– En McCain-administrasjon kommer ikke til å bli fire nye år med Bush. Selv om det på mange områder vil bli likt, er det vesentlige forskjeller, sier professor i statsvitenskap Steven Schier ved Carleton College i Minnesota til NTB.

Demokratene og Barack Obama benytter enhver anledning til å hamre inn at en seier til John McCain i presidentvalget i november vil bety fire nye år med president George W. Bushs politikk.

– Med McCain blir det en fortsettelse av politikken vi har nå. Han har støttet Bush i over 90 prosent av avstemningene i Kongressen, sier Demokratenes presidentkandidat, Barack Obama, og hans makker, Joe Biden, på valgkampmøter landet rundt.

Enige om skattekutt

Og ser man på McCains over 25 år i Kongressen og på hans program i presidentvalgkampen, er senatoren fra Arizona utvilsomt på linje med Bush i mange viktige saker. Blant annet i skattepolitikken, Irak-krigen og i helsepolitikken er det store likheter. Også i abortspørsmålet og om hvilke dommere som bør utnevnes til høyesterett, er McCain i stor grad enig med Bush.

Det er i den økonomiske politikken likheten mellom Bush og McCain er størst, skriver The New York Times. McCain mener nå at Bushs store skattekutt fra 2001 må gjøres permanente, noe han tidligere var sterk motstander av.

Mer nyansert

Men bildet er altså mer nyansert enn Obama og Demokratene liker å fremstille det som.

– Når man ser forbi det store bildet, er det betydelige forskjeller mellom de to, spesielt i miljø— og energipolitikken, sier professor Steven Schier.

Den største forskjellen mellom Bush og McCain er nok på miljøsiden. Det er internasjonalt store forventninger til at en ny administrasjon, enten McCain eller Obama vinner, skal forplikte seg mer i klimaspørsmål.

Kritisk til alenegang

McCain og Bush har også forskjellige standpunkt i kampen mot spredning av kjernevåpen og i spørsmålet om valgkampfinansiering. I tillegg har John McCain vært kritisk til USAs alenegang de siste årene.

– Vi kan ikke bygge og opprettholde en fred basert på frihet alene, og vi vil det heller ikke, sier John McCain.

I innvandringspolitikken var McCain opprinnelig enig med Bush, som gikk på tvers av de fleste i partiet ved å åpne for statsborgerskap for millioner av ulovlige innvandrere. Men standpunktet ble svært problematisk for McCain i valgkampen, og han skiftet derfor posisjon.

Forsøker å distansere seg

McCain forsøker så godt han kan å distansere seg fra den historisk upopulære president Bush. «Vi har det verre nå enn for fire år siden», het det i en av McCains valgreklamer nylig. Men på starten av året, var tonen en annen. Da sa McCain: «Jeg tror man kan si at amerikanere generelt har det bedre, fordi vi har vært ganske heldige og hatt lav arbeidsledighet og inflasjon.»

Steven Schier mener McCain har lyktes bra med å distansere seg fra president George W. Bush.

– McCain vant nominasjonen trass i ulikhetene med Bush og trass i at mange i kjernen av partiet mener han ikke er konservativ nok. Så jeg vil faktisk si at han har lyktes bra med å distansere seg fra Bush, sier Schier, som samtidig understreker at forskjellene mellom McCain og Bush var større tidligere.