Årsaken er først og fremst at utslippene av klimagasser i senere år har økt raskere enn selv de verste scenarioene til FNs klimapanel tar høyde for.– Vi har alltid snakket om at disse svært alvorlige konsekvensene bare ville berøre framtidige generasjoner. Men folk som lever i dag, vil kunne oppleve en 4 graders temperaturøkning, sier forsker Richard Betts til avisa The Guardian.

Riktig nok er det mulig at utslippene av CO2 har sunket litt i år, for første gang på lang tid. Men grunnen til det er i hovedsak krisen i verdensøkonomien, som nå er i ferd med å avta.

Hvis utslippsveksten fortsetter som før finanskrisen, så kan temperaturen på jorda ha steget med 4 grader i 2060 sammenlignet med førindustrielt nivå, ifølge Betts og hans kolleger ved Hadley Centre i England. Forskningssenteret er en del av det britiske meteorologiske instituttet Met Office.

Siden økningen på 4 grader er et gjennomsnitt, vil mange regioner kunne oppleve at det blir enda mye varmere. Sør og vest i Afrika kan temperaturen stige 10 grader, i tillegg til at det sannsynligvis blir mindre regn.

I Arktis tror forskerne ved Hadley Centre at oppvarmingen kan bli på hele 15 grader. (©NTB)