Thøger og Alice Amundsen trengte ikke mer enn en kveld på å bestemme seg om de skulle bli med i budrunden på det gamle huset på Vågsnes utenfor Arendal.

– To dager tidligere hadde jeg fått en e-post fra Alice med link til prospektet, hvor hun skrev: "This is lush but a major project", forteller Thøger.

Han sendte prospektet fra sin engelske kone videre til en kollega, med kommentaren: "Bør jeg bli bekymret nå?"

I prospektet sto det at huset var fra tidlig på 1800-tallet. Det så også litt rart ut, med ulike takhøyder og merkelige løsninger, synes Thøger. Dessuten hadde paret ingen planer om å flytte på seg. Med en nyere enebolig i et flott nabolag på Vågsnes, hadde de bestemt seg for å investere i huset og bli der i ytterligere ti år.

FLOTT UTSIKT: - Tidligere var det små vinduer her. På grunn av dårlig isolasjon ble det fort kaldt, og utsikten ble ikke prioritert. Det har vi endret på, sier Alice Amundsen. Foto: Sara Melissa Frost
GJENNOMFØRT: Paret har klart å bevare særpreget i det gamle huset. Denne stua er den eldste delen i huset, og er nesten 300 år gammel. Foto: Sara Melissa Frost
BARNEROMMET: Victoria (4) har fått hele tredje etasje til å boltre seg på. – Her har vi også fokusert på å bevare husets særpreg. Tømmerveggen er original, sier Thøger Amundsen. Foto: Sara Melissa Frost

– Men vi dro på visning, og det endte med at vi falt pladask for stedet. Dagen etterpå vant vi budrunden, forteller kona.

Vant interiørpris

Den restaurerte boligen på Vågsnes har blitt lagt merke til langt utover parets venne— og familiekrets. Nylig vant Thøger og Alice Interiørprisen 2012, for deres helhetlige og gjennomførte bruk av tre i interiøret. Prisen var i regi av Bergene Holm AS.

– Da vi ble plukket ut av en fagjury, følte vi at vi fikk anerkjennelse for arbeidet vi har lagt ned i stedet. Men at vi gikk helt til topps hadde jeg aldri trodd. Det er takket være innsatsen teamet har lagt ned, vi hadde aldri klart det selv, sier han.

I fjor gikk eksteriørprisen til Tone og Niels Harald Ursin-Holms renoverte 60-tallshytte på Flekkerøya.

Nær sjø og natur

Det var ønsket om å skape et rolig sted ved sjøen og naturen som gjorde at de tok det noe spontane valget. Både Alice og Thøger har vokst opp nær sjøen, han i Åsgårdstrand og hun i en liten landsby i England.

– Vi visste at det ikke er hver dag slike eiendommer dukker opp for salg, så vi måtte bare gripe muligheten. Vi føler oss utrolig privilegerte som kan ha dette stedet, og at vår datter på fire år får vokse opp her, sier hun.

Tomta er på fire og en halv mål, i tillegg til 13 mål i skogen like ved. Strandlinje og egen brygge fulgte også med da de kjøpte eiendommen for 5,4 millioner kroner i juni 2011.

UTEPLASS: – Etter hvert vil vi bygge en terrasse, men først må vi bli helt ferdige med huset. Det gjenstår enda to soverom, forteller Thøger. Foto: Sara Melissa Frost
STORTRIVES: – Vi kunne ikke la denne plassen gå fra oss. Selv om vi enda ikke er helt ferdige med arbeidet i huset, har det absolutt vært verdt det. Nå har vi et fantastisk sted som datteren vår en gang kan overta, sier Alice. Foto: Sara Melissa Frost
UTSIKT: – Vi føler oss privilegerte som kan ha dette stedet, sier Alice Foto: Sara Melissa Frost

Så var det huset, da. Det viste seg at deler av den hvitmalte eneboligen var fra 1725, og til tross for fuktskader, skadedyr og mengder med vann under huset, var aldri rivning noe alternativ.

– Det hadde vært billigere å bygge et nytt hus, men for oss var det viktig å bevare særpreget i det gamle, sier Thøger.

Totalrenoverte

Dermed kontaktet de fagfolk, og tok fatt på den enorme oppgaven med å restaurere boligen. Paret ønsket et hus som fremsto riktig ut fra opprinnelig epoke og stil, men som samtidig var oppgradert teknisk og bruksmessig. Med krevende fulltidsjobber, han i Powel AS og hun i Assuranceforeningen Gard, i tillegg til å ta seg av datteren Victoria og hunden Jack, var det noen hektiske måneder som ventet dem.

– Jeg dro til huset i syv-tiden, snakket med byggmesteren, dro deretter på jobb og tilbake til restaureringsarbeidet etter jobb. Jeg ble ofte til midnatt, forteller Thøger.

FLYTTET PÅ ALT: – Vi har virkelig plukket huset fra hverandre og satt det sammen igjen. Opprinnelig var trappa her, forteller Thøger. Foto: Sara Melissa Frost

Alice foretok all planlegging med tanke på interiør, samtidig som hun holdt kontakt med leverandører.

– Vi visste garantert ikke omfanget av arbeidet før vi satt godt i det, sier Alice og ler.

Og noen utfordringer ble det. Da de var kommet halvveis i restaureringen, var budsjettet brukt opp.

– Det var så mye som måtte gjøres. Heldigvis gikk det fint, og banken innvilget lån slik at vi kunne fortsette, forklarer Thøger.

Med en innsatsvilje uten like og gode samarbeidspartnere var huset totalrenovert i løpet av åtte måneder.

– Noe som aldri hadde gått uten den gode hjelpen vi har fått. Her må jeg bare få skryte litt av både Viga Bygg og Tyholmen Arkitektkontor. Og ikke minst byggelederen vår, Rune Terjesen. Han la virkelig sjela si ned i arbeidet, og vi er utrolig takknemlige. For et team, sier Thøger.

FORNØYD: Victoria har fått sin egen rosa benk på rommet sitt. – Var den ikke fin? spør hun. Foto: Sara Melissa Frost

Lokalt og viktoriansk

Huset, som tidligere hadde kompliserte løsninger med mange små rom og ulik takhøyde, har nå blitt et lyst og åpent treetasjes praktsted for familien. Særpreget har de klart å bevare. I spisestuen står den originale tømmerveggen fra 1725, og alle dørene i huset er laget med en mal fra en dør de fant i kjelleren.

– Denne klarte arkitekten å tidfeste til 1700-tallet, noe vi synes var veldig artig. En lokal møbelsnekker tok på seg oppdraget med å lage kopiene, forteller Thøger.

ENGELSK: – Vi ønsket å få inn noe av den viktorianske stilen i hjemmet, og har kjøpt fliser, badekar, toalett og vask i England, forteller hun. Foto: Sara Melissa Frost
ENKELT OG STILRENT: – Vi har ikke prioritert et dyrt kjøkken. Det er fra IKEA og tok en evighet å sette sammen, men jeg er veldig fornøyd, sier Alice med et smil. Foto: Sara Melissa Frost
vågsnes08.jpg Foto: Sara Melissa Frost

Før de startet restaureringen, var det en nyere vedovn i huset. Thøger og Alice syntes ikke denne passet inn, og etter mye leting klarte Alice å finne to vedovner fra tidlig på 1800-tallet.

– Ikke bare produserer de masse varme, de er laget her i området. En på Tromøy og den andre i Arendal, sier hun.

Med engelske røtter, ønsket Alice også å få inn noe av den viktorianske stilen i huset.

– Alle flisene er kjøpt i England, i tillegg til alt på baderommene, forteller hun.

Paret er enige om at arbeidet med å restaurere huset har tatt lengre tid enn de så for seg. De er enda ikke helt i mål, det er fortsatt to rom som må fikses. Deretter vil de gå i gang med uteplassen.

– Ja, det har tatt tid, men vi er evig takknemlige for dette stedet, sier Alice.