– Jeg har sett på flere statistikker at Norge kommer inn blant de europeiske landene som bruker mest antidepressiva. Disse medikamentene er nyttige ved alvorlige tilfeller av depresjoner, men ved milde, moderate former for depresjon tror jeg de brukes for mye i dag, sier psykiater og rådgiver Odd Steffen Dalgard ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til NTB.

Britisk advarsel

Mandag kommer legemiddelverket i Storbritannia til å advare britiske leger mot å fortsette med sin liberale utskrivingspraksis av de såkalte SSRI-medikamentene, også kalt lykkepiller.

– Flere hundre tusen mennesker med milde eller moderate depresjoner er blitt satt på kraftige antidepressive medikamenter. Dette er helt unødvendig, sier framtredende britiske psykiatere til avisa The Observer søndag.

De råder heller legene til å få pasientene til å søke samtaleterapi hos psykolog eller lege og/eller begynne med fysisk trening.

Britiske helsemyndigheter har brukt flere måneder på å gå igjennom data om de forskjellige medikamentene, og er kommet til at allmennlegene skriver ut altfor mye antidepressiva til folk som ikke lider av alvorlige kliniske sykdommer.

Nå skal de britiske legene tvinges til å «tenke lenge og hardt» på om pasienten virkelig trenger slike medisiner.

Hvert år skrives det ut 13 millioner resepter på SSRI-medisiner i Storbritannia. I fjor forbød britiske myndigheter pillene for personer under 18 år, siden de mistenkes for å kunne utløse selvmordstanker hos unge mennesker.

Helsemyndighetene i andre europeiske land mener legene også bør være svært tilbakeholdne med å skrive ut disse medisinene til personer under 30 år.

Gruppebehandling

Overlege Dalgard er enig i den britiske advarselen. Han er blant initiativtakerne til gruppebehandling av personer med depressive lidelser. Han har svært gode erfaringer med dette behandlingstilbudet, som er omtalt i siste nummer av Tidsskrift for Den norske lægeforening.

– Gruppebehandling er et alternativ til medisinene, det samme er samtalebehandling. En god fastlege bør bidra med samtale og støtte til disse pasientene. Jeg mener det bør bli økt fokus innen primærhelsetjenesten også her i landet på andre former for behandling enn medikamenter, understreker Dalgard.

Cirka 8 prosent av den norske befolkningen lider til enhver tid av en klinisk depresjon, men de fleste har sykdommen i mild form.

– De alvorlige tilfellene utgjør neppe mer enn 1-2 prosent. Antidepressiva bør forbeholdes disse tilfellene. Ved mildere former for depresjon har medikamentene ofte heller ikke den tilsiktede effekten, sier han.

– En depresjon som skyldes at personen er kommet i en vanskelig livssituasjon, løses slett ikke alltid best med piller, sier Dalgard.