OSLO: — Jeg vant, jeg vant, sa en glad og rørt artist til aftenposten.noetter at seieren var vel i havn.

Den tidligere modellen og programlederen i musikkanalen MTV, lå ikke øverst på listene hos oddssetterne. Der lå Plumbo, som til tross for et voldsomt favorittstempel, ikke nådde opp da seerne fikk ti minutter på seg til å stemme under finalen i går kveld.

En spesiell hilsen

Tooji som kom til Norge som flyktning som ett-åring i 1988, jobber i dag som barnevernspedagog i Oslo. Straks etter seieren lød seiersropet fra Oslos ordfører på Twitter:

"Ønsker du avspasering på mandag så er det greit Tooji. Fantastisk innsats og lykke til i Baku. Stolt av deg." Fabian Stang (@fabianstang) on Twitter.

Lover innsats

Tooji går nå videre i den internasjonale finalen i Baku i Aserbajdsjan som går av stabelen 22. til 26. mai.

– Jeg skal gjøre så godt jeg kan fram mot finalen sånn at vi vinner, sier han.

Tooji har selv skrevet vinnerlåta "Stay" med de to svenske låtskriverne Peter Boström og Figge Boström. Han knuste forhåndsfavoritten Plumbo og fikk 155 486 poeng, mens Plumbo endte sist med 61868. De andre artistene som kom til gullfinalen, var Petter Øien og Bobby Bare med countrylåten «Things Change» og 16 år gamle Nora Foss Al-Jabri med balladen «Somewhere beautiful».

Slik vurderte Aftenposten artistene:

1. Tooji: «Stay»

Karakter: 4

Finalen åpner med en rett-frem poplåt med dancerytmer, glede og mye energi. Og et lite eksotisk innslag som høyst kledelig krydrer, fra denne Iran-norske artisten. Het MGP-kandidat i en internasjonal finale, vil jeg faktisk si.

2. Reidun Sæther: «High on love»

Karakter: 2

Medlåtskriver Thomas G:son er veteran i MGP-sammenheng, og har nok en gang skrevet en erketypisk eurodancelåt som oser flagrende kjoler og vindmaskin. Akkurat det man er mest lei av å høre i dette sirkuset, altså.

3. Lise Karlsnes: «Sailors»

Karakter: 3

Presentert som «comeback-kid», men Karlsnes er da rutinert nok i popens verden. Den erfaringen kom godt med på scenen i delfinalen, der hun røk ut, men kom med som «wildcard». Men låten er ikke mer enn akkurat kurant nok.

4. Plumbo: «Ola Nordmann»

Karakter: 2

Seier til gjengen bak «Møkkamann» i første delfinale, selv om de ikke akkurat har anstrengt seg på låtskriversiden. «Nordmann på tur»-klisjeer stables over en forglemmelig, irsk-norsk folklåt. Vanskelig å se denne gjøre noe ut av seg i Baku.

5. Malin: «Crush»

Karakter: 3

Barnestjernen Malin går fra Jr. til MGP for eldre. Det fungerer ganske bra, «Crush» er en låt som låter litt Robyn, selv om den ikke er så spennende og har samme elektroniske tyngde. Men må slippe seg mer løs på scenen.

6. Nora Foss Al-Jabri: «Somewhere beautiful»

Nora Foss Al-Jabri synger den beste låten, mener Aftenpostens anmelder. Foto: NED ALLEY, SCANPIX

Karakter: 5

Tid for en klassisk ballade i MGP igjen? Fullt mulig, og i så fall er dette årets eneste og beste, fremført av 15 år gamle Nora. Dramatiske strykere skygger ikke over en sterk stemmeprakt som virkelig blomstret stødig i delfinalen.

7. The Carburetors: «Don’t touch the flame»

Karakter: 3

Rett-frem-riffrock som ikke ligner den hardere metalen som har vært med før, til tross for en heavy gitarsolo. Selv med bredbeint føring, pyro og gitarknusing, er denne låten for anonym til å virkelig kunne rocke Baku.

8. Bobby Bare & Petter Øien: «Things change»

Karakter: 2

Det (be)stemmende TV-folket viste seg frem igjen, og sendte svake duetten mellom en amerikansk countryveteran og Sie Gubba-vokalisten til finalen. Men nå er det kanskje på tide å tenke på hva som vil fungere i en internasjonal finale, eller?

9. Yassen og Julie Maria: «Sammen»

Karakter: 4

Ungdommen fra AFI kom litt overraskende videre til finalen med en melodisk hiphop-låt som hyller fellesskapet i byen de kommer fra: Oslo. Sikker låt med fantastisk avslutning, med en god tekst som må oversettes til «Together» før en eventuell Baku-tur.

10. Tommy Fredvang: «Make it better»

Karakter: 3

Fredvang tok en kjip poplåt, som med lite hell prøver å tøffe seg opp med et kontant gitarriff, og «showet» den til en MGP-treffer i delfinalen. Med utdaterte synther og dancerytmer er ikke låten særlig spennende, men man kommer langt på sjarm. Men ikke blunk i kamera.