— Ja, jeg har spilt Dolly Parton på film, i filmen om countrystjernen Barbra Mandrells liv. Det er bare å ta på seg en dobbel bh, så gikk det bra, ler Tonya Watts - hovedartist på Ose countryfestival lørdag,

Tonya Watts fra countrymusikkens hjemland, USA, har også spilt barsanger i Kris Kristofferson-filmen «Bloodworth» og sunget sammen med Hank Williams III, Jamie Jameson og David Allan Coe. For å nevne noen.

— De siste årene har det gått mest i film. Jeg holder nå på med filmen «Finding Harmony» med blant andre datteren til Clint Eastwood, Allison, sier Watts som bor i Los Angeles..

— Ikke noe Nashville-liv på deg altså?

— Jo, jeg opptrer i Nashville av og til. Opprinnelig er jeg fra Alabama, som jeg rømte fra fordi folk er så dømmende der, sier hun og røper at hun lager viser både med politisk innhold, om kjærlighet og kamp for «the underdogs».

Comeback

Tonya Watts og hennes gitarspiller John Schreffler var de eneste av de amerikanske country-artistene som stilte på båtturen. Synd for arrangøren og de som sto over, fordi Byglandsfjorden viste seg fra sin beste side.

En av de dyktige, sørlandske country-artistene som kjente sin besøkelsestid, var Lene Espebu, som for mange år siden opptrådte sammen med søsteren sin, Gunn Randi.

— Men da hun døde for 10 år siden, orket jeg ikke opptre mer. Jeg er så smått i gang igjen nå takket være min gode venninne Signe Røinås, som fikk lokket meg på scenen igjen for tre år siden, sier Espebu - og legger til:

— Jeg har lyst til å gjøre en plate nå. Kanskje noe Johnny Cash på min måte. Jeg er jo blitt kalt «den kvinnelige Johnny Cash».

Veteranen Arly Karlsen var også blant dem som koste seg på Bjoren og Prestøyna.

— Det blir gøy å opptre på Ose igjen. Nå har jeg sønnene mine Kim-Arly og Martin med meg som band. Vi har spilt masse i sommer - blant annet i Danmark. Senere skal vi til Polen, Eikerapen, den koselige Ogge festivalen og gjøre Dinner Shows i Spania sammen med G. Thomas, som jeg planlegger ny cd sammen med. Vi skal gjøre country på nordlandsk, G. Thomas sin dialekt, og min sørlandske. Blir gøy, sier han.

Altetende Anette

Byglands countrygirl nummer én gjennom 20 år, Anette Larsson, har sunget i inn- og utland, men aldri fått det gjennombruddet mange mener hun fortjener. I mai ga hun ut cd-en «Leave me behind», som fikk gode kritikker.

— Det har ikke blitt så mange konserter, for plata kom ut på et litt dumt tidspunk. Så jeg gleder meg veldig til å synge på Ose fredag. Moro å se hvordan publikum reagerer på plata. Jeg har skrevet alt selv og fått noen av Nashvilles beste musikere til å hjelpe meg, sier hun.

Anette Larsson har jobbet med Høvåg Storband, synger Stones med Marquee Band og gjør Etta James med SoulTrain.

Men fra i morgen torsdag og hele helga er det country som gjelder på Ose.

— Med det flotte været må vi ha lov å håpe på over 2000 mennesker, sier arrangør Signe Røinås.