KRISTIANSAND: — Det virker som om den politiske iveren etter å stramme inn på innvandringen har blitt så sterkt at det går ut over egne borgere. Både jeg og barnet er norske og barnet vårt burde i hvert fall være bedre ivaretatt enn dette, sier Thomas Pedersen.

Kona Monica Bernal Sanchez fra Ecuador har ennå ikke fått lov å bli i Norge. Dette til tross for datteren som nylig er født, godkjent utdannelse, flere år i skole og jobb i Norge.

Les også: Må forlate landet seks dager før termin

Avslaget har fått konsekvenser ingen av de to hadde forutsett. Monica må ut innen 8. oktober. På grunn av den manglende oppholdstillatelsen blir det heller ikke utbetalt noen form for fødselspenger.

I tillegg kommer en regning fra sykehuset på 20.000 kroner for fødselen. Den regningen har Oddernes menighet, der begge er aktive, samlet inn penger til.

— Men vi mener likevel at dette viser hvor urimelig denne saken har blitt. Dette rammer jo egne borgere i eget land, sier Monica.

Thomas og Monicas datter, Isabella, ble født for en måned siden. Det at de har fått barn, fører til at UDI behandler saken om oppholdstillatelse på nytt. Men familien risikerer å måtte forlate landet mens søknaden behandles. Foto: Kjartan Bjelland

Over kravet

Den spesielle saken begynte med at ektemannen i 2015 tjente 18.000 for lite til at familien fylte underholdskravet om å få familiegjenforening (se fakta). Det hjalp ikke at de til sammen var langt over kravet.

Det at hun skulle få et barn var heller ikke tungtveiende nok. Utlendingsnemnda vedtok likevel at hun måtte forlate landet.

I mellomtiden ble barnet født, og Monica Bernal Sanchez fikk utreisefristen utsatt. Og siden hun ikke hadde oppholdstillatelse, kom regningen fra sykehuset.

Advokat Vegard Bø Bahus jobber nå både med å la Monica Bernal Sanchez slippe å betale og at hun får bli værende i Norge. Men siden utreisefristen er satt til 8. oktober, begynner også tiden å renne ut.

— Det er kritisk. Hvis ikke utreisefristen blir utsatt på nytt, er de nødt til å reise. Hvis ikke vil det være å betrakte som ulovlig opphold, så dette er nokså formalistisk, sier han.

Les også: Kan bli sendt ut av Norge sammen med datteren

Ny søknad

I første omgang er håpet en ny frist for utsendelse. Denne kan både UDI og politiet gi. I tillegg har Monica Bernal Sanchez sendt en ny søknad om oppholdstillatelse.

— Vi forventer også at politikerne følger opp denne saken. Da denne saken kom fram i offentligheten, var det flere politikere som lovet å ta affære, og nå begynner det å haste med å få til noe konkret, sier Bahus.

I mellomtiden må Monica og Thomas forberede seg på å reise.

— Hvis ikke saken løser seg, må vi reise ut av landet. Vi må bare prøve å ta vare på hverandre, selv om vi er utrolig slitne og prøver å mobilisere alle de kreftene vi kan, sier Thomas Pedersen.

Monica Bernal Sanchez har fått regning fra sykehuset etter at Isabella ble født i september. Grunnen er at hun fikk avslag på familiegjenforening fra Utlendingsnemnda. Hun og hennes norske ektemann Thomas Pedersen kjemper både for å få utreisen utsatt og for å slippe regningen. Foto: Kjartan Bjelland

Stanset opp

Fædrelandsvennen prøvde tirsdag å undersøke om saken har blitt fulgt opp politisk. Så langt virker det som om lite har skjedd.

Både Åse Michaelsen (Frp) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) reagerte da saken om Monica Bernal Sanchez ble kjent i begynnelsen av august.

Åse Michaelsen sier at det hun reagerte mest på var at det en stund lå an til at Monica måtte reise ut før fødselen. Akkurat den delen av saken løste seg.

— Ellers vil jeg tro at UNE og UDI gjennom denne saken har blitt oppmerksom på svakheter i systemet og at de har tatt dette opp med departementet, sier Åse Michaelsen.

Den nye søknaden om familiegjenforening ligger fortsatt til behandling i UDI, og det kan ta et år halvt år før den er ferdig behandlet.

Sendte regning på 13 fødsler

Sørlandet sykehus tok betalt for 13 fødsler i fjor. Fram til utgangen av juli i år, hadde de sendt regning på 8 fødsler.

Advokat Vegard Bø Bahus mener at betalingen må bli utsatt, og har tatt opp saken med brukerutvalget ved Sørlandet sykehus. Foto: Reidar Kollstad

Sykehuset vil ikke kommentere denne konkrete saken, men økonomidirektør Anlaug Øygarden sier dette på generelt grunnlag:— Reglene er ganske klare og dette er nasjonale retningslinjer som vi forholder oss til. Dette er ikke noe som helseforetakene styrer selv.

De som omfattes av reglene er både asylsøkere, de som søker om familiegjenforening og andre bosatte utenfor EØS-området. Også EU-borgere som planlegger fødselen i Norge får regning.

— Men alle har rett til øyeblikkelig hjelp, og vi vurderer også betalingsevnen i hvert enkelt tilfelle, sier Anlaug Øygarden.

Advokat Vegard Bø Bahus har tatt saken opp med brukerutvalget.

— Jeg mener betalingen må bli utsatt inntil det er avklart om de får bli eller ikke, og at den må frafalles hvis hun får bli.

Nina Roland sitter i brukerutvalget i Helse sør-øst. Hun sier at hun vil ta opp saken med brukerutvalgets eget arbeidsutvalg. De forbereder sakene til brukerutvalget.