Amerikanske myndigheter mener de har avslørt et omfattende nettverk der det er brukt falske, greske pass for å smugle irakere gjennom Guatemala og Mexico til USA. Flere skal være mistenkt for å ha planlagt terror, skriver Aftenposten.Kripos undersøker nå om en forfalsker som ble avslørt i Oslo for to år siden kan ha forbindelser til saken.

— Gjennom Interpol vil vi søke å klarlegge om passene kan ha noe å gjøre med avsløringen av den iranske falskneren i Oslo, sier politiadvokat Håvard Kampen til avisen.

Den nå 50 år gamle kurderen fra Iran ble i 2006 dømt til fem års fengsel for medvirkning til menneskesmugling. Mannen hadde produsert en rekke falske dokumenter, også falske pass fra en rekke land, blant annet Hellas. Flere av de falske dokumentene ble benyttet av irakere som har søkt om oppholdstillatelse i Norge.

— Etter ransaking av en leilighet i Oslo, der vi beslagla hans datamaskin, fant vi i den en rekke falske greske dokumenter, også pass. Det var også en mal for produksjon av flere falske dokumenter, både greske pass, førerkort og ID-kort, forteller Kampen som var aktor under straffesaken mot iraneren.

Han mener det er interessant å få sammenlignet passene som amerikanske myndigheter har beslaglagt med de passene som norsk politi fant. (©NTB)