OSLO: Helt siden Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå etter bråket i forbindelse med ansettelsen av nytt barneombud, har statsminister Jens Stoltenberg (Ap) holdt kortene tett til brystet.

Men torsdag kveld fikk VG bekreftet at Huitfeldt, som er stortingsrepresentant og tidligere AUF-leder, formelt blir utnevnt som Ramin-Osmundsens etterfølger i statsråd fredag. Huitfeldt har vært en av de heteste forhåndsfavorittene til den ledige statsrådsstillingen.

Mot tredeling

Huitfeldt har vist seg kontroversiell i flere saker, deriblant spørsmålet om tredeling av foreldrepermisjon, hvor hun har gått kraftig imot. Hun mener tredelingen vil ramme lavtlønnede kvinner i tradisjonelle kvinneyrker.

Saken har splittet Ap, men det skal ha vært luftet et kompromiss hvor barselpermisjonen holdes utenfor tredelingen, noe Huitfeldt har vært positiv til.

– Det er en fornuftig måte å tenke på. De første ukene er jo barselpermisjon for at mamma skal komme seg, ikke foreldrepermisjon, sa Huitfeldt til Dagsavisen.

Trebarnsmor

Aps kvinnenettverk, som blir ledet av Huitfeldt, har gått ut og anbefalt henne til posten.

– Vi trenger en dyktig fagperson, og en som klarer å stå gjennom politiske prosesser og mediekjør. Jeg ønsker meg en som har politisk erfaring. Anniken er en meget habil kandidat, og hun er en profesjonell politiker, sa styreleder Milrid Søbstad i Aps kvinnenettverk til VG.

Hun ble innvalgt i Stortinget for Akershus i 2005. Tidligere var hun vararepresentant fra 1993 til 1997 og 2001 til 2005. I dag sitter hun som nestleder i Kirke-, utdannings og forskningskomiteen.

Tidligere skal Huitfeldt ha takket nei til en ministerpost, av hensyn til sine tre barn på tre, fem og sju år.

Nye sekretærer

Ifølge avisen blir hun den eneste statsråden som utnevnes fredag, men det skal i tillegg utnevnes to nye statssekretærer.

Per Jordal, sentralstyremedlem i Sp, blir statssekretær for statsministeren. Han erstatter partikollega Hege Solbakken som blir statssekretær i Samferdselsdepartementet. Solbakken erstatter Steinulf Tungesvik som går ut av regjeringsapparatet.