Tine Sundtoft fra Lillesand er i København for å jobbe for at private og offentlige skal finne penger til FNs gigantiske klimafond. Foto: Sondre Steen Holvik
Tine Sundtoft fikk medieoppmerksomhet i Danmark da hun stanset pengeoverføringene til organisasjonen Global Green Growth Institute.
Tine Sundtoft møtte blant andre EUs kommissær for klimaspørsmål, Connie Hedegaard under den offisielle middagen.
FNs generalsekretær Ban Ki-moon kom også til middagen ved Det Runde Tårn i København, en halvtime etter Tine Sundtoft. Foto: Sondre Steen Holvik

KØBENHAVN: Med et smil om munnen går Tine Sundtoft opp den røde løperen til middag med FNs generalsekretær og ministre fra hele verden.

De neste dagene skal den nyutnevnte miljøvernministeren ta på seg en brobyggerrolle i kampen for at verden endelig skal få på plass en bindende klimaavtale i 2015. ## Haster

— Det haster. I august fikk vi en rapport som med 95 prosents sannsynlighet dokumenterer at klimaendringene er menneskeskapt. For hver slik rapport vi får, så haster den enda litt, og det er flere som ser at noe må gjøres, sier Tine Sundtoft.

Den ferske statsråden fra Lillesand er inne i sin første arbeidsuke, og har fått i oppdrag å være med på å løse et av verdens aller største problem.Høyre-politikerens første internasjonale jobb er å være på ministermøte i København der de skal jobbe for at verdenssamfunnet skal bevilge 100 milliarder dollar i året for at fattige land skal tilpasse seg klimaendringene og redusere sine utslipp.

Sørlendingen begynte det hele med middag i Det Runde Tårn sammen med ministre fra både rike og fattige land, samt FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

— Det er spennende å få være med på den internasjonale arenaen. Jeg har jobbet internasjonalt før, men dette er så klart et nivå opp, smiler kvinnen som inntil for en uke siden hadde kontorplass på fylkeshuset i Kristiansand.

Nå går hun fra å forberede saker til fylkestinget i Vest-Agder til å holde innlegg under Copenhagen Climate Finance Meeting.

På dansk fjernsyn

Fædrelandsvennen møter Tine Sundtoft og to av hennes nærmeste medarbeidere på en restaurant i København sentrum før hun skal inn på "høynivåmiddagen", som det danske Klima-, energi- og bygningsministeriet kaller sammenkomsten.

Statsråden kommer litt forsinket. På veien ble hun intervjuet av dansk fjernsyn om saken som dominerer det danske mediebildet, avsløringen av råflotte vaner og slurv i den Sør-Korea-baserte organisasjonen Global Green Growth Institute. Sundtoft besluttet at Norge skulle stanse sin støtte til organisasjonen, og fikk internasjonal oppmerksomhet for det.

Uenigheter

Formålet med møtet i København er å drøfte hvordan det offentlige kan bidra til flere private investeringer i klimatiltak i utviklingsland.

Målet er at fondet skal være operativt allerede neste år. Tine Sundtoft tror det er mulig, til tross for at det har vært store uenigheter. Blant annet har USA stått imot flere utviklingsland. Mens USA har tatt til orde for sterke private investeringer, har flere utviklingsland ment at det kun er stater som skal bidra

— Jeg mener Norge skal ta en brobyggerrolle i dette arbeidet. Vi har troverdighet på området og blir lyttet til, sier Sundtoft.

Hun sier Norge er i en særstilling.

— Vi er et rikt land som har blitt rike på olje og gass. Derfor er det viktig at vi tar et ekstra stort ansvar. Derfor vil vi også bevilge penger til prosjekter som gir gode resultater.

— Har du rukket å sette ditt preg på arbeidet etter bare en uke i jobben?

— Jeg har ønsket å sette mitt preg på dette gjennom å vektlegge offentlig-privat samarbeid, sier Sundtoft.

Så trekker hun fram den sørlandske prosessindustrien som gjennom forskning og teknologiutvikling har gjort seg mer miljøvennlige og samtidig mer effektive, for eksempel gjennom å bruke mindre kraft.