AGDER: — Vest for Kristiansand står trafikken bom fast i begge retninger. Det er en polsk og en litauisk trailer som står i Farvannsbakken, forteller Per Kristian Klausen, operasjonsleder ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

Han oppfordrer nå alle bilister til å holde seg borte fra veien.

— Det er bare å holde seg hjemme foran peisen. De som jobber kan bare jobbe overtid, slår Klausen fast.

Treigt flere steder

Ved 18-tiden gikk køen sakte inngående ved Varoddbroa på E 18. Flere vogntog som stod fast i bakken før Bjørndalssletta skapte store problemer. På vestsiden av Kristiansand gikk køen også seint. I enkelte perioder tok det godt over en time å kjøre fra Kristiansand sentrum til Brennåsen.

Slik så det ut på E 39 i Lister tidligere i dag. Foto: Torbjørn Witzøe. Foto: Torbjørn Witzøe

Han er oppgitt over utenlandske trailersjåfører.

— Nå har de hatt så mange sjanser. Det har vært vinter på Sørlandet siden før jul, så dette er bare slapphet eller gjerrighet, sier Klausen.

Også i Flekkefjord er det store trafikkproblemer. Hele fire trailere sørger for kaos øst for Flekkefjord.

— Det er to trailere som står fest ved avkjøringa til Flekkefjord på E39. Viking har akkurat fått dem opp. Men så er det to stykker til som står fast i veibanen ikke langt unna. Så akkurat nå står det bom fast der, forteller Klausen.

Det skal være flere kilometer lange køer på stedet. Flere store bergningsbiler fra Viking, samt politiet, er på stedet. Like over klokken ble veien åpnet for trafikk i et kjørefelt.

Hvordan opplever du snøværet? Si din mening i debatten under saken.

KØ: Like før klokken 17 ettermiddag står trafikken bom stille like vest for Flekkefjord. (Foto: Torbjørn Witzøe)

Snøværet har ført til store trafikale problemer i hele dag. Klokken 13.10 ble det meldt om full stopp i Steinslandsbakken. Også ved Lenefjorden var det problemer.

— Veivesenet har ute alt av mannskap. I tillegg har vi sendt en ny patruljebil til området for å se om vi kan få gjort noe for å få dempet trafikken, fortalte Børge Steinsland, operasjonsleder ved Agder politidistrikt.

Kolonnekjøring for tyngre kjøretøy

Vegtrafikksentralen opplyste klokka 14.20 at det er kolonnekjøring for kjøretøyer over 7,5 tonn mellom Lyngdal og Vigeland. På samme strekning er det kjettingpåbud for tunge kjøretøyer. Bilister som kan holde seg unna veien, bes å gjøre det.

Forholdene på veiene beskrives som svært dårlige.

— Forholdene er ikke bra. Det er fortsatt kjettingpåbud, litt kolonnekjøring og noen andre problemer innimellom, sa Ole Christian Lerstang, vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen Sør, til fvn.no klokka 15. Rundt klokken 16 rapporteres det om svært glatte veiforhold ved Lyngdal. Det står biler og trailere i grøfta, og privatbiler sliter med å komme seg inn på dårlig brøytede sideveier. E39 er godt brøytet, men det er meget glatt. Det snør svært tett i området.

Utenlandske trailersjåfører

Politiet sier at utenlandske trailersjåfører skaper det største problemet.

— Selv om de blir stoppet i kontroller og fortalt at de må legge på kjetting, så kan de finne på å kjøre 500 meter før de stopper og tar av kjettingene igjen, sier operasjonsleder Steinsland.

— Det er jo et faktum. Et eksempel på hvor tungt det er at vi stoppet en slovensk trailer i Arendal i dag. Han fikk beskjed om å legge på kjetting, og la på kjettingene feil vei, med piggene inn mot dekket. Han ble da losjert til Statens vegvesen og fratatt alle dokumenter, sier Steinsland.

NULL SIKT: Et vogntog har stoppet langs E 39 på Rom i Lyngdal for å legge på kjettinger, mens et annet prøver å komme seg forbi. (Foto: Torbjørn Witzøe)

Operasjonslederen sier at bilister som er ute på veiene må regne med trafikale problemer som følge av trailere på tverke.— Vi vet av erfaring at vi får trailere som står på disse strekningene, og vi har hatt det siden klokken åtte i dag morges. Jeg har ingen grunn til å tro at det blir noe bedre, slår Steinsland fast.

Stiv kuling

  • Det er i dette øyeblikk et frontsystem som passerer Sørlandet, og dette fører til at det faller en del snø over landsdelen. Særlig gjelder dette langs kysten, opplyste vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Jan Erik Brandt, til fvn.no i morgentimene tirsdag.

Ferske trafikkmeldinger her

Han er litt usikker på hvor mye snø som vil komme, men sier at det kan bli opp mot 15 centimeter.

— I tillegg har vi et kulingvarsel som strekker seg fra Torungen og ned til Kristiansand. Det vil blåse stiv kuling i ettermiddag, forteller Brandt.

Både snøen og vinden vil avta ut over kvelden og natten.

— Da vil det for det meste bli oppholdsvær, og vinden vil også minske. Dermed ser det ut som om man vil få en relativt fin morgendag, sier meteorologen.

Trailerkaos

Men frem til den tid skal det altså være et skikkelig ruskevær. Snøen har allerede ført til store trafikale problemer på E 39. — Det er vanskelige kjøreforhold på E 39 mellom Kristiansand og Lyngdal. Vi har fått inn flere meldinger om trailere som har fått problemer med føre, forteller operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Børge Steinsland, til fvn.no.

Det er elendig sikt på veiene i området, og svært vanskelige kjøreforhold. Det er stedvis 10-15 cm snø i veibanen. På bensinstasjonen på Rom stod det ved 13.30-tiden tett i tett med lastebiler som enten la på kjetting eller ventet på bedre vær.

VANLIG SYN: Vogntog står som sild i tønner langs E 39 mellom Lyngdal og Lindesnes for å legge på kjettinger. FOTO: TORBJØRN WITZØE

Politiet har i løpet av dagen fått meldinger om trailere som har stått fast i Steinslandsbakken vest for Vigeland, og i Trysbakken i Søgne.

— Her har, blant annet, en polsk trailer havnet på tvers og skaper kork, opplyste operasjonsleder Steinsland like etter klokken 10.00. Vinterføre

  • Det er kun ved grensa mellom Flekkefjord og Rogaland at det er bart på E 39, ellers er det snødekke over hele linja, opplyser vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen til fvn.no.

Sjekk værmeldingen her

Les også: Stort snøfall på Sørlandet - advarer mot glatte veibaner

På E 18 mellom Arendal og Grimstad er det snø- og isdekke, mens det mellom Grimstad og Kristiansand er snødekke.

— På riksvei 42 og 45 er det snø- og isdekke. Så det er et skikkelig vinterføre ute nå, forteller vaktoperatøren.

Slik ser det ut på Sørlandet nå

Les også: Taxi havnet i lyktestolpe

Det er også redusert fremkommelighet på E 39 ved Mjåvann. Her er det manuell dirigering på grunn av sprengningsarbeid, og hastigheten er blitt satt ned til 50 kilometer i timen. Veien vil også være stengt ved stedet i korte perioder.

Klokken 15 rapporteres det at køen står fra Meieribakken til Brennåsen.

KØ: Køen står fra Meieribakken til Brennåsen. (Foto: Caroline Borø)

Sjekk dagens trafikkmeldinger i faktaboksen til høyre.