Mellom høye fjell og like ved en elv ligger Hemsedal. Kommunen ligger midt mellom Oslo og Bergen og har 2.500 innbyggere. I skisesongen huser den inntil 25.000.

Men ikke i år.

– Det var en mental knyttneve, sier Jan Erik Dietrichson, arbeidende styreleder i Stavkroa, til E24 om den nasjonale skjenkestoppen.

Han flyttet til bygda for syv år siden for jobben og kjærligheten.

Stavkroa stengte ned på dagen 12. mars i fjor. Siden da har «verdens største afterski» holdt stengt og pusset opp for nærmere 40 millioner kroner.

I romjulen åpnet Stavkroa omsider opp igjen, i et lokale dobbelt så stort som tidligere og med nytt underholdningskonsept støttet av Innovasjon Norge. Åpningsdagen var utsolgt flere måneder i forveien. De følgende dagene var det så «fullt» som restriksjonene tillot.

Fem dager etter åpningen måtte derimot dørene lukkes. Igjen.

– Vi var i utgangspunktet ned i en tiendedel av gjestene. Samtidig som vi sitter klare til å kjøre straks det er åpning for det, så forbereder vi oss nå på å miste hele januar.

– Summen av dette kan bli blodig

Stavkroas driftsselskap, Hemsedal Cafe, omsatte for 16 millioner kroner i januar og februar 2020.

Så falt inntektene for april fra 10,3 millioner kroner året før til bare 0,4 millioner kroner i 2020. Det samme kan skje i år hvis regjeringen forlenger tiltakene.

– Hvis all servering stenges ned også denne sesongen, tror jeg det kan bli mange konkurser i fjelldestinasjonene fremover. Det er ikke så mange som har tilstrekkelig egenkapital til å tåle det, sier Dietrichson, som også er styreleder i Destinasjon Hemsedal.

Spøkelsesanlegg

Rundt to tredjedeler av dem som besøker skibakkene i Hemsedal, er utlendinger. Det er vanligvis de som fyller opp i ukedagene, mens nordmenn kommer i helgene. På grunn av innreiserestriksjonene uteblir utlendingene i år.

Stavkroa er bygd for å ligne en stavkirke. Hele delen av bygget man ser her er nytt fra 2020. Foto: Siv Dolmen / E24

På kommunehuset sitter Pål Rørby, ordfører for Hemsedal kommune og medlem av Senterpartiet.

– Dette er økonomisk katastrofe for mange, sier Rørby.

Vi møter ham en uke etter nyttår, før lunsj på en torsdag.

– Midtuke etter nyttår er da de utenlandske gjestene kommer. Nå er det som et spøkelsesanlegg, vi har ikke tall på det, men du kan jo bare ta en tur i bakken og se, sier Rørby.

Han forteller om hemsedøler og hyttefolk som bevisst legger igjen penger hos restauranter og steder i Hemsedal, men det gjør ikke opp for mangelen på utenlandske turister.

– Her blør deler av bransjen kraftig. Selv når de har åpent er det med full bemanning og få gjester. Vi ser jo at det ikke går i hop.

Pål Rørby flyttet fra Oslo til Hemsedal som «brettboms» og bodde i en russebuss bygd om til hytte. Mannen i 40-åra hadde kun vært ordfører i fire måneder da corona kom. Foto: Siv Dolmen / E24

Tall fra Nav viser at Hemsedal har hatt størst økning i arbeidsledigheten blant alle landets kommuner.

Sammenlignet med året før var det 492 prosent flere arbeidsledige i dalen i desember, langt foran en annen skidestinasjon som Trysils 161 prosents økning.

På landsbasis har arbeidsledigheten økt med 76 prosent.

Før krisen var bare én prosent arbeidsledige i Hemsedal, godt under landsgjennomsnittet på 2,3, ifølge Nav.

Nå har Hemsedal havnet over snittet. 4,9 prosent i kommunen er nå arbeidsledige, mot 3,8 prosent i resten av landet.

Omsetning i utforbakke

I bakken er det omtrent så tomt som ordføreren advarte om.

Det er 21 skiheiser ved skianlegget. I løpet av en time møter vi nesten like mange på vei ned bakken.

