Som første norske statsminister satte Stoltenberg lørdag morgen sin fot på isen i Antarktis, etter en ni timers flytur fra Cape Town. Klimaforskning og norske polarinteresser er hovedgrunnen til besøket.— Det ene formålet med besøket er selvsagt å markere tilhørighet, at Norge har hatt og fortsatt vil ha en viktig rolle å spille i Antarktis, sier Stoltenberg. Dronning Maud Land, sektoren Norge gjør krav på, er sju ganger større enn Norge. Men både Norges og andre lands krav i Antarktis ligger bokstavelig talt på is.

— I tillegg ønsker jeg å se på den omfattende klimaforskningen som drives på Troll. Antarktis inneholder en av nøklene til å forstå klimaendringene globalt, og endringer av klimaet her får konsekvenser for hele verden, sier Stoltenberg.

Stoltenbergs følge til Antarktis er på over 30 personer, inkludert pressefolk. Trollstasjonen har ingen mulighet til å huse så mange, og hadde satt opp teltleir for gjestene. Temperaturen på Troll var lørdag snaut 19 minusgrader, og det var ingen oppvarming i teltene.

— For ei natt går det bra, sier Stoltenberg, før han stryker til fjells for å gi tre topper i nærheten av stasjonen nye, offisielle navn: Trollveikja, Trolltinden og Trollguten. Navnene er valgt etter omstendelige prosedyrer for navnevalg i Antarktis. Det er ikke lenger slik at en tilfeldig polfarer kan strø om seg med navnene til hele slekta på sin ferd. (©NTB)