Dødsdømte FM-radioer topper salgsstatistikken fire år før FM-sendingene slukker ned. — Et paradoks, mener bransjen selv.

- Paradoks

I dag la Elektronikkbransjen frem sine tall for 2012. Av disse fremgår det at kun 28 prosent av de til sammen 728.000 radioenhetene som ble solgt i Norge i fjor kan ta i mot digitale sendinger.

Det betyr at de resterende 72 prosentene i utgangspunktet vil være ubrukelig når FM-stenger i 2017 eller 2019. — Det er helt klart et paradoks, og her har vi i bransjen et forbedringspotensial, sier administrerende direktør i Elektronikkbransjen, Jan Røsholm.

Han understreker at mange av disse radioene er av typen billige klokkeradioer, og at mange rene bordradioer nå er digitale.

Røsholm tror en av forklaringene på den fortsatt beskjedne digitalradioandelen er høye priser på en del av de digitale alternativene. Han peker også på at utvalget er begrenset i en del produktkategorier, som for eksempel bilradioer, hvor de færreste bilprodusenter kan levere deg en DAB-radio.

- Vi har en jobb å gjøre

— Mange kunder har nok heller ikke fått med seg at FM-sendingene skal slukkes om få år, så her har hele bransjen en informasjonsjobb å gjøre.

Jarle Rud i Digitalradio Norge, som eies av P4 og NRK og har som hovedformål å sikre en god og effektiv overgang fra FM til digital radio, er enige i at man har en formidabel informasjonsjobb foran seg.

Han forklarer digitalradioandelen på 28 prosent med at man fortsatt er i en tidlig fase av informasjonsarbeidet.

— Det er først vi nå vi setter fullt trykk på og vil jobbe målrettet inn mot både brukerne, forhandlere og produsentene av utstyr, sier Ruud.

Glad for veksten

Selv om Ruud ikke er fornøyd med nivået på digitalandelen, er han glad for veksten på 64 prosent. Det betyr at det i 2012 ble solgt rundt 219.900 digitalradioer, opp fra 134.000 i 2011. Den største veksten kom på bærbart lydutstyr, opp fra 8.000 enheter i 2011 til 80.000 i 2012. Det er en vekst på 900 prosent for denne type utstyr.

NB! I kravet fra kulturdepartementet må mer enn halvparten av befolkningen lytte daglig til digitalradio innen 1. januar 2015 hvis det skal bli slukking i 2017. Hvis ikke utsettes overgangen til 2019.