OSLO: Det bekrefter fungerende politiinspektør og fungerende sjef for fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt, Torstein Stephansen, overfor Aftenposten.

— Vil dere ha en generelt økt beredskap denne dagen?

— Det vil det naturlig være, men jeg kan bare svare for Oslo politidistrikt.

Øker politiets tilstedeværelse i Oslo

Ettårsdagen blir markert over hele landet. I Oslo skal det være flere ulike arrangementer. I Regjeringskvartalet vil det bli gjennomført en kransnedleggelse, og på Rådhusplassen blir det nasjonal minnekonsert som skal sendes direkte på NRK.

Blant artistene som skal opptre finner vi Karpe Diem, Mari Boine, deLillos, Marit Larsen, Vinni og Halvdan Sivertsen. I tillegg skal forfatterne Karl Ove Knausgård og Frode Grytten lese nyskrevne tekster om 22.juli. PKonserten skal ledes av Haddy N'jie, og begynner kl.20. — Spesielt i forbindelse med arrangementene som skal være i Oslo, har vi lagt opp til økt tilstedeværelse av politi, sier Stephansen.

- Hvorfor gjør dere det?

— Det er for å ivareta sikkerheten til publikum.

- Frykter dere at noen vil gå til aksjon?

— Det er noe vi aldri kan utelukke, men vi har ingen indikasjoner så langt på at noen planlegger noe. Vi kan ikke utelukke at enkeltpersoner vil gjøre et eller annet, enten det er i sammenheng med 22. juli eller noe annet.

Stephansen ønsker ikke å svare på om politiet kommer til å være bevæpnet 22.juli.

Markeringer flere steder i landet

I tillegg til arrangementet på Rådhusplassen og kransnedleggelsen i Regjeringskvartalet, vil det bli avholdt gudstjenester flere steder i landet. I Hole kirke på Ringerike og i Oslo domkirke vil det bli avholdt spesielle minnegudstjenester.

På Utøya er det lagt opp til at etterlatte vil kunne besøke øya mellom klokken 08 og 12 og/eller mellom 17 og 21. I tidsrommet 12-17 skal AUF ha sitte arrangement. Da skal blant annet statsminister Jens Stoltenberg, AUF-leder Eskil Pedersen, LO-leder Roar Flåthen og Danmarks statsminister Helle Thorning-Scmidt tale.

I tillegg vil Riksarkivet markere etteårsdagen for 22.juli ved å offentliggjøre mange av hilsnene, kortene og brevene som ble skrevet til ofrene etter terrorangrepet. 1.200 dokumenter og 200 bilder av gjenstander legges ut på Riksarkivets sider.