneste ved en rekke anledninger.

Spurs seiret 2-0. John Pratt scoret 1-0-målet direkte fra corner, og den elegante midtbanespilleren, Glenn Hoddle, la på til 2-0 etter flott avslutning.

Dyktig manager

Bill Nicholson, ble utpekt som ny manager, og førte klubben oppover tabellen. Selv spilte han 314 kamper og scoret 6 mål. Nicholson var godt valg, og laget kom til flere triumfer. 1960-1961 ble historie: Seier både i liga og FA-cupen. I tillegg ble Spurs det første engelske lag som tok seieren i Cupvinnercupen med 5-1 seier over Atletico Madrid i 1962.

Spilleren som var kjernen i 1960- årene er uten tvil Jimmy Greaves. Ingen kommer opp mot hans evne til å score. Greaves ble kjøpt fra Milan for £ 99.999. Et symbolsk beløp, da ingen på den tiden var verd £ 100.000, ble det sagt.

Et kornete bilde av meg i Spurs-drakt tatt i fjor.

Flere kjente spillere er sett live. I løpet av årene jeg har fulgt Spurs og nevner: Pat Jennings, Glenn Hoddle, Ardiles, Ledley King, Paul Gascoigne, Gary Lineker, Dimitar Berbatov, Luka Modric, Garath Bale, Eric Dier, Dele Alli.

FA-cup triumf i 1991

Erik Thorstvedt fra Viking kom til klubben i 1989. Han fikk en turbulent start på karrieren i Spurs. Dog kan sies han kom sterkt tilbake. Etter som FA-rundene kom, ble motstanderne beseiret. Semi-finalen mot Arsenal på Wembley måtte sees live. Et fullsatt Wembley opplevde et være eller ikke være. Med fullt trøkk og sang fra supportere, ble det så spennende en kunne forvente.

Arsenal hadde gode perioder, der laget viste godt spill. Men innsatsen til Tottenham-spillerne ble av-gjørende faktor. Spesielt Gascoigne og Lineker med sine scoringer ble hovedårsak. Alt i alt en strålende seier med 3-1.

Nok en tur til Wembley

Finalen mellom Nottingham Forest og Tottenham Hotspur 18. mai 1991 er den største opplevelsen for meg. Brian Clough, manager for Nottingham, er ikke en hvem-som-helst. Terry Venables er Spurs’ manager, som også jakter på triumf. Vi fikk bra plasser. Stemningen ble sterkere etter hvert med forventning. Men hva opplever vi? Nottingham dominerer og viser variert og godt spill. I kampens hete blir Gascoigne selv skadet, etter å ha sparket ned motspiller. Han ble båret ut og innbytter erstattet ham. I dag ville dette gitt et direkte rødt kort.

Så skjer noe uventet: Direkte frispark utenfor 16-meteren, Stuart Pearce kliner ballen i krysset og 0-1. 16 min. er spilt, og vi fortviler. Et stønn høres rundt oss! Her sitter vi likevel med følelsen: Spurs vinner nok til slutt. 2. omg. starter London-laget med mer offensive takter, og det har virkning. Pasningsspillet ble sikrere, spillerne fant hverandres posisjoner, i motsetning til 1. omg

Fortjent utlikning

Stewart som var en skygge av seg selv i 1. omg. kom sterkt tilbake. Etter 55 min. fikk Spurs et raskt og godt angrep. Ballen kom ut på høyre kant, Stewart avanserte og siktet venstre side av målet. Og der satt ballen i nettet. Rett ut av læreboken.

Flere spillere gjør ofte feil. Prøver med skudd i keepers hjørne, og som regel blir det mislykket. Det er 33,33% større sjanse at det blir mål ved skudd i det lengste hjørnet. Vi som spilte på småguttelaget i Vidar (Stavanger) lærte dette på 1955-1956 tallet. Scoringen virket som en vitamininnsprøyting. Spurs ble mer farlige og ofte kom sjanser. Nottingham forsøkte stadig med kontringer, men til ingen nytte. I tillegg viste Thorstvedt godt spill.

Avgjørelsen

5 min. ut i ekstraomgangen fikk Spurs corner. Noe usikkert forsvarsspill av Nottingham, endte ballen hos Des Walker som headet i eget mål. Sørgelig for dem, men en glede for andre. Litt av en opplevelse: Jeg ser mitt lag vinne i FA-cupen live. 90.000 tilskuere fikk se et oppgjør der ekstraomganger var nødvendig.

Siste besøk i London

To år er gått siden siste kamp på White Hart Lane. Og som ganske ofte før: Arsenal som motstander. Derbyet betegnes som ett av de mest prestisjefylte oppgjør i Premie Leauge.

Når lagene møtes, skjer det alltid mye action. Uvisshet om resultatet er alltid et spenningsmoment.

Arsenal har vist i senere uker god form og er nok litt favoritt. Men Tottenham kan ta seier på hjemmebanen, dersom laget har dagen. Likevel er begge lags supportere nokså sikre på at dette blir et oppgjør som bli snakket om i framtiden.

Vi som kom fra Norge hadde ikke den store feeling da kampen startet. Men håpet er der alltid. Som vanlig er det mye som står på spill. Det å være best i Nord-London. Spille ut motstanderen, og dermed kan supportere juble hemningsløst.

Utsolgt White Hart Lane

Litt nervøst spill fra begge lag, gjorde at flere pasninger gikk til feil spiller. Publikum buet litt over det som presteres på banen. Det kunne høres, og begge lag prøvde med bedre spill. Mer enn 36.000 tilskuere gjorde sitt for at noe måtte skje til det positive. Hjemmelaget tok ledelsen 1-0 og Spurs hadde kontrollen. Omgangen ebbet ut med forsiktig spill.

Bedre spill i 2. omgang

Etter hvert tok Arsenal over, og litt ufortjent ble utlikningen et faktum. Litt mer fart av Spurs, og flere store sjanser ble spolert. Men så – endelig: Seiersmålet kom, og stemningen steg. Selv om det ble seier, er det flere ting som kunne rettes på, mente supporterne.

Ny manager 27. mai 2014

Mauricio Pochettino ble valgt som ny manager. Noen ble betenkte,andre ser muligheten til nye triumfer for laget. Selv med stor stall er ikke alltid det nok. Kvaliteten er så som så. Derfor er det ryddet bort spillere som ikke har framtid i klubben. Men jeg forventer en spiller som tar kapteins ansvar, som Glenn Hoddle i sin tid f.eks.

Sesongen 2016/2017

Skal Spurs få like god plassering som i fjor, må laget prestere bedre. Utviklingen i fotball ligger på økonomi, og dermed har rike klubber større muligheter. Man. Utd. er min favoritt, tett fulgt av Man. C, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Arsenal, Everton.