Justisminister Grete Faremo (Ap) bekrefter at departementet jobber med forslagene som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kom med i fjor om å skjerpe lovverket for å stå sterkere overfor soloterrorister. Hvis PST får medhold, vil terskelen for hva som regnes som straffbare forberedelser til terror senkes betydelig, og politietaten få vidtrekkende lovhjemler til å bruke tvangsmidler mot mistenkte.

— Disse innspillene inngår i arbeidet departementet gjør nå med en melding om soloterrorisme, som i løpet av våren blir sendt ut på høring. Forslagene fra PST vil bli drøftet i meldingen, men det er for tidlig for meg å gi noen oppfatning av dette nå, sier Faremo til NTB.

PST foreslår blant annet å gjøre det straffbart å være på et sted hvor det gis våpentrening i terrorsammenheng eller «terrorteknikk» - uten selv å delta - samt å være i besittelse av ellers lovlige gjenstander hvis det er sannsynlig at de vil bli brukt til terror.

Forslagene fra PST fikk ny aktualitet i forrige uke, da Oslo tingrett avsa dom i terrorplanleggingssaken. To av de tre tiltalte ble domfelt for å ha inngått terrorforbund, men hadde retten funnet at det ikke var inngått forbund i juridisk stand, ville de ikke kunne dømmes for terrorforberedelser selv om slik planlegging hadde skjedd.

Dommen er ikke rettskraftig, og problemstillingen vil komme opp igjen ved en eventuell behandling i lagmannsretten. (©NTB)