— Selv om barnet er eldre enn seks måneder: Barn under ett år vil ikke ha glede av turer til Syden, sier overlege Hanne Farstad ved Barneklinikken på St. Olavs hospital.

- De minste barna er ikke glad i forandring, og sterk sol og varme kan gjøre dem uttørret, grinete og misfornøyde, legger hun til.

Hun forteller at barna kan ha problemer med å takle lange flyturer, og få vondt i ørene på grunn av trange øvre luftveier.

— For friske barn er dette problemer de fint takler, og det er ikke farlig for dem. Men det kan medføre betydelig ubehag og dermed uro for foreldrene. Derfor bør man tenke nøye over om det er verdt «prisen». Det er ikke så hyggelig å være på ferie med misfornøyde spedbarn, sier Farstad.

Foreldre og barn har ulike behov

Hvis barnet selv skal ha glede av ferien, må man vente til det er halvannet eller to år gammelt. Da vet barnet hvordan det skal takle forandring, sol og varme, mener Farstad.

Hun mener foreldrene selv er de beste til å vurdere om lengre reiser er lurt eller ikke.

— Det er viktig å være klar på hvilkes behov man dekker når man bestiller ferie. Foreldre og små barn har ofte veldig ulike behov, sier Farstad.

LES OGSÅ:

Hva skal du pakke?

Unngå dehydrering

Er det uetisk å reise på ferie uten barn?

Solkrem, væske og hygiene

Det er flere ting som er viktig å tenke på når barn er med på reise. Barnet skal helst være tildekket, men ikke glem solkremen.

— Man må være svært påpasselig med solkrem, da huden til de minste barna er svært sårbar for sterk sol. Kjøp solfaktor på apoteket, og få veiledning der om hva som anbefales til de minste barna. Unngå parfymerte produkter, sier hun.

Spedbarn blir fort uttørret i varmen, og Farstad oppfordrer foreldre til å gi ekstra drikke i form av kokt vann eller flaskevann ved siden av morsmelk eller annen ernæring. Hun sier det kan være lurt å ta med den maten barnet er vant til hjemmefra, slik at det blir minst mulig forandringer.

Farstad forteller at det er viktig å være ekstra nøye med hygiene for hele familien.

- De minste barna har umodent infeksjonsforsvar, men er ellers ikke mer utsatt for smitte enn resten av familien. Turistdiaré er det vanligste problemet, og de minste barna blir raskest dehydrert, sier Farstad.

Barna må tas med til lege dersom du er i tvil om barnet har urinproduksjon. Farstad sier det kan være vanskelig å skille urin fra avføring i bleien. Barnet vil få endret ansiktssuttrykk med innsunkne øyne når det er dehydrert.

Kan bli syke

— Noen få, både voksne og barn, kan pådra seg alvorligere tarminfeksjoner, og til dels bli syke etter at de har kommet hjem, sier overlegen.

Ved reiser til Asia/Afrika og Latin-Amerika må man sette seg inn i anbefalingene om vaksiner, og de generelle råd som gis fra myndigheter må følges.

Kontakt helsestasjonen, fastlegen eller gå inn på Folkehelseinstituttets sider om reisevaksiner for å sjekke om barnet trenger vaksiner før avreise.

Det anbefales at barn vaksineres mot Hepatitt A og B første gang de drar til sydlige strøk. Hepatitt B-vaksinen kan gis fra barnet er nyfødt, og Hepatitt A fra barnet er ett år gammelt.

Noen vaksiner må tas i god tid før avreisen for at de skal virke, og dette er også gunstig med tanke på eventuelle reaksjoner hos barnet. Når barnet er tre, fem og 12 måneder får det en kombinasjonsvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt og HiB-infeksjon samt en pneumokokkvaksine. Skal man reise med et nyfødt barn til land i for eksempel Afrika, er det aktuelt å gi vaksinene med tettere tidsrom.

Vær forsiktig i basseng

Helsesøster i Rennesøy i Rogaland, Elin Asbjørnsen, mener at så lenge barnet er friskt, kan man trygt planlegge sommerens ferie. Men det er en del ting å tenke på.

— Det er lurt å være forsiktig med bading i basseng, da disse kan være fulle av bakterier. Vi ser ofte barn som kommer hjem fra badeferie med ørebetennelse. Hun trekker også frem viktigheten av at barnet er tildekket i solen.

LES OGSÅ:

Se hva som rammer småbarnsfamilier oftest på ferie

Reise med barn i fly

Annerledes behandling i utlandet

Ifølge overlege Hallvard Reigstad ved Haukeland universitetssjukehus er ikke antallet babyer som blir syke i utlandet svært høyt. Men varmere strøk gir større risiko for mage- og tarminfeksjoner – små barn blir raskere dehydrert enn større barn og voksne. Luftveisinfeksjoner er ikke uvanlige.

— Hvert år får vi inn barn som enten har fått mage- og tarminfeksjoner eller luftveisinfeksjoner. En del har blitt innlagt på sykehus og opplevd det vi ville oppfatte som nokså ulik den behandlingen vi ville gitt i Norge. En del har fått alvorligere sykdommer, og blitt svært syke, med et helsetilbud som ikke er slik vi er vant til, sier Reigstad.

Han sier også at tilbudet til for tidlig fødte er også nokså vekslende i enkelte land, så man bør tenke nøye gjennom om det er nødvendig å reise til Syden i siste del av svangerskapet.

Eget pass og reiseforsikring

Reigstad mener et friskt barn kan tas med på flyreise få uker etter fødselen, men at man bør stille seg noen spørsmål før avreise.

— Er barna i utgangspunktet friske? Er det hygieniske forhold som tilsier at det ikke er økt risiko for spesielt mage/tarminfeksjoner? Er barnet vaksinert? Er det helsevesen som man stoler på i landet man reiser til?

Han minner om drukningsfaren, så pass på barna, også de som kan svømme.

Barnet må ha eget pass og være dekket av reiseforsikringen. Dersom reisen går til et EØS-land bør alle reisende ha Europeisk helsetrygdekort. Kortet er gratis og kan bestilles på trygdekontoret eller Trygdeetatens nettsider. Det gir dokumentasjon på at man kan få dekket utgifter til nødvendige helsetjenester i utlandet.

Artikkelen er skrevet av Babyverden.no.

-- ## SEKS FLYTIPS

1 . Unngå de travleste tidspunktene på døgnet hvis mulig.

2 . Hvis barnevognen har hjul med luft i, er det lurt å ta ut litt luft før vognen sendes, ellers kan trykket føre til at hjulene punkterer. Husk å ta med pumpe og lappesaker. Forhør dere om trillen eller vognen må sendes med bagasjen, eller om barnet kan bruke den helt til dere går inn på flyet. Det finnes også prampacks, som enkelte flyselskap leier ut. Disse har plass til vognen, og fungerer som trillebag.

3 . Sjekk med flyselskapet om det er mulig å bestille en «vugge» som barnet kan sove i på lengre flyreiser. Den må i tilfelle bestilles samtidig med billettene, og er kun for de yngste barna. Det er begrenset med plasser om bord hvor dette er mulig.

4 . Møt opp i god tid før avgang.

5. La barnet være mett og med ren bleie før påstigning.

6 . Det lave trykket i flykabinen kan gi barnet vondt i ørene. Voksne og større barn kan gjespe og svelge for å prøve å utligne trykket, men det kan ikke små barn på kommando. Det kan hjelpe hvis barnet kan suge på noe eller får nesespray. Ett tips er å amme under opp- og nedstigning. Større barn kan dra god nytte av smokk eller flaske.