Mildere har det bare vært én gang siden år 1900, og Meteorologisk institutt omtaler det som oppsiktsvekkende varmt.

– Dette er et svært høyt tall. For å si det på en annen måte, er det bare så høye temperaturer to ganger hvert hundrede år, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt til NTB.

Det har vært få kalde perioder og mange milde dager i februar, men det er fortsatt et stykke igjen til rekord. I 1990 var temperaturen hele 6,8 grader over det som er normalt for vintermåneden.

Alle deler av landet, også Svalbard, hadde temperaturer som var svært høye for årstiden. Høyeste maksimumstemperatur hadde Tafjord med 13,8, mens den laveste minimumstemperaturen hadde Cuovddatmohkki med -38,7 grader.

7. våteste

Februar var dessuten svært våt. Ifølge statistikken som ble offentliggjort på met.no mandag var februar 2008 den sjuende våteste for landet som helhet siden målingene startet. Enkelte steder på Vestlandet og Finnmarksvidda hadde 300 prosent av nedbørnormalen.

– Milde vintre er ofte også fuktige. For at temperaturen skal være høy her i landet på vinteren, er vi avhengig av at luften kommer fra et varmt sted. Vi kan ikke lage varm luft selv, forklarer Walløe.

Det er hvordan lavtrykkene og høytrykkene er plassert som avgjør hvor «været vårt» kommer fra, og denne vinteren har det kommet mange lavtrykk fra Atlanterhavet. Med disse lavtrykkene kommer det altså også nedbør.

Klimaendringer?

Nord-Norge har hatt sin mildeste februar noensinne, med samme temperatur som i 1992 – 4,6 grader over normalen. Også på Østlandet har det vært svært varmt. Månedstemperaturen lå 6 grader over normalen, det fjerde høyeste siden målingene startet.

Ifølge Walløe sa sesongvarselet for vinteren at den skulle være mild. Men utslagene har blitt enda større enn ventet.

– Det er viktig å understreke at dette ikke bare dreier seg om global oppvarming, sier meteorologen.

Han sier det først og fremst er hvordan høy— og lavtrykkene er plassert som avgjør hvordan vinteren blir.

– Global oppvarming bidrar på toppen av disse variasjonene, sier han.