OSLO: — Jeg har hele tiden sagt at jeg synes det er riktig at motforestillinger får komme frem. Men jeg har kjent denne uken og uken før en veldig stor støtte og varme fra partiet. Det har vært avgjørende for å stå i dette, sier Audun Lysbakken til Aftenposten.no.

Inga Marte Thorkildsen, Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell skal etter planen velges til SVs nye ledelse lørdag. Foto: Stein J Bjørge

Etter at Lysbakken trakk seg som barne— og likestillingsminister på mandag, på grunn av rotet med selvforsvarspenger og tilskuddsordninger i departementet, har flere medier varslet at det er et gryende opprør på grasrotnivå i SV.

Benkeforslag

Noen SV’ere tar til orde for at Lysbakken bør trekke sitt kandidatur i SVs ledervalg, og andre mener det bør være flere kandidater når partiet skal velge sin nye leder på landsmøtet lørdag.

En spørreundersøkelse Dagbladet har gjort, viser at det blant 75 landsmøtedelegater er 12 delegater som ønsker at det blir stilt et benkeforslag mot Lysbakkens kandidatur. Fem oppgir til avisen at de vurderer å stille benkeforslag under landsmøtet.

Men Lysbakken opplever selv at han har nok støtte til å stå stormen ut. Han kommer ikke til å trekke seg.

— Så lenge jeg føler at jeg har bred støtte og tillit i partiet, så er det naturlig å være kandidat, og da er det feil at jeg trekker meg. Men det er landsmøtet som bestemmer. Derfor er det helt greit at motforestillinger kommer frem, det har jeg bedt om selv, men så lenge jeg har tillitt og støtte, så er det feil å trekke seg, sier Lysbakken til Aftenposten.no

- Kan du garantere at du stiller som lederkandidat under landsmøtet?

— Jeg har bare et svar på alle de spørsmålene: Jeg har stilt meg til disposisjon for partiet – det er partiet som bestemmer.

- Det er ingen andre kandidater

Aftenposten møtte i dag den nominerte ledertrioen i partiet, Lysbakken, Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell. Nestlederne er ikke bekymret for at Lysbakken skal ha nok tillitt i partiet.

— Valgkomiteen har tatt en avgjørelse og det er bred støtte til Audun, sier Thorkildsen.

- Føler du støtten er like stor som før mandag?

- Ja. Det er diskusjon i partiet, men det er helt naturlig at diskusjonen er der. Selvfølgelig må folk få lov til å diskutere. Det er mange som har spørsmål som de trenger svar på. Jeg ser også at noen ønsker seg andre kandidater. Men det er det foreløpig ikke. Ingenting tyder på at det kommer noen heller, sier Thorkildsen.

Erkjenner å være svekket

Da Lysbakken mandag trakk seg avholdt han og SV-leder Kristin Halvorsen en pressekonferanse på SVs kontor. Her sa Halvorsen at hun var sikker på at saken har gjort Lysbakken til en bedre leder.

— Mange skriver at jeg er svekket etter dette, men jeg tror jeg kommer ut av dette klokere og sterkere enn før, sa han i sin tale.

Men i dagens VG sier Solhjell at ”ingen må late som at saken styrker ham” om Lysbakkens tillitt. Solhjell utdyper at han mener partiet og Lysbakken er svekket, men at det ikke rokker ved støtten til hans lederkandidatur.

— Jeg tror ikke hverken Audun eller Kristin mener at SV eller Audun har blitt styrket av en så vanskelig sak. Det jeg argumenterer for er at en sånn sak er tøft for et parti. Audun har tatt konsekvensene av dette, og gått av som statsråd. Min konklusjon er likevel at han bør bli SVs neste leder. Han har klart størst støtte, og jeg ser at han har den samme høye tillitten i SV. Hans lederegenskaper står støtt, selv om han har trukket seg som statsråd, sier Solhjell.

Lysbakken sier at han synes Solhjells vurdering er helt riktig. Han erkjenner at han ikke har kommet styrket ut av saken.

— At vi har sagt at dette har styrket oss, er ikke et bilde jeg kjenner meg igjen i. Dette har naturligvis vært en politisk belastning for meg og for partiet. I det ligger det ingen styrke. Men spørsmålet er om vi kan gå videre herifra, kan jeg gå videre herifra – og ja, det mener jeg.

Står rakrygget

Men Lysbakken understreker at han mener han har all grunn til å stå rakrygget etter pengerotet og hans egen oppsigelse.

— I den tabloide virkeligheten så er man 100 prosent god eller 100 prosent dårlig. Jeg har nå i noen uker vært 100 prosent dårlig, og det er et bilde jeg forbeholder meg retten til og ikke bare bøye meg for. Jeg mener at det ikke er helt sånn. Godt lederskap handler ikke om og aldri gjøre feil, men hva du gjør når du oppdager at du har gjort feil. Jeg mener at jeg har handlet på en måte jeg kan stå innenfor, og da det er mulig å gå videre med rak rygg, sier Lysbakken til Aftenposten.

Lørdag begynner SVs landsmøtet, og her vil SV velge sin nye leder.