KRISTIANSAND: Tarmkreftskandalen ble utløst av en rapport som viste at det oppstod komplikasjoner som blant annet førte til reoperasjoner på hver tredje pasient ved Sørlandet sykehus Arendal i 2011. En uavhengig granskingsrapport dokumenterte at hver femte pasient måtte opereres på nytt.

Under arbeidet kom det fram at gastrokirurgene i Arendal ikke begynte å bruke sykehusets komplikasjonsregister før i 2012, og da ble bare data lagt inn. Det var ingen rutiner for å ta ut rapporter og analysere dem systematisk.

Problemer

— Slike rapporter kan avdekke problemer som oppstår etter at behandlingen er over, og i hvilket omfang det er dårlig kvalitet på behandlingen, sier Bøhler.

Allerede i 2006 ble det første forsøket på å etablere et komplikasjonsregister ved Sørlandet sykehus Kristiansand gjennomført, og det skjedde nettopp blant gastrokirurgene som opererer mage og tarm. I 2010 ble dette integrert i dataprogrammet Dips, og i 2011 vedtok sykehuset at dette skulle tas i bruk i alle avdelinger.

— Det varierer fra avdeling til avdeling i hvor stor grad registeret benyttes, sier Bøhler og erkjenner at det både skyldes manglende initiativ fra ledelsen og at det ennå ikke er en helt strømlinjeformet prosedyre for hvordan det skal gjøres.

Blant annet trengs bedre skjema for rapportering som går raskt å oppdatere.

Dermed vet ikke Bøhler med sikkerhet om det oppstår tilsvarende ofte komplikasjoner i andre avdelinger, slik som med tarmkreftpasientene.

— Jeg kan ikke utelukke at det fins flere skjeletter i skapet, sier Bøhler.

Skandaler

Nettopp derfor kan heller ikke Bøhler utelukke at det fins tilsvarende skandaler som et høyt antall reoperasjoner av tarmkreft i andre avdelinger; fordi rapportering og analyser ennå ikke foregår systematisk. Og det kan heller ikke utelukkes at det fins tilsvarende skandaler ved andre sykehus, som ingen har oppdaget fordi komplikasjonsregister ikke fins.

For ved norske sykehus er det stort sett relativt gode rutiner for å melde om enkelthendelser som ikke skulle skjedd, mens behandlingen pågår. Men det å analysere antall komplikasjoner som oppstår i ettertid gjennom for eksempel å telle reoperasjoner, det er ikke gjort som ledd i systematisk forbedringsarbeide før. Derfor vil Sørlandet sykehus introdusere dette for Helse Sør-Øst og resten av sykehus-Norge.

Presis

Fagdirektør Per Engstrand vil la andre sykehus i Norge få lære av Sørlandet sykehus. Foto: Sondre Steen Holvik

— Dette vil bli en ny og presis måte å måle kvaliteten på behandlingen, og eventuelt avdekke mangel på kvalitet slik at vi kan lære av det og bli flinkere, sier fagdirektør Per Engstrand til Fædrelandsvnenen.Pasientsikkerhet er utpekt som en hovedsatsing både fra statsråd Jonas Gahr Støre, Helse Sør-Øst og Sørlandet sykehus. Engstrand vil ta med seg lærdommen fra denne saken inn til sine kolleger i Helse Sør-Øst for at de skal kunne lære av det.