OSLO: – Ambulansesjåførene var ikke nærmere Ali Farah enn 1 meter, sier vitner i Helsetilsynets knusende rapport om ambulansesaken.

Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus kom med flengende kritikk mot ambulansepersonellet og Ullevål universitetssykehus da han onsdag la fram Helsetilsynets rapport i ambulansesaken.

Helsetilsynet fastslår at ambulansesjåførene ikke fulgte plikten til å yte øyeblikkelig hjelp da de 6. august nektet å ta med den hardt skadde Ali Farah i Sofienbergparken i Oslo.

– Ali Farah ble nærmest ikke undersøkt, sa Schou, og la til at ambulansen ikke kan ha vært i Sofienbergparken mer enn 4-5 minutter.

Helsetilsynet har ikke funnet noen vitner som kan bekrefte at ambulansepersonellet har vært i fysisk kontakt med Farah. Vitnene har i stedet sagt at de ikke var nærmere pasienten enn 1 meter.

Klart diskriminerende

Tilsynet mener også at de to ambulansearbeiderne hadde «en klart diskriminerende oppførsel, som kan forstås med rasistiske overtoner».

– Personellets handling var et markant avvik fra faglig standard, sa Schou.

Helsetilsynet i Oslo og Akershus ber nå Statens helsetilsyn vurdere om det skal begjæres påtale mot de to ambulansearbeiderne.

Helse— og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) ser svært alvorlig på det som er kommet fram i rapporten, og varsler nå en gjennomgang av helsepersonellets utdanning for å styrke det holdningsskapende arbeidet.

– Det er behov for en generell gjennomgang for å se om vi kan gjøre mer på dette området enn det som er tilfellet i dag. Denne saken har vært en vekker for mange, sier Brustad til NTB.

Hun forventer nå at Ullevål universitetssykehus går grundig til verks i sin behandling av rapporten.

Lettet Ali Farahs samboer, Kohinoor Nordberg, var selv til stede da rapporten ble lagt fram i Oslo. Etterpå trakk hun et lettelsens sukk.

– Jeg er veldig fornøyd med å ha fått medhold i at ambulansepersonellet har opptrådt på en udugelig måte. Jeg er også fornøyd med at det slås fast at de utsagnene som sjåførene kom med, kan oppfattes som diskriminerende, sa hun.

Hun varslet samtidig søksmål mot de to ambulansearbeiderne.

De to ambulansesjåførenes versjon av hendelsen er tatt med i Helsetilsynets vurdering, men fylkeslege Schou understreket at det er «stort sprik» mellom deres forklaringer og det som er fortalt av vitner.

Helsetilsynet kunne også fortelle at en av de to som rykket ut til Sofienbergparken ikke var autorisert som ambulansearbeider.

Systemsvikt

Helsetilsynet retter ikke bare kritikk mot de to ambulansearbeiderne, men også mot Ullevål universitetssykehus. Tilsynet mener «det foreligger tegn på alvorlig systemsvikt» når det gjelder sykehusets prosedyrer, holdningsskapende arbeid og kommunikasjon innenfor ambulansetjenesten.

– Det var en alvorlig svikt i kommunikasjonen mellom AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) og Legevakten, sa Schou.

Helsetilsynet hevder videre at Ullevål ikke har tatt inn over seg hvilken hard og brutal hverdag ambulansepersonellet lever med, og at man har latt det utvikle seg en usunn «subkultur» blant de ansatte i tjenesten.

Direktør Tove Strand ved Ullevål legger seg flat for kritikken og innrømmer at ambulansepersonellet feilvurderte tilstanden til Ali Farah.

– Ambulansepersonellet skulle aldri ha forlatt stedet uten pasienten. Vi beklager på det sterkeste det som har skjedd og tenker på pasienten og hans familie, sa Strand onsdag.