Nobelkomiteens leder Professor Ole Danbolt Mjøs annonserte dette klokken 11.00 fredag på Det Norske Nobelinstitutt.

– Jeg kan ikke tro det. Jeg er veldig glad og takknemlig, sier en svært overrasket fredsprisvinner Muhammad Yunus fra Bangladesh til NRK.

– Dette er en fantastisk nyhet ikke bare for meg, men for millioner av mennesker rundt om i verden som har mottatt mikrokreditt. De kommer til å bli så lykkelige over å høre dette. Det vil sprøyte masse energi inn i hele bevegelsen. sier Yunus.

Han sier at vi kan få en verden uten fattigdom.

– At dere belønner meg, er bare begynnelsen på det, sier han.

Heldig og klokt valg

Tidligere leder av Nobelkomiteen Francis Sejersted sier til NRK at Grameen Bank har vært nominert til fredsprisen flere ganger tidligere, og legger til at han selv synes Nobelkomiteen har truffet et heldig valg.

Senterpartiet mener årets fredspristildeling er klok og framtidsrettet.

– Dagens beslutning fra Nobelkomiteen er viktig og nyskapende. Den er et håndslag til kvinner og lokalt engasjement for utvikling og fattigdomsbekjemping. Den synliggjør kvinner og de lokale aktiviteter som alltid må ligge i bånn for å skape varig fred og utvikling i ethvert samfunn, sier Sps parlamentariske leder Magnhild Meltveit Kleppa.

– Grameen Bank er blitt modell for mikrokreditt-aktiviteter over hele verden, og er med sin lokale forankring og styring fyrtårnet blant mikrokreditt-aktiviteter. Denne fredsprisen er en inspirasjon til framtidig arbeid for de mange lokale initiativ med kvinner og langsiktig utvikling i sentrum, sier Kleppa.

Her er Nobelkomiteen begrunnelse ord for ord:

Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2006 skal delast, i to like store delar, mellom Muhammad Yunus og Grameen Bank for arbeidet deira for å skapene økonomisk og sosial utvikling nedanfrå. Varig fred kan ikkje skapast utan at store folkegrupper finn vegar til å bryta ut av fattigdom.

Mikrokreditt er ein slik vei. Utvikling nedanfrå verkar og til å fremja demokrati og menneskerettar. Muhammad Yunus har vist seg som ein leiar som har greid å omsetja visjonar i praktisk handling til beste for millioner av menneske, ikkje berre i Bangladesh, men og i mange andre land i verda. Lån til fattige utan noka økonomisk trygging syntest vera ein umogleg tanke.

Frå ein smålåten start for tre tiår sidan har Yunus, fyrst og fremst gjennom Grameen Bank, utvikla mikrokreditt til eit jamt viktigare verkemiddel i kampen mot fattigdom. Grameen Bank har gjeve idear og mønster for dei mange institusjonane innanfor mikrokreditt som har oppstått rundt om i verda. Kvart einaste individ på jorda har både potensial og rett til eit verdig liv. På tvers av kulturar og sivilisasjonar har Yunus og Grameen Bank vist at jamvel dei fattigste av dei fattige kan verket til eiga utvikling. Mikrokreditt har synt seg å vera ei viktig frigjerande kraft i samfunn der særleg kvinner må kjempet mot undertrykkjande sosiale og økonomiske vilkår.

Det kan ikkje skapast fullverdig økonomisk vekst og politisk demokrati utan at den kvinnelege halvdel av menneskene på jorda medverkar på like fot med den mannlege. Yunus sin langsiktige visjon er å avskaffa fattigdommen i verda. Mikrokreditt kan ikkje åleine nå dit. Men Muhammad Yunus og Grameen Bank har vist at mikrokreditt må stå sentralt i det vidare strev for å nå dette målet

fvn.no kommer med mer.