Norske myndigheter vil vurdere å bistå med fredsmekling i Kongo, men bare dersom FN ber om bistand, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).Opprørslederen Laurent Nkunda sa til NRK torsdag at han ønsker at Norge skal mekle mellom partene i landet. FN har bedt Nigerias tidligere president Olusegun Obasanjo om å mekle i konflikten, og Støre tror ikke FN kommer til å be Norge om hjelp.

— Jeg har spurt etter deres land ettersom dere ikke har noen direkte økonomiske interesser her og kan komme kun for å hjelpe oss, sier Nkunda i et intervju med NRK.

Ifølge Nkunda tror han Norge kan bistå FN-utsendingen Obasanjo.

FN har kommet med en formell forespørsel til Norge om å sende soldater til FN-styrken i Kongo, men forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier at Norge ikke har noen soldater å bidra med.

Væpnede grupper har kjempet mot hverandre i en årrekke øst i Kongo, men i august tilspisset situasjonen seg betydelig som følge av en offensiv fra opprørslederen Laurent Nkunda og hans tutsimilits.

Torsdag opplyste FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at om lag 13.000 sivile kongolesere har flyktet over grensa til Uganda de siste to dagene. I alt 27.000 kongolesere har dermed flyktet over grensa til Uganda siden august (©NTB)