ARENDAL: I oktober i fjor sto 35-åringens stesønn tiltalt for drap i Aust-Agder tingrett. Rettssaken tok en svært uventet vending da stefaren forklarte seg som vitne. I retten hevdet han at stesønnen hadde blitt truet til å ta på seg skylda for drapet, og navnga en kvinne han mente var medskyldig i drapet.

35-åringens vitnemål førte til at ble satt i gang ytterligere etterforskning i saken, og tre personer ble kalt inn til avhør mens rettssaken pågikk. Samtlige avviste 35-åringens påstander. Det gjorde også den 25 år gamle stesønnen, som kalte stefarens påstander for oppspinn. Stefaren holdt likevel fast ved sin forklaring.

Så bort fra vitnemålet

17. oktober i fjor ble 25-åringen dømt til ti års fengsel for drapet. I dommen gikk det frem at retten helt så bort fra stefarens vitnemål, som ble ansett for å være helt uten troverdighet.

I etterkant av rettssaken ble det reist tiltale mot stefaren, som politiet mente bevisst hadde forsøkt å villede retten. I et politiavhør seks uker etter rettssaken innrømmet 35-åringen at han hadde forklart seg uriktig. I forrige uke ble han i Aust-Agder tingrett dømt til 90 dagers fengsel for falsk forklaring.

Retten la til grunn at stefaren visste at han forklarte seg uriktig, og at han gjorde dette for ”å trekke uskyldige mennesker inn i saken og derved redusere alvorlighetsgraden i stesønnens handling”, som det heter i dommen.

Må betale erstatning

60 dager av straffen ble gjort betinget, ettersom retten kom frem til at 35-åringen er lettere psykisk utviklingshemmet. I skjerpende retning la retten vekt på at det må reageres strengt på falsk forklaring av allmennpreventive hensyn.

35-åringen ble også dømt til å betale 40.000 kroner i erstatning til kvinnen han under sitt vitnemål hevdet var delaktig i drapet. Retten mente saken utvilsomt har vært en belastning for kvinnen, til tross for at de tekniske bevisene utelukket at hun kunne være medskyldig i drapet.

Mannens forsvarer, Øyvind Aakerøy, synes dommen er noe streng, og vil vurdere å anke.

— Den psykiatriske undersøkelsen konkluderte blant annet med at han ikke fullt ut forstår konsekvensene av sine handlinger. Det mener jeg burde blitt tillagt større vekt, sier Aakerøy.