— Vi har i vår åpne nasjonale trusselvurdering for 2016 beskrevet at ekstrem islamisme fortsatt utgjør den største terrortrusselen. Vi har riktignok gjort en forsiktig justering. I 2015 beskrev vi det som sannsynlig at vi kan stå overfor et forsøk på en terrorhandling. I inneværende år sier vi det er mulig, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland under Sårbarhetskonferansen tirsdag.

Hun understreker at dette er en forsiktig nedskrivning av trusselvurderingen.

— Det sier ikke så mye, men innebærer på en måte en midtskalavurdering. Det betyr at vi ligger et eller annet sted rundt 50 prosents sannsynlighet, sier PST-sjefen.

I trusselvurderingen i februar skrev PST at det er stor fare for at enkelte som kommer til Norge, blir fanget opp av ekstreme miljøer i landet og radikalisert her, men foreløpig har ikke sikkerhetstjenesten sett eksempler på at enkeltpersoner har utnyttet sin flyktningstatus i Norge til å gjennomføre terrorhandlinger.

— Vi har ikke etterretning nå som tilsier at det er asylsøkere som utgjør en direkte trussel, sier Bjørnland og understreker at dette bildet kan endres raskt. (©NTB)