Generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold sier journalister beveger seg ut i et minefelt dersom de velger å intervjue den terrorsiktede 32-åringen.

— Publisering av ethvert intervju eller gjengivelse av andres intervjuer vil sette betydelig krav til journalistisk modenhet, sier Kokkvold til NTB.

Glassvegg og vakt

Tirsdag åpnes det for å besøke Breivik i fengselet uten at politiet må godkjenne besøket. Det ble i forrige uke kjent at etterforskerne av terrorsaken ikke lenger anså det som en fare for etterforskningen å slippe besøkende inn i fengselet uten politiets overvåking. Mandag var ingen besøk i fengselet vurdert.

Selv om politiet oppgir kontrollen med Breivik, er det ikke snakk om et frislipp av besøk til fengselet. Anders Behring Breivik sitter i varetekt på særlig høyt sikkerhetsnivå. Alle som vil besøke ham må godkjennes av fengselet. Videre vil besøk skje med en glassvegg mellom Breivik og den besøkende. I tillegg vil en vakt fra fengselet overvære alt.

— Dette er tiltak vi vil vurdere av hensynet til sikkerheten for den innsatte, men også for den som er på besøk, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til NTB.

Utenlandske medier

Advokat Odd Ivar Grøn hos Advokatfirmaet Lippestad sier til NTB at det er kommet flere nye forespørsler om å intervjue Anders Behring Breivik den siste tiden.

— Vi har fått skriftlige henvendelser fra noen store utenlandske medier som ønsker å gjennomføre intervju i fengselet, sier Grøn.

Han vil ikke navngi dem som har sendt forespørslene, men opplyser at de nye kommer i tillegg til dem som allerede tidlig i høst meldte sin interesse for å intervjue Breivik.

Tilregnelig nå

Det har oppstått en sterk og bitter fagstrid om den terrorsiktede er psykotisk eller ikke. De som har den daglige omsorgen for ham i fengselet, mener Breivik ikke er psykotisk. Heller ikke en av Norges mest erfarne rettspsykiatere og rådgiver for fengselsdirektøren, har funnet belegg for at 32-åringen er psykotisk.

De psykiatrisk rettssakkyndige mener derimot han var og er utilregnelig og har ryggdekning fra hele Den rettsmedisinske kommisjon for sin konklusjon.

Det har skapt den spesielle situasjon av Breivik per i dag kan anses for å være en mentalt tilregnelig person, mens han umiddelbart etter domfellelse vil bli ansett som psykotisk og utilregnelig dersom Oslo tingrett lar de sakkyndiges konklusjon bli stående. Norske medier vil neppe intervjue en erklært psykotisk person, men fram til dommen i tingretten foreligger er ikke Breivik ansett for å være i denne tilstanden av dem som har ansvar for hans helse.

Etter det NTB får opplyst skaper den uavklarte situasjonen også hodebry for hvordan Ila fengsel skal håndtere forespørsler om intervjuer.

Utenlandsk etikk

Mens norske medier har sagt at de av hensyn til pårørende og etterlatter etter terrorangrepene ikke uten videre vil publisere noe intervju, føler ikke utenlandske medier at de bør ta slike forbehold, mener Kokkvold.

— Men det finnes likevel etiske regler for pressen i andre land, og de er ikke veldig ulike de norske. Men det vil være en annen avstand til ofre og etterlatte, poengterer Kokkvold.

Fengselsledelsen ved Ila vil denne uken ha et møte med advokat Geir Lippestad og de andre forsvarerne for å avklare hvordan besøkene til Breivik skal håndteres. Foreløpig har det ikke vært noen problemer. Breivik har gitt uttrykk for at han ikke har noen ønsker om å få besøk. (©NTB)