Det blir mye venting for The Voice-deltakerne. Her sitter Pål Rake (t.v.) og Geirmund Hansen og lytter på sine låter før lydsjekk denne uka. Med ryggen til sitter Knut Marius Djupvik (t.v.) og Kristian Kristensen. Foto: Kjetil Samuelsen
Geirmund Hansen og Pål Rake gleder seg til fredagens første direktesending med The Voice, som skjer på Chateau Neuf i Oslo. Foto: Kjetil Samuelsen
Team Espen, som er mentor Espen Linds fire deltakere, består av Geirmund Hansen (f.v.), Pål Rake, Kristian Kristensen og Morten Fredheim. Her stiller de velvillig opp for Se&Hørs fotograf Henning Jensen. Foto: Kjetil Samuelsen

OSLO: — På Fiskebrygga ser du alle du synger til. Her ser du inn i et svart hull med rødt lys, sier Pål Rake.

Fædrelandsvennen treffer Rake og kameraten Geirmund Hansen på Chateau Neuf i Oslo. Duoen, som er klar for fredagens første direktesendte delfinale i The Voice, har vært gjennom dagens briefing.

Får ikke improvisere

Nå gjenstår øving og lydprøver for Rake og Hansen og de seks øvrige delfinalistene, slik at fredagens sending går uten problemer.

— Forskjellen mellom dette og en konsert er stor. Vi er vant til intuisjon. Her er det ikke rom for improvisasjon. Her har du din tilmålte tid, sier Hansen.

— Vi øver låten inn så godt at det nesten bare er å trykke på autopiloten. Vi vet hva som skjer til enhver tid, supplerer Rake.

Begge er opprinnelig rogalendinger, Rake fra Egersund og Hansen fra Stavanger. Men etter musikkstudier ved UiA har begge bosatt seg i Kristiansand og gjort sørlendinger av seg.

Må overbevise publikum

Gjennom en lang dag er det viktig å få i seg næring. Her er det god stemning mellom Geirmund Hansen og deltakeransvarlig Patrick Strøm i lunsjen. Til venstre sitter Knut Marius Djupvik, mens Malin Strandberg sitter på andre siden av bordet. Foto: Kjetil Samuelsen

Det er guttenes mentor, Espen Lind, som har sørget for at de to er med i direktesendingene. Men fredag gis noe av makta over til publikum, som får sende sin favoritt videre. Lind, og mentorkollega Lene Nystrøm, sender sin favoritt videre, i tillegg til at de velger mellom sine to siste deltakere.— Så lenge jeg står igjen med en god følelse etter å ha sunget, kan jeg ikke gjøre mer. Jeg skal prøve å fange de hjemme på samme måte som på konsert, sier Hansen.

Ingen av de to har startet stemmekampanjer, verken på sine hjemsteder eller blant venner.

— Jeg vet at mor har lært seg hvordan hun skal bruke Iphonen til å stemme. Men hun kommer til å stemme på Geirmund, fordi hun kommer til å gjøre feil, sier Rake og ler.

Løfter hverandre opp

Pål Rake (t.v.) og Geirmund Hansen har brukt mye tid i det såkalte "Blue Room" denne uka. - Det blir mye venting. Vi øver for vår del, men det er mye for teknikken også, sier Rake. Foto: Kjetil Samuelsen

Helt siden de to begynte samtidig på musikkonservatoriet, har de vært kamerater. Og konkurrenter.— Paul McCartney og John Lennon kjempet om å skrive de beste låtene da de var i The Beatles. Kanskje derfor ble det ikke så bra da de gikk solo. Jeg er en bedre vokalist i dag fordi jeg kjenner Geirmund. Vi kjemper om de samme jobbene og slikt, men vi løfter hverandre opp. Jeg har alltid lyst til å toppe Geirmund, sier Rake, og får anerkjennende nikk fra sin kamerat og konkurrent.

— 100 prosent vise versa, sier Hansen.

Favorittstempel

Begge har gjort fremføringer tidligere i The Voice som ligger høyt oppe på "Mest sett"-listen på The Voices nettsider. Men Kristian Kristensen er mannen med flest visninger.

— Kristian er nettfavoritten, men i fjor var det ikke favoritten som vant, sier Rake.

— Jeg kjenner Pål så godt, og jeg vet hva han har å tilføre. Jeg ser på ham som en topp fire-kandidat. Men det er en grunn til at vi sitter her, alle sammen, så jeg blir ikke overrasket uansett hvem som vinner, sier Hansen.

— Geirmund har musikalsk integritet. Han er ikke bare en artist, men også en musikant. Han er ikke avhengig av andre enn seg selv, repliserer Rake.

- Vi er veldig stolte

— Vi føler det er en stor andel, sier Hilde Norbakken, sangpedagog og universitetslektor ved avdeling for Kunstfag på UiA.

I tillegg til Pål Rake og Geirmund Hansen har også Knut Marius Djupvik og Sindre Gjærum Hansen bakgrunn fra UiA. I tillegg var Eli van der Eynden med i fjor.

— Disse fire baner vei, sier Norbakken.

Sangpedagogen mener UiA-delegasjonen tyder på at instituttet utdanner gode artister, som kan kle det store bildet.

— De er bevisste på hvem de er. Og de er ikke bare sangere, men musikere. De får vist styrken sin enda bedre nå når de kommer til direktesendingene, sier hun.

— Hvem er din favoritt?

— Det er umulig å svare på. Alle fire har sine styrker.