Helt siden den nervepirrende auksjonen på Sotheby's i New York i mai er det blitt spekulert på hvem den anonyme kjøperen av «Skrik» kunne være.

Nå skriver finansavisa Wall Street Journal at det var investoren og kunstsamleren Leon Black (60) som sikret seg Edvard Munchs verdenskjente bilde. Black ønsker ikke selv å kommentere opplysningen, men den bekreftes av flere personer som står milliardæren nær.

Samtidig som Black har en omfattende privat kunstsamling, sitter han i styrene til både Metropolitan Museum of Art og Museum of Modern Art (MoMA) i New York. Det betyr at «Skrik» kan ende opp hos en av disse verdenskjente kunstinstitusjonene, ifølge Wall Street Journal.

Det var den norske investoren og milliardæren Petter Olsen som solgte den ene av Munchs fire versjoner av «Skrik». Salgssummen på nesten 120 millioner dollar tilsvarer 730 millioner kroner og er rekord for kunstverk solgt på auksjon — forutsatt at man sammenligner priser uten å justere for inflasjon.

«Skrik» har vært i Olsens og hans families eie i over 70 år, og han valgte å selge verket for å finansiere et kunstsenter, hotell og museum på Ramme Gaard i Hvitsten i Akershus. (©NTB)