En av favoritturene til Dennis Fagermo og hunden Ares, går til Solastranden. Pause må til når hunder gjør det hunder ofte gjør. Sparkesykkelen av typen kickbike gir både hund og eier nok mosjon. Foto: Pål Christensen

En gyllenbrun belgisk fårehund gjør sitt fornødne i sanddynene mens eieren tålmodig venter ved sparkesykkelen. Sykkelen er av typen kickbike, med et stort hjul fremme, et lite hjul bak – og håndbremser på styret.

— Ares er den beste treningskompisen jeg kan få, og han gir seg ikke med å mase før han får meg med ut, sier Dennis Fagermo og gløtter bort på den fire år gamle hannhunden.

Kona hans lufter hunden midt på dagen, mens Dennis tar mindre lufteturer morgen og kveld. I tillegg tar Fagermo hunden med på to langturer i uka.

— Jeg trenger ikke gå på helsestudio lenger. Sparkingen er bra for ryggen, beina og kondisen. Hunden trenger jevnlig mye trim, og er alltid «sulten», sier Fagermo.

Hundeeiere mest ute

Landets hunder gjør en viktig jobb med å få eierne sine ut og i sving. En av ti nordmenn går tur med hunden på en vanlig dag. I snitt bruker disse 56 minutter i døgnet på å lufte hunden. ifølge den siste tidsbruksundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå.

De som har hund i husholdningen, er 36 minutter mer utendørs hver dag enn de som ikke har hund. Ser vi på aldersgruppen 55- til 66-år, så er de med hund 1 time og 21 minutter mer utendørs enn de som ikke har hund.

Ved Solastranden er Fagermo og Ares ute på en av favoritt-turene sine som går fra hjemmet i Sandnes og ut til havet. Farten er høy – og lykken veldig nær. Hund og eier legger fort et par-tre mil bak seg i løpet av en treningstur på og ved sparkesykkelen.

— Hvordan begynte dette?

— Å gå tur var ikke nok for Ares. Han var like giret etter turen, selv når vi hadde vært ute i tre timer. Derfor prøvde jeg først å sykle på vanlig sykkel med hunden i bånd. Det gikk ikke så bra. På denne sparkesykkelen kan jeg regulere farten selv. Dermed blir turen både lettere og sikrere, sier Fagermo.

Han driver egen frisørsalong, og øktene med Ares holder ham i form slik at han kan stå og jobbe hele dagen.

Dans eller skiturer?

De fleste hundeeiere går, løper eller sykler en tur med hunden sin. Men det finnes flere aktiviteter en kan gjøre med hunden sin, som også gir god treningseffekt for eieren.

— Jeg vil anbefale kreativ lydighet, det vil si dans-, hinderløp- eller skiturer med hund. Avhengig av hunden din kan du enkelt finne en treningsform som passer dere, og som tjener begge, sier Anne Hofmo Bjølgerud i Norsk kennelklubb.

— Hvordan tar du vare på hundens behov når du trener?

— Dette kommer helt an på hunden. Behovene til en chihuahua er vesentlig forskjellige fra behovene til en samojed. Man må kjenne hunden og vite hva slags kapasitet hunden har, noe som er avhengig av hvor godt trent den er. Man må sørge for at man har riktig utstyr, og ta eventuelle signaler på trøtthet eller ubehag på alvor.

— Har du eksempel på ting du ikke bør gjøre på treningstur med hund?

— Kort fortalt må du ikke presse hunden utover dens kapasitet og ignorere tegn til tretthet og ubehag. Du må heller ikke ta lett på behov for mat/vann, utstyr og eventuelt bekledning, sier Bjølgerud.

Hun råder folk til å tenke nøye gjennom sitt eget aktivitetsnivå før de velger hunderase.

— Dersom du er en aktiv person som liker å sykle, gå på fjellet eller skitur, er det ikke nødvendigvis selskapshunder eller miniatyrhunder som passer best for deg. Brukshunder vil ha bedre forutsetninger for å takle snø og ulendt terreng. Når man skaffer seg hund er det derfor viktig å sette seg inn i det opprinnelige bruksområdet til rasene man vurderer. Styr unna trekkhunder, typiske brukshunder som gjeterhunder, samt jakthunder som harehunder og settere, hvis du ikke lever et aktivt liv hvor hunden skal få være med.

Mikke på sporet

Terje Ims og hunden Mikke trener mye og variert, og i snitt er de ute et par timer til dagen. Foto: Pål Christensen

— Å søke opp spor gir en lykkeligere hund og en sprekere eier, sier hundefører Terje Ims (36).Terje Ims skritter opp en rett linje på en stor plen. Etter noen titalls meter bøyer han seg ned og legger fra seg en hundeleke før han dreier til mot en asfaltert vei og går tilbake til parkeringsplassen.

Han åpner bakluken til bilen der schæferen Mikke (8) venter. Intenst oppmerksom og klar for innsats.

På halsbåndet står jobben hans skrevet med store bokstaver: POLITI.

Sammen går hund og eier i 90 graders vinkel på sporet Ims skrittet opp. Nesen til hunden er i bakken. Når de nærmer seg sporet skifter han retning, og raskt er han framme ved hundeleken. En «kong» med et tau i enden er selve lykken for Mikke, og Terje kaster "kongen" flere ganger bortover plenen som belønning for innsatsen.

I dag er sporsøket trening, men som politihund blir Mikke brukt blant annet til å søke opp forbrytere, folk som er savnet, og til å hente ut personer som er begravd under snøskred.

— Alle hunder kan gå spor, men ikke alle har like store interesse. Det å søke opp spor er enormt givende. Du bygger en veldig god relasjon mellom deg og hunden fordi dere løser en oppgave sammen, sier Ims. Han og hunden trener mye og variert, og i snitt er de ute et par timer om dagen.

Da Ims fikk hunden, var Mikke 15 måneder. Han kunne absolutt ingenting og skulle trenes opp til å bli politihund. Sammen gikk de to gjennom en omfattende opplæring. Mikke bestod etter et års trening de strenge testene som kreves for å bli patruljehund.

— Treningen er selve grunnen til at jeg har hund, og jeg hadde nok trent like mye med hunden selv om det ikke var en del av jobben. Jeg liker å springe på tur i fjellet, og det å søke spor er spesielt kjekt. Sportreningen rører ved noe som ligger dypt i alle hunder, og jeg er ikke i tvil om at hunden blir lykkeligere av å søke opp spor, sier Terje Ims.