Med 78 millioner spillere månedlig, er League of Legends (LoL) verdens mest spilte dataspill. Over 36 millioner mennesker fulgte med på fjorårets VM, og i Europas toppserie finner vi en 19-åring fra Arendal.

Erlend «Nukeduck» Våtevik Holm spiller for laget Vitality, og over 130.000 så Vitalitys forrige kamp mot spanske Fnatic på nett.

— Helt siden jeg var 16 har jeg tjent som en gjennomsnittlig nordmann, nå tjener jeg enda mer enn det, Sier Holm som ikke kan avsløre det nøyaktige beløpet, men sier at det nesten er snakk om millionlønn.

Spillerne og trenerne til Vitality sover, spiser og trener i samme leilighet. De spiller i en Europeisk superliga (LCS) der de møter Europas beste lag hver uke.

Trenerne står for frokost og lunch, så må spillerne bare fikse kveldsmat selv. Sponsorer betaler for leiligheten de bor i og alt av utstyr. Treningen må de derimot stå for selv.

— Vi starter klokka 12, og trener sammen frem til 21. Etter det har vi fri, men de fleste spiller/trener individuelt etter det også, sier spilleren som går under aliaset Nukeduck.

Første nordmann i VM

Det var innebandytreneren som tipset Holm om spillet i 2011, og etter det har det bare gått en vei. For å spille profesjonelt må en være 17 år gammel. Det ble Holm i mai 2013, og allerede samme år kvalifiserte han seg til verdensmesterskapet i LoL, som første nordmann, med laget Lemondogs.

-Å kvalifisere seg til VM er nok det største jeg har opplevd. De i Korea og Kina spiller på en annen måte enn det vi gjør, så det var en spesiell opplevelse. Det er å nå VM som er målet i år også, sier han.

Benedichte Breistøl er eier av et av Norges største LoL lag, spilljournalist, og jobber mye med e-sport. Hun sier at Holm er Norges største e-sportsutøver.

— LoL er mye større enn folk tror. For å bli blant de beste må du trene 8-12 timer hver dag over lang tid. Det er en vanvittig sterk prestasjon å bli blant Europas beste, sier hun

Slik ser scenen ut når Nukeducks Vitality spiller LCS kamper. Foto: Riot Games, Flickr

Ville ikke latt barn spille så mye

Selv om han har hatt stor suksess selv, vil han ikke anbefale noen å satse på å bli profesjonelle før de har fått helt konkrete tilbud.

— Skal du bli best må du trene veldig, veldig mye. Jeg vil ikke anbefale noen å slutte på skole eller jobb før de vet de er gode nok, og har fått konkrete tilbud fra lag som vil satse på dem. Hadde jeg hatt barn ville jeg ikke latt dem spille så mye som jeg har gjort, sier Holm.

Han forteller at du som LoL spiller nesten ikke har tid til noe annet enn å spille, og at derfor er de aller fleste spillerne under 25 år.

— De som er eldre enn meg vil ofte få seg familie eller få tid til andre ting enn å bare spille. Selv om jeg bor i Berlin kjenner jeg ikke noen som ikke driver med LoL, ettersom vi ikke har tid til så mye etter vi er ferdige å trene, sier han.

Foreldrene hans var ikke så positive i starten, når han sa han ville spille dataspill på heltid, sier han. Men etter at de så at han hadde fått tilbud, og kunne leve på det, har de støttet han.

— Pappa ser kampene sammen med lillebrødrene mine, som forteller han hva som skjer. Så selv om de ikke helt forstår det, følger foreldrene mine med, sier Holm.

Rangert som nummer 11 i Europa

Selv om LoL er et lagspill finnes det også individuelle tabeller. Foreløpig ligger Holm på en 11. plass i Europa.

— Selvsagt er det LCS som betyr mest. Men det ligger mye ære i å lede den individuelle tabellen også, ettersom det gir et godt inntrykk av hvilke spillere som er best, sier Nukeduck som ledet tabellen flere perioder gjennom 2015. League of Legends Championship Series (LCS) kjører en slags ishockeymodell i serien. Lagene spiller en serie som ender i et sluttspill, der det er sluttspillet det er viktigst å vinne. Det spilles to «splits» per sesong, en om våren, og en om sommeren.

Vitality kom på 3. plass i vårsplitten men tapte kvartfinalen i sluttspillet mot Fnatic, som tidligere har vunnet VM. Vinneren av sommersplitten, det laget som har nest flest poeng (serie og sluttspill sammenlagt), og vinneren av et siste sluttspill går til VM fra Europa.