GRIMSTAD: For 11 år siden ønsket Kaarvangfamilien å selge sine aksjer i Bergvang Shipping for 52,8 millioner kroner. Kjøper var firmaet Westport Limited på Bermuda. Bak dette selskapet stod fetteren til Evy Lise og Kjell Kaarvang, Lars T. Ugland og Arne Næss jr.

Kaarvangfamilien avviste et krav fra Westport om å betale en million kroner i provisjon. Aksjesalget ble derfor stilt i bero noen uker. Tante Lisen Ugland Bergshaven forsøkte da å få fortgang i salget ved å gi et muntlig tilsagn om at provisjonen på en million kroner kunne tas av hennes «pott».

Overdragelsen ble gjennomført ved at provisjonen til Westport ble trukket fra kjøpesummen, slik at aksjene ble solgt for 51,8 millioner.

Atle Bergshaven, sønn til Lisen og fetter til Evy Lise og Kjell, overtok imidlertid aksjene for 51,8 millioner fordi han hadde forkjøpsrett. Dette utløste rettslige tvister, og aksjene ble liggende i depot i to år. Westport tapte søksmålet om aksjedisponeringen, og var dermed ute av Bergvang Shipping.

I 2005 solgte Lisen Ugland Bergshaven sin andel av aksjene i Bergvang Shipping for vel 8,1 millioner dollar. Da krevde Kaarvangfamilien en million norske kroner av tante Lisen for det provisjonsbeløpet som de i sin tid måtte ut med da Westport overtok aksjene, som Bergshaven til slutt fikk hånd om.

Tante Lisen ønsket ikke å betale, og dermed ble det rettslig tvist. Tidligere har alle rettslige tvister i familien bestått av en felles front mot Atle Bergshaven. Søksmålet som nå har vært til behandling avdekket nye fronter og splittelser i den del av familien som tidligere har stått samlet.

Aust-Agder tingrett har funnet at det løftet som Lisen Ugland Bergshaven i sin tid gav om å betale provisjonen, ble gitt under den forutsetning av at alle aksjene, også hennes, ble solgt samtidig. Det skjedde ikke. Lisen Ugland Bergshaven solgte sine aksjer i Bergvang først ni år etter at Kaarvang solgte seg ut. Derfor er millionkravet avvist av retten.

Kaarvangfamilien har hatt nesten 84.000 kroner i egne saksomkostninger som må dekkes. I tillegg er bror og søster Kaarvang dømt til å betale tante Lisens saksomkostninger på 137.500 kroner.

Advokat Halvard Duesund, som prosederte saken for familien Kaarvang, sier at det ikke er tatt standpunkt til om tingrettens avgjørelsen skal ankes.