KRISTIANSAND: — Det er så lett å si at det ikke nytter. Men når jeg faktisk kjente dem er det vanskelig å ikke gjøre noe, sier Kaja Tellefsen Wivestad (20).

Sammen med Embla Vildalen (20), Ellinor Bratt Slettfjerding (20) og to andre venninner fra danselinja på Vågsbygd videregående skole skal hun nå samle inn penger til hjemløse barn i Ghana. Prosjektet kalles "Yavo is trying" - og Yavo betyr "hvitt menneske" på afrikansk. Prosjektets navn kommer fra et uttrykk Kaja lærte i Afrika: "Det er ikke så viktig hva resultatet blir, så lenge man prøver hardt".

Mistet hjemmene sine

— Etter jeg var ferdig på danselinja dro jeg til Ghana. Der jobbet jeg i tre måneder på et barnehjem. Men rett før jeg skulle dra hjem fikk jeg vite at rundt 30 av de barna jeg hadde fått et nært forhold til, hadde mistet hjemmene sine. Huseieren krever bygningen de bor i tilbake og barna trenger et nytt hus å bo i. De holder på å bygge et nytt barnehjem, som de må flytte inn i nå i juli. Men de mangler fremdeles toaletter, dusj, kjøkken, elektrisitet og maling, forteller Kaja.

SPENTE: De tre jentene håper på fullt hus på Aladdin Kino tirsdag og onsdag. Alle pengene de får inn går direkte til de hjemløse barna i Ghana. Foto: Mats Johannesen

— Så da alle vi fem møttes igjen, og allerede hadde en idé om å lage en danseforestilling, kom vi fram til at vi kunne kombinere det med å få samlet inn penger til disse barna. Vi ville virkelig støtte dette prosjektet, legger Embla til.

Flere av jentene har vært ute og reist i ulike deler av verden. Nå vil de vise fram dans og musikk fra andre kulturer.

— Vi ville ikke slutte å danse, i tillegg har vi lyst til å vise fram kulturelle impulser fra der vi har vært. Og så ville vi selvfølgelig berike kulturlivet i byen, understreker Ellinor.

- Vi kan ikke bare danse i to timer

Tirsdag og onsdag, 30. og 31. juli, på Aladdin Kino, kan du altså overvære en svært variert kulturforestilling til inntekt for de hjemløse barna i Ghana.

— Vi danser selv mest moderne, lyrisk jazzdans. Men det blir også diktlesning, ulike musikkinnslag og andre overraskelser. Vi har en del venner utenfra som skal bidra. Det blir noe litt rart og sært, og noe for alle, sier de tre jentene som selv er produsenter for hele forestillingen.

— Vi kan jo ikke bare danse i to timer. Det hadde både blitt slitsomt for oss, og litt ensformig for publikum kanskje, smiler Embla.

— Det blir et bra show til inntekt for en god sak og selvfølgelig salg av kaker og kaffe. Billetter kjøpes i døra til en hundrelapp. Er man interessert i å gi mer, er dette fullt mulig, minner Kaja om.

— Hva er det endelige målet deres?

— Vi har ikke noe mål. Vi gjør alt vi kan. Alt nytter, sier de tre danseglade og engasjerte jentene.

Forestillingen spilles altså tirsdag og onsdag på Aladdin Kino klokken 19. Alle som er med i prosessen er frivillige, det vil si at hver krone går til prosjektet.