Analysene fra andre svinebesetninger i Levanger-området tok lengre tid enn først ventet mandag ettermiddag. Først klokken 20.00 vil et planlagt drøftingsmøte bli avholdt i Mattilsynet. På møtet vil analysene bli drøftet og videre tiltak avgjort, sier Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet i Trøndelag, Møre og Romsdal til NRK. Tidligst tirsdagDet blir ikke aktuelt med noen nedslakting før tidligst tirsdag, ifølge Mattilsynet.

Lørdag ble det påvist at grisene på en gård i Levanger var smittet av svineinfluensa. I løpet av helgen ble åtte andre svinebesetninger i området pålagt karantene. Det ble tatt prøver på seks av besetningene søndag, to på mandag. Det er disse prøveresultatene Mattilsynet venter på før det blir tatt beslutning om eventuell nedslakting.

— Vi håper selvsagt at færrest mulig er smittet. Vi har ingen kliniske grunner til å tro at flere er smittet. Karantenen er innført fordi gårdene ligger i nærheten av besetningen som er smittet, sier Røthe Knudtsen.

Liten effektNedslakting vil være mer aktuelt dersom sykdomsutbruddet er begrenset til en eller noen få besetninger, sier han.

— Hvis noen få besetninger er smittet, kan det lønne seg å slakte for å stoppe smittespredning. Men dersom det er snakk om et stort antall besetninger blir effekten av nedslakting liten, fordi det kan være mange og uklare smittekilder, sier Røthe Knudtsen. (©NTB)