Da coronakrisen først traff sto ordfører Pål Rørby her og telte bilene som kom inn til bygda. Han ville ikke at Hemsedal skulle bli et episenter slik som de østerrikske skistedene. I dag er det mangel på utlendinger i bakken som svir. Foto: Siv Dolmen / E24

Én av dem er Trine Fjeld, hyttehemsedøling på 25. året.

– Jeg pleier vanligvis ikke å være her på denne tiden, men akkurat nå har jeg hyttekontor, forteller Fjeld.

De ti minuttene E24 snakker med henne, er hun den eneste i «køen» til skiheisen.

– Det pleier å være fullt av svensker og dansker her. I år er det annerledes, og det er jo fint for oss det, sier Fjeld, som samtidig forteller at hun har blitt litt for gammel til å danse på bordene, men føler savnet etter afterski.

Skianlegget i Hemsedal eies av Skistar, som opplyser at besetningen i år har gått ned fra rundt 270 til kun 120 ansatte. Det betyr 150 færre sesongansatte i kommunen hvor det i februar 2020, før corona, totalt var 14 arbeidsledige.

Skibakken ble også hardt truffet da corona kom, og omsetningen falt fra 88 millioner kroner i april året før, til kun 11 millioner kroner i april 2020. Samme måned fikk Skistar 6,7 millioner kroner fra regjeringens kompensasjonsordning.

Omsetningen på 327 millioner kroner i januar og februar 2020 kan Skistar i år se langt etter. Rundt 70 prosent av gjestene slipper ikke inn i landet i år.

I skibakken er likevel portugisiske Pedro Farinha. Han har de fire siste årene jobbet som kokk i Oslo.

– Jeg er permittert fra restauranten jeg jobber på i Oslo, så kom jeg hit for å stå på snøbrett, og plutselig fikk jeg en tidagerskontrakt som kokk på et av hotellene her, sier Farinha.

Flammen som flimrer

Et av hotellene i Hemsedal valgte nylig å satse stort.

Hotellarving Anders Buchardt bygget Fyri Resort, et hotell med 144 rom rett ved skibakken, for over én milliard kroner. Hotellet sto ferdig desember 2019, men ble like etter truffet av nedstengningene.

– Vi åpnet for fullt igjen 17. desember i år, så har det rullet og gått siden da.

– Det så bra ut i januar, men så kom nedstengningen. Nå har vi mistet halvparten av bookingene, sier Henric Jacobsson, daglig leder ved hotellet.

Han er ikke i tvil om at det er den nasjonale skjenkestoppen som har rammet besøksviljen til folk.

– Vi ser at folk heller flytter bookingen sin til februar, sier Jacobsson.

Henric Jacobsson flyttet til Hemsedal for å jobbe ved hotellet da det åpnet like før corona kom. Foto: Siv Dolmen / E24

Hotellet har prøvd å lokke med en helt ny alkoholfri meny og mocktails. Det har vært «inte riktigt populär».

– Folk blir overrasket når de ikke får drikke til maten, og stemningen blir annerledes. Det kom spesielt brått på den første dagen, det var mange undrende den mandagen, sier Jacobsson.

Han frykter konsekvensene av en forlenget skjenkestopp. Da kan også de som booket om til februar forsvinne.

– Hvis det skjer, må vi gå over i permitteringer.

Fyri omsatte for 19,3 millioner kroner i januar og februar 2020. Omsetningen ble kortet ned til 3,3 millioner kroner i skrekkmåneden mars og helt utradert i april, da milliardhotellet kun omsatte for 25.000 kroner.

Hotellet, som ikke hadde noe foregående år å vise til, fikk kun én million kroner fra regjeringens kompensasjonsordning.

Fyri har opplevd færre bookinger og mindre omsetning i en allerede tøff sesong etter at nedstengningen kom i begynnelsen av januar. Foto: Siv Dolmen / E24

I lobbyen til Fyri sitter det et par ungdommer og spiser lunsj. Ved første øyekast kan de se ut som turister på kosetur.

– Vi er arbeidsløse, sier Elin Ekbom.

– Vi jobber på skianlegget, som resepsjonist og skilærer, men det er ikke så mange i anlegget nå, og siden vi jobber tilkalling får vi ikke så mange skift, sier Alice Ihrfelt.

Ekbom har jobbet i Hemsedal i tre sesonger, mens Ihrfelt er på fjerde sesongen. Begge er fra Sverige og startet som sesongarbeidere da de var 18.

– Vi kommer for å bo på fjellet. Hemsedal er perfekt for du har naturen, du har fest og det er god stemning, sier Ihrfelt.

De synes dessverre det ikke har vært like trivelig å dra på afterski når man må booke bord og bli ved det ene bordet.

– Vi håper å dra etter corona, sier Ekbom.

– Jeg har nesten sluttet å håpe, sier Ihrfelt.

Sofia Kallin (f.v.), Alice Ihrfelt og Elin Ekbom er sesongarbeidere fra Sverige. De har lite å gjøre på når det ikke er turister i skibakken. Foto: Siv Dolmen / E24

Hyggeligere på nett

Bort fra skibakken og nede i Hemsedal sentrum ligger House of Hygge.

Folk som drar til Hemsedal, men som glemmer at minusgradene gjerne går ned til 20-tallet, kan skaffe seg ulltøy her.

– Dette er vår hovedbutikk. Vi selger mye til hyttefolk som skal stå på ski, men vi er også veldig heldig som har nettbutikk og selger til folk i hele landet. De som er avhengig av turisme, har det ikke gått like bra med, sier Kanutte Nikolaisen, designer hos House of Hygge.

Mens sommeren var «helt ekstrem» da hyttefolket dro opp i dalen når de ikke kunne ta ferien i utlandet, er det «ganske rolig» den første torsdagen i januar.

Kanutte Nikolaisen fra Moss fant seg mann og flyttet til Hemsedal, hvor hun i dag jobber som designer hos House of Hygge. Foto: Siv Dolmen / E24

En annen ansatt på House of Hygge er Elsa Axelsson. Hun er fra Dalarna i Sverige og jobbet tidligere på Stavkroa.

– Vi må være ganske fleksible, sier Axelsson.

Hun har vært i Hemsedal siden 2019. Før hun jobbet på Stavkroa var hun restaurantsjef på Hemsedal Cafe i sentrum.

– Vi kaller det ikke sesongarbeidere. Vi har en bra jobb og livsstil, selv tar jeg opp fag ved siden av. Vi tenker vi skal hjem, men det går ikke å tenke sånn nå, sier Axelsson.

– Kanskje jeg er hjemme. Jeg vet ikke hva jeg har å komme hjem til annet enn familie, forteller 21-åringen fra Sverige, hvor én av fire på hennes alder går arbeidsløs under coronakrisen.

Elsa Axelsson vokste opp ikke langt unna Falun i Sverige, og har blitt mer enn sesongarbeider i Hemsedal. Foto: Siv Dolmen / E24

Pandeminytt på pressekonferanse

Alle i Hemsedal har det siste året blitt godt kjent med «Camilla».

Navnet hennes kommer opp i nesten hver samtale man har i bygda, i alle fall når det er snakk om corona.

– Det er en liten bygd, så det er lett å ha oversikt og det er korte veier, sier Camilla Underland, kommuneoverlege i Hemsedal.

Hun våket over stengningen på dagen 12. mars, den lange perioden mellom skisesongene, en hektisk periode med minst 15 importsmittede og over 200 testet i julen, og begynnelsen på slutten da Hemsedal fikk fem vaksiner å dele ut nå nylig.

På tross av å være forberedt på det meste ble likevel også hun overrasket over regjeringens nasjonale nedstengning.

– Det kom som julekvelden på kjerringen, forteller Underland, som på lik linje med resten av Norge fikk informasjonen om nye tiltak på pressekonferansen med regjeringen.

Camilla Underland flyttet fra Asker til Hemsedal på grunn av fjell, ski, natur og jobb. Etter 19 år i dalen er hun blitt kommuneoverlege og nominert som årets halling. Foto: Siv Dolmen / E24

Hun kan fortelle om store øvelser med deltagelse fra det meste av næringslivet i kommunen, en aktiv smittesporingsgruppe og en utelivsbransje som viser samfunnsansvar.

Hun tror likevel ikke, som helsemyndighetene sentralt, at livet vil gå som normalt med det første.

– Vi er midt i en pandemi, og det kommer vi til å være i lang tid fremover.