Nå når barnehagene og skolene har dratt i gang er smittene blant småbarn som aller verst. Men det går å minske problemet vesentlig og få en friskere høst og vinter.

Når bladene begynner og gulne på trærne rekker du ikke å jobbe mange uker før første sykesamtalen fra barnehagen kommer. Sykdommene som herjer i barnehagen rammer ikke bare barna, men også foreldre, slektninger og arbeidsplasser.

Vanligst er forkjølelser og magesyke, men det finnes også mindre trivelige sykdommer som barnemark, lus og øyebetennelse. Sykdommer som kan få hvilke foreldre som helst til å ville legge seg med hodet under puten og spole fremover til neste sommer.

10-12 infeksjoner hvert år

— Det er ikke uvanlig at barn i barnehagen kan ha 10-12 infeksjoner per år. De fleste kommer under en begrenset tid på året og det kan av og til føles håpløst da den ene infeksjonen avløser den andre, sier Pontus Johansson, barnelege på Lillugglans Barnsjukvård i Sverige til familieprat.no.

Men det finnes måter og minske smittespredningen og få en friskere høst og vinter.

Les også:

Omgangssyken kunne vært unngått

Forkjølelse

Symptom : Snue, nesetetthet og nysinger.

Behandling: Disse smitter ved direktekontakt og via luft. Behandle etter symptom med nesespray, febernedsettende legemidler, væske og hvile. Antibiotika fyller ikke noen funksjon ved virusforkjølelse. La barnet være hjemme en feberfri dag før de går tilbake til barnehagen.

Tenk på: At kulde årsaker forkjølelse, er en myte. Årsaken er oftest at når det er kaldt ute går vi innendørs og smitter hverandre i lokaler med dårlig lufting. At være utendørs minsker risikoen for forkjølelse, men det er vanskelig og komme unna helt.

Mageinfluensa

Symptom: Oppkast, diaré, magevondt og feber.

Behandling: Mageinfluensa smitter gjennom direkte eller indirekte kontakt med andre og gjennom mat. Det er viktig å gi barn tilstrekkelig med væske da de kan bli dehydrert. Gi barnet noe det liker, ofte får man prøve å gi små mengder om gangen. Ofte blir man ekstra følsom mot melkeprodukter etter en skikkelig magesyke, hvilket kan gi fortsatt løs avføring. Så et tips er å hoppe over melken et par dager.

Å ha syke barn er ikke moro, verken for foreldre eller barnet selv. ILL.FOTO Foto: jamdesign - Fotolia

Tenk på: Var nøye med å vaske hendene etter toalettbesøk, utendørslek og før maten for å minske smittespredning. Når smitten begynner å gå, bruk også håndsprit. La det gå 48 timer etter siste ordentlige oppkast eller diaré før barnet går tilbake til barnehagen. Å slippe barnet for tidlig tilbake gjør det vanskeligere å bli kvitt smitten i barnehagen, og man risikerer å bli smittet på nytt.

Hodelus

Symptom: Kløe i hårbunn.

Behandling: Skaff en lusekam og ved behov også lusemiddel. Spør på apoteket ditt. Undersøk også andre i familien. Fortell i barnehagen eller skolen at dere har hatt lus så at alle barna kan behandles samtidig.

Tenk på: Avhenger ikke på dårlig hygiene. Lusen overføres fra et barn til et annet gjennom kontakt hode mot hode. Når oppmaningen fra barnehagen kommer om at det går lus, så sjekk alltid etter egg og lus med kammen, ellers kommer de tilbake.

Les også

Den store gravidguiden

Partneren min vil ikke ha barn

Babyen har kolikk!

Er det greit å tinge på et navn?

Barnemark

Symptom: Kløe i rumpen.

Behandling: Barnemark er små, runde mark på ca. seks til åtte millimeter som gir kløe i endetarmen og noen ganger også i skjedeåpningen hos jenter. Barnet smittes gjennom å svelge egg, som kan overleve i støv og tekstiler i flere uker. Det er lett at barnet får infeksjoner på nytt når det klør seg og deretter putter fingrene i munnen. Behandle med reseptfri medisin fra apoteket. Gjerne hele familien samtidig.

Tenk på: Var nøye med håndhygienen. Se til at barnets negler er korte og vask barnets rumpe nøye med vann, men unngå såpe. Skift klær og laken ofte. Informer personalet slik at spredningen ikke forsetter i barnehagen.

Øyebetennelse

Symptom: Hovne øyne og klebrig gult puss i øyekrokene. Ofte i forbindelse med forkjølelse.

Behandling: Årsakes av bakterier eller virus og smitter ofte lett via kontakt. Gir slimete puss og av og til kan øynene være helt ”gjenklistrede” på morgenen. Behandle gjennom å vaske øynene med vann. Et tips er å blinke i en kopp med lunkent vann. Hvis besværene gjenstår etter fem til seks dager kan man trenge antibiotika. Når de aller minste får besvær bør man kontakte lege. Barnet bør være hjemme første tiden når det er som verst.

Tenk på: Bruk separate håndklær og vask hendene ofte.

Brennkopper

Symptom: Sår og gule utslett rundt nese og munn. Det kan også komme på andre steder på kroppen.

Behandling: Brennkopper årsakes av gule stafylokokker eller streptokokker. Vask utslettene med såpe og vann. For å dempe kløen kan man bruke alsolløsning. I sjeldne fall kan det bli aktuelt med antibiotika. Sårene bør ha tørket inn ordentlig før barnet går tilbake til barnehagen.

Tenk på: Brennkopper sprer seg ved direktekontakt, leketøy og håndklær. Smitten kan spres via tekstiler. Det er derfor viktig å skifte putetrekk hver dag og vaske håndklær og laken ofte. Klipp barnets negler korte, og prøv å se til at barnet ikke klør på sårene sine, piller seg i nesen, biter på neglene eller suger på fingrene. Vask alltid hendene når du har vært i kontakt med barnets brennkopper.

Artikkelen er skrevet av familieprat.